Agris category codes: L01, Q03
COBISS
1.01 Jezik: angleški
Živinorejska proizvodnja kot selektivno okolje za
rezistenčne gene
1
1 Univ. v Ljubljani,
Biotehniška fak., Odd. za biologijo, Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
IZVLEČEK
V zadnjem desetletju je uporaba antibiotikov v živinoreji
pritegnila pozornost širše javnosti. Nenadzorovana, prekomerna in nenamenska
uporaba antibiotikov je, predvsem preko mehanizma horizontalnega prenosa
genov, omogočila selekcijo in širjenje proti antibiotikom odpornih bakterij
in genov z zapisi za odpornost. Prenos odpornih bakterij oziroma genov z
zapisi za odpornost med človekom in živalmi poteka predvsem preko
prehranjevalne verige. Posledično lahko odporne bakterije ali geni z zapisom
za odpornost, ki izvirajo iz živinorejskega okolja, zmanjšajo učinkovitost
zdravljenja bakterijskih okužb z antibiotiki pri človeku. Vse večja grožnja
pojavljanja novih večkratno odpornih patogenih bakterij, ter kot posledica
vpliv na zdravje ljudi in tudi ekonomska škoda, so pripeljali do odločitve
Evropske skupnosti, da od leta 2006 prepove uporabo antibiotikov kot
pospeševalcev rasti v živinoreji. Nedavno pa so sprejeli tudi priporočilo,
po katerem naj se antibiotikov v živinoreji ne bi uporabljalo več niti za
profilakso. V večini držav izven EU podobne zakonodaje še niso sprejeli. V
tem članku so opisani primeri razvoja in pojavljanja odpornosti
proti antibiotikom, ki se uporabljajo tako v humani medicini in veterini,
kot posledica množične uporabe v živinoreji.
Agris category codes: L10
COBISS
1.01 Jezik: angleški
Načrtovanje in izvedba študije genskega
izražanja na tkivnih celicah z uporabo metode kvantitativnega PCR v
realnem času
Daliborka DUŠANIĆ, Luka BOLHA, Mojca
NARAT,
1
1
Univ. v Ljubljani,
Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija
IZVLEČEK
Analiza izražanja genov z metodo reverznega pomnoževanja
in kvantitativne verižne reakcije s polimerazo v realnem času (RT-qPCR)
omogoča natančno in občutljivo določanje nivoja izražanja tarčnih genov.
Vendar je za zagotavljanje točnosti, natančne interpretacije in
ponovljivosti eksperimenta, predvsem pa relevantnosti rezultatov, pomembno
natančno poznavanje korakov postopka. V tem prispevku opisujemo enostaven
poskus, v katerem smo v celični liniji kokošjih hondrocitov, ki smo jih
tretirali s spojino 5-fluorouracil, ki sproži apoptozo, določili relativno
izražanje gena, ki kodira encim kaspazo 8. Ta primer smo uporabili za
izpostavitev nekaterih pomembnih smernic pri oblikovanju študije izražanja
genov v tkivnih celicah, analizi in interpretaciji rezultatov ter
oblikovanju zaključkov.
Ključne besede:
molekularna genetika / kvantitativni PCR v
realnem času / gensko izražanje / tkivne celice
Agris
category codes:
Q04 COBISS
1.01 Jezik: angleški
Vsebnost prostih amino kislin v kraškem pršutu in
opis izdelka
1,
Špela VELIKONJA BOLTA, Martin ŠKRLEP, Marjeta ČANDEK-POTOKAR, Maja PREVOLNIK
1Kmetijski
inštitut Slovenije, Hacquetova ulica 17, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
IZVLEČEK
Namen te študije je bil okarakterizirati kemijsko sestavo
pršuta, ki je bil izbran in obdelan v skladu s slovenskimi pravili
konzorcija za »Kraški pršut« in določiti razlike med Biceps femoris
(BF) in Semimembranosus (SM) mišicama. Določili smo vsebnost
prostih aminokislin, vlage, soli, beljakovin, skupnega dušika,
ne-proteinskega dušika, proteolizni indeks, intramuskularne maščobe in suhe
snovi v 135 vzorcih pršuta v obeh mišicah. Modificirali smo pripravo vzorcev
za določanje prostih aminokislin v pršut. Metodo smo validirali in določili
območje linearnosti, mejo detekcije, mejo kvantifikacije, ponovljivost in
obnovljivost. Glede na dobljene rezultate je metoda primerna za določanje
prostih aminokislin v pršutu. Višje vsebnosti nekaterih prostih aminokislin
in skupnih prostih aminokislin so bile v mišici BF v primerjavi z mišico SM.
Agris
category codes:
L50
COBISS
1.01 Jezik: slovenski
Vsebnost skatola v maščobnem tkivu merjascev določena s
spektrofotometrično metodo
[*]
1,
Mojca KOMAN-RAJŠP, Milena KOVAČ, Špela MALOVRH
1
Univ. v Ljubljani,
Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija
IZVLEČEK
Zaradi težnje po prepovedi kirurške kastracije merjascev,
se razmišlja o alternativah, ki vključujejo tudi pitanje merjascev za
prirejo mesa. Problem pri porabi merjaščevega mesa predstavlja predvsem
neprijeten vonj, za katerega je v veliki meri odgovoren skatol
(3-metilindol). V raziskavi smo vpeljali spektrofotometrično metodo za
določanje vsebnosti skatola v maščobnem tkivu. Zbrali smo vzorce petih
genotipv merjascev iz petih različnih rej, starih med 101 in 310 dni. Ob
vpeljavi metode smo analizirali prvo skupino, kasneje dobljene vzorce pa kot
drugo skupino. Vpeljana metoda je ponovljiva (koeficient variabilnosti, KV =
13,6), obnovljiva (KV = 21,3) in ima dober izkoristek (96 %). Vsebnost
skatola v hrbtnem maščobnem tkivu merjascev pri prvi skupini je bila mes
0,01 in 0,62 ppm, v povprečju 0,23 ppm. Druga skupina pa je v povprečju
vsebovala 0,71 ppm skatola (med 0,07 in 1,26 ppm). Vpliva genotipa, rejca in
starosti na vsebnost skatola nismo zaznali.
[*]
Prispevek je del doktorske disertacije Marjete Žemva »Kakovost mesa
in maščobnega tkiva slovenskih lokalnih genotipov prašičev«,
mentorica prof. dr. Milena Kovač
Agris category codes:
L02
COBISS
1.01 Jezik: angleški
RAST PIŠČANCEV, KRMLJENIH Z OBROKI Z
RAZLIČNIMI DELEŽI S KVASOVKAMI OBDELANE SUROVE IN PRAŽENE SOJE
Ifeoma Jane ONWUMELU,
1,
Orienru Job AKPODIETE
1 Department of Animal Science and Technology, Nnamdi Azikiwe
University, PMB 5025 Awka, Anambra State, Nigeria
IZVLEČEK
Študijo smo zasnovali z namenom, da bi proučili učinek
zamenjave pražene soje s svežo sojo, obdelano s kvasovkami v obroku za
piščance. Uporabili smo 15 različnih obrokov, v katerih smo praženo sojo
zamenjevali s svežo sojo (0 % (kontrola), 25 %, 50 %, 75 % in 100 %), ki je
bila obdelana z različno količino kvasovk, oziroma brez obdelave s
kvasovkami. Povprečni prirasti in končna telesna masa brojlerjev nista
kazala pomembnih razlik med različnimi obdelavami. Rezultati celotnega
poskusnega obdobja (0–56 dni) kažejo, da so imeli piščanci, krmljeni s 75 %
pražene in 25 % surove soje, obdelane z 8 g kvasovk/kg v primerjavi s
kontrolno skupino višjo telesno maso ob koncu pitanja, višje dnevne
priraste, boljšo konzumacijo in konverzijo krme. Naši rezultati kažejo, da
vključitev surove soje v obrok nima negativnih posledic za zdravje
piščancev. Najboljše rezultate smo dosegli z uporabo 25 % surove soje,
obdelane z 6 g/kg kvasovk v štarterju in 25 % surove soje brez obdelave s
kvasovkami oziroma s 75 % surove soje, obdelane z 12 g/kg kvasovk v
finišerju.
Ključne besede: perutnina / pitovni piščanci / rast /
prehrana živali / soja / kvas
1
Univ. v Ljubljani,
Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija
IZVLEČEK
Ugotavljali smo vpliv različnega krmljenja na rast in
klavne lastnosti odstavljenih jagnjet oplemenjene jezersko-solčavske pasme
(JSR). Petintrideset jagnjet (25,48 kg) je bilo uhlevljenih v 4 skupine po
8–9 jagnjet in krmljenih z različnimi krmnimi obroki v intervalu 50 dni.
Skupina 1 je dobivala seno in otavo (40:60) ter 650 g koncentrata, skupina 2
seno in otavo (40:60), skupina 3 seno in 650 g koncentrata ter skupina 4
samo seno. Dnevno zauživanje krme smo izračunali na podlagi dnevnih tehtanj
koncentrata in voluminozne krme ter njihovih ostankov. Jagnjeta so dnevno
zaužila v povprečju 15,56 MJ, 14,38 MJ, 16,57 MJ in 12,23 MJ ME v skupini 1,
2, 3 in 4. Jagnjeta smo zaklali pri povprečni telesni masi 30,77 kg.
Jagnjeta iz skupine 1 so dosegla največji dnevni prirast (165,5 g/dan),
sledila je skupina 3 (146,89 g/dan), nato skupina 2 (123,55 g/dan) in
skupina 4 (75,51 g/dan). Masa toplih in hladnih trupov je bila večja pri
jagnjetih iz skupin 1 in 2 v primerjavi s skupinama 2 in 4. Jagnjeta iz
skupine 3 so dosegla najboljšo klavnost (45,35 %), sledila so jagnjeta iz
skupin 1, 2 in 4 (44,33, 41,10 in 39,51 %). Notranja zamaščenost je bila
najnižje ocenjena pri trupih jagnjet iz skupine 4 (5,64), najvišje pa pri
trupih jagnjet iz skupine 3 (7,66). Zaključimo lahko, da je pitanje
odstavljenih JSR jagnjet z obroki na osnovi voluminozne krme in
dokrmljevanjem s koncentratom prispevalo k hitrejši rasti in kot rezultat
dajalo težje trupe, pri čemer se zamaščenost in mesnatost klavnih trupov ni
statistično značilno spremenila.
Ključne besede: ovce / pasme / oplemenjena
jezersko-solčavska ovca / rast / klavne lastnosti / režim krmljenja /
prehrana živali / krmni obroki
Agris
category codes: D10 COBISS
1.21 Jezik: slovenski
RAZISKOVANJE KOMPLEKSNIH UPRAVLJAVSKIH PROBLEMOV – PRIMER VREDNOTENJA
POLITIK
IZVLEČEK
Spoznanje, da je družba postala kompleksna, pomeni, da
resnica o družbenih zadevah, kot o tem, kaj je skupno dobro ali kako uspešno
je njegovo doseganje, ni več ena sama, tista na oblasti, ampak o pomembnih
stvareh obstaja več dobro utemeljenih in enako veljavnih resnic. Zadeve iz
domene javnega upravljanja so kompleksne, zato različni pogledi nimajo
skupnega imenovalca in jih je treba obravnavati kot nesomerne oziroma
globoke in nepremostljive. Družbene pojave je zato treba proučiti v zlatem
rezu njihove dvojnosti, razpenjajoči se med razlago primarnih pomenov, ki so
za sistem konstitutivni, vendar na nesomeren in razdvajajoč način, in
razlago sekundarnih pomenov, ki edini podajo celovit pogled na vrednoteni
pojav, vendar le v vsebinah, ki za nikogar niso bistvene.
Ključne besede: javno upravljanje / vrednotenje /
kompleksnost / nesomernost