Home 


Acta agriculturae Slovenica, 100(junij 2012)1, 7–17.

Agris category codes: L01, Q03
COBISS                    1.01
Jezik: angleški

Živinorejska proizvodnja kot selektivno okolje za rezistenčne gene

1

1 Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za biologijo, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

IZVLEČEK

V zadnjem desetletju je uporaba antibiotikov v živinoreji pritegnila pozornost širše javnosti. Nenadzorovana, prekomerna in nenamenska uporaba antibiotikov je, predvsem preko mehanizma horizontalnega prenosa genov, omogočila selekcijo in širjenje proti antibiotikom odpornih bakterij in genov z zapisi za odpornost. Prenos odpornih bakterij oziroma genov z zapisi za odpornost med človekom in živalmi poteka predvsem preko prehranjevalne verige. Posledično lahko odporne bakterije ali geni z zapisom za odpornost, ki izvirajo iz živinorejskega okolja, zmanjšajo učinkovitost zdravljenja bakterijskih okužb z antibiotiki pri človeku. Vse večja grožnja pojavljanja novih večkratno odpornih patogenih bakterij, ter kot posledica vpliv na zdravje ljudi in tudi ekonomska škoda, so pripeljali do odločitve Evropske skupnosti, da od leta 2006 prepove uporabo antibiotikov kot pospeševalcev rasti v živinoreji. Nedavno pa so sprejeli tudi priporočilo, po katerem naj se antibiotikov v živinoreji ne bi uporabljalo več niti za profilakso. V večini držav izven EU podobne zakonodaje še niso sprejeli. V tem članku so opisani primeri razvoja in pojavljanja odpornosti proti antibiotikom, ki se uporabljajo tako v humani medicini in veterini, kot posledica množične uporabe v živinoreji.

Ključne besede: živinoreja / antibiotiki / odpornost / geni / živila


Acta agriculturae Slovenica, 100(junij 2012)1, 19–28.

Agris category codes: L10
COBISS                    1.01
Jezik: angleški

Načrtovanje in izvedba študije genskega izražanja na tkivnih celicah z uporabo metode kvantitativnega PCR v realnem času

Daliborka DUŠANIĆ, Luka BOLHA, Mojca NARAT, 1

1 Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija

IZVLEČEK

Analiza izražanja genov z metodo reverznega pomnoževanja in kvantitativne verižne reakcije s polimerazo v realnem času (RT-qPCR) omogoča natančno in občutljivo določanje nivoja izražanja tarčnih genov. Vendar je za zagotavljanje točnosti, natančne interpretacije in ponovljivosti eksperimenta, predvsem pa relevantnosti rezultatov, pomembno natančno poznavanje korakov postopka. V tem prispevku opisujemo enostaven poskus, v katerem smo v celični liniji kokošjih hondrocitov, ki smo jih tretirali s spojino 5-fluorouracil, ki sproži apoptozo, določili relativno izražanje gena, ki kodira encim kaspazo 8. Ta primer smo uporabili za izpostavitev nekaterih pomembnih smernic pri oblikovanju študije izražanja genov v tkivnih celicah, analizi in interpretaciji rezultatov ter oblikovanju zaključkov.

Ključne besede: molekularna genetika / kvantitativni PCR v realnem času / gensko izražanje / tkivne celice


Acta agriculturae Slovenica, 100(junij 2012)1, 29–35.

Agris category codes: Q04
COBISS                    1.01
Jezik: angleški

Vsebnost prostih amino kislin v kraškem pršutu in opis izdelka

1, Špela VELIKONJA BOLTA, Martin ŠKRLEP, Marjeta ČANDEK-POTOKAR, Maja PREVOLNIK

1 Kmetijski inštitut Slovenije, Hacquetova ulica 17, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

IZVLEČEK

Namen te študije je bil okarakterizirati kemijsko sestavo pršuta, ki je bil izbran in obdelan v skladu s slovenskimi pravili konzorcija za »Kraški pršut« in določiti razlike med Biceps femoris (BF) in Semimembranosus (SM) mišicama. Določili smo vsebnost prostih aminokislin, vlage, soli, beljakovin, skupnega dušika, ne-proteinskega dušika, proteolizni indeks, intramuskularne maščobe in suhe snovi v 135 vzorcih pršuta v obeh mišicah. Modificirali smo pripravo vzorcev za določanje prostih aminokislin v pršut. Metodo smo validirali in določili območje linearnosti, mejo detekcije, mejo kvantifikacije, ponovljivost in obnovljivost. Glede na dobljene rezultate je metoda primerna za določanje prostih aminokislin v pršutu. Višje vsebnosti nekaterih prostih aminokislin in skupnih prostih aminokislin so bile v mišici BF v primerjavi z mišico SM.

Ključne besede: mesni izdelki / pršut / Kraški pršut / kemijska sestava / proste aminokisline / metode / post-kolonska derivatizacija / mišice / Biceps femoris / Semimembranosus


Acta agriculturae Slovenica, 100(junij 2012)1, 37–45.

Agris category codes: L50
COBISS 
                  1.01
Jezik: slovenski

Vsebnost skatola v maščobnem tkivu merjascev določena s spektrofotometrično metodo [*]

1, Mojca KOMAN-RAJŠP, Milena KOVAČ, Špela MALOVRH

1 Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija

IZVLEČEK

Zaradi težnje po prepovedi kirurške kastracije merjascev, se razmišlja o alternativah, ki vključujejo tudi pitanje merjascev za prirejo mesa. Problem pri porabi merjaščevega mesa predstavlja predvsem neprijeten vonj, za katerega je v veliki meri odgovoren skatol (3-metilindol). V raziskavi smo vpeljali spektrofotometrično metodo za določanje vsebnosti skatola v maščobnem tkivu. Zbrali smo vzorce petih genotipv merjascev iz petih različnih rej, starih med 101 in 310 dni. Ob vpeljavi metode smo analizirali prvo skupino, kasneje dobljene vzorce pa kot drugo skupino. Vpeljana metoda je ponovljiva (koeficient variabilnosti, KV = 13,6), obnovljiva (KV = 21,3) in ima dober izkoristek (96 %). Vsebnost skatola v hrbtnem maščobnem tkivu merjascev pri prvi skupini je bila mes 0,01 in 0,62 ppm, v povprečju 0,23 ppm. Druga skupina pa je v povprečju vsebovala 0,71 ppm skatola (med 0,07 in 1,26 ppm). Vpliva genotipa, rejca in starosti na vsebnost skatola nismo zaznali.

Ključne besede: prašiči / merjasci / hrbtno maščobno tkivo / skatol / spektrofotometrična metoda


[*] Prispevek je del doktorske disertacije Marjete Žemva »Kakovost mesa in maščobnega tkiva slovenskih lokalnih genotipov prašičev«, mentorica prof. dr. Milena Kovač


Acta agriculturae Slovenica, 100(junij 2012)1, 47–57.

Agris category codes: L02
COBISS 
                  1.01
Jezik: angleški

RAST PIŠČANCEV, KRMLJENIH Z OBROKI Z RAZLIČNIMI DELEŽI S KVASOVKAMI OBDELANE SUROVE IN PRAŽENE SOJE

Ifeoma Jane ONWUMELU, 1, Orienru Job AKPODIETE

1 Department of Animal Science and Technology, Nnamdi Azikiwe University, PMB 5025 Awka, Anambra State, Nigeria

IZVLEČEK

Študijo smo zasnovali z namenom, da bi proučili učinek zamenjave pražene soje s svežo sojo, obdelano s kvasovkami v obroku za piščance. Uporabili smo 15 različnih obrokov, v katerih smo praženo sojo zamenjevali s svežo sojo (0 % (kontrola), 25 %, 50 %, 75 % in 100 %), ki je bila obdelana z različno količino kvasovk, oziroma brez obdelave s kvasovkami. Povprečni prirasti in končna telesna masa brojlerjev nista kazala pomembnih razlik med različnimi obdelavami. Rezultati celotnega poskusnega obdobja (0–56 dni) kažejo, da so imeli piščanci, krmljeni s 75 % pražene in 25 % surove soje, obdelane z 8 g kvasovk/kg v primerjavi s kontrolno skupino višjo telesno maso ob koncu pitanja, višje dnevne priraste, boljšo konzumacijo in konverzijo krme. Naši rezultati kažejo, da vključitev surove soje v obrok nima negativnih posledic za zdravje piščancev. Najboljše rezultate smo dosegli z uporabo 25 % surove soje, obdelane z 6 g/kg kvasovk v štarterju in 25 % surove soje brez obdelave s kvasovkami oziroma s 75 % surove soje, obdelane z 12 g/kg kvasovk v finišerju.

Ključne besede: perutnina / pitovni piščanci / rast / prehrana živali / soja / kvas


Acta agriculturae Slovenica, 100(junij 2012)1, 59–65.

Agris category codes: L02
COBISS                    1.01
Jezik: angleški

VPLIV NAČINA KRMLJENJA NA RAST IN ZNAČILNOSTI KLAVNIH TRUPOV JAGNJET OPLEMENJENE SOLČAVSKE PASME

1, Andreja KOMPREJ, Ajda KERMAUNER, Dragomir KOMPAN

1 Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija

IZVLEČEK

Ugotavljali smo vpliv različnega krmljenja na rast in klavne lastnosti odstavljenih jagnjet oplemenjene jezersko-solčavske pasme (JSR). Petintrideset jagnjet (25,48 kg) je bilo uhlevljenih v 4 skupine po 8–9 jagnjet in krmljenih z različnimi krmnimi obroki v intervalu 50 dni. Skupina 1 je dobivala seno in otavo (40:60) ter 650 g koncentrata, skupina 2 seno in otavo (40:60), skupina 3 seno in 650 g koncentrata ter skupina 4 samo seno. Dnevno zauživanje krme smo izračunali na podlagi dnevnih tehtanj koncentrata in voluminozne krme ter njihovih ostankov. Jagnjeta so dnevno zaužila v povprečju 15,56 MJ, 14,38 MJ, 16,57 MJ in 12,23 MJ ME v skupini 1, 2, 3 in 4. Jagnjeta smo zaklali pri povprečni telesni masi 30,77 kg. Jagnjeta iz skupine 1 so dosegla največji dnevni prirast (165,5 g/dan), sledila je skupina 3 (146,89 g/dan), nato skupina 2 (123,55 g/dan) in skupina 4 (75,51 g/dan). Masa toplih in hladnih trupov je bila večja pri jagnjetih iz skupin 1 in 2 v primerjavi s skupinama 2 in 4. Jagnjeta iz skupine 3 so dosegla najboljšo klavnost (45,35 %), sledila so jagnjeta iz skupin 1, 2 in 4 (44,33, 41,10 in 39,51 %). Notranja zamaščenost je bila najnižje ocenjena pri trupih jagnjet iz skupine 4 (5,64), najvišje pa pri trupih jagnjet iz skupine 3 (7,66). Zaključimo lahko, da je pitanje odstavljenih JSR jagnjet z obroki na osnovi voluminozne krme in dokrmljevanjem s koncentratom prispevalo k hitrejši rasti in kot rezultat dajalo težje trupe, pri čemer se zamaščenost in mesnatost klavnih trupov ni statistično značilno spremenila.

Ključne besede: ovce / pasme / oplemenjena jezersko-solčavska ovca / rast / klavne lastnosti / režim krmljenja / prehrana živali / krmni obroki


Acta agriculturae Slovenica, 100(junij 2012)1, 67–73.

Agris category codes: D10
COBISS                    1.21
Jezik: slovenski

RAZISKOVANJE KOMPLEKSNIH UPRAVLJAVSKIH PROBLEMOV – PRIMER VREDNOTENJA POLITIK

IZVLEČEK

Spoznanje, da je družba postala kompleksna, pomeni, da resnica o družbenih zadevah, kot o tem, kaj je skupno dobro ali kako uspešno je njegovo doseganje, ni več ena sama, tista na oblasti, ampak o pomembnih stvareh obstaja več dobro utemeljenih in enako veljavnih resnic. Zadeve iz domene javnega upravljanja so kompleksne, zato različni pogledi nimajo skupnega imenovalca in jih je treba obravnavati kot nesomerne oziroma globoke in nepremostljive. Družbene pojave je zato treba proučiti v zlatem rezu njihove dvojnosti, razpenjajoči se med razlago primarnih pomenov, ki so za sistem konstitutivni, vendar na nesomeren in razdvajajoč način, in razlago sekundarnih pomenov, ki edini podajo celovit pogled na vrednoteni pojav, vendar le v vsebinah, ki za nikogar niso bistvene.

Ključne besede: javno upravljanje / vrednotenje / kompleksnost / nesomernost


 

Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta