Home 


Acta agriculturae Slovenica, 104(december 2014)2, 69–74.

Agris category codes: L01
COBISS                    1.01
Jezik: slovenski

Vpliv trajanja skladiščenja in mase valilnih jajc na valilnost piščancev prelux-G

Dušan TERČIČ 1, Tea SMERDU

1 Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija

IZVLEČEK

Osnovni namen raziskave je bil ugotoviti, kako različno dolgo trajanje skladiščenja različno težkih valilnih jajc vpliva na valilnost piščancev slovenske provenience kokoši prelux-G. V talni reji uhlevljene živali so bile na začetku poskusa stare 31 tednov, na koncu pa 35 tednov. Valilna jajca smo zbirali dnevno in jih do vlaganja v valilnike hranili v prostoru na farmi pri temperaturi 15 °C. V valilnike smo jih vlagali dvakrat, ločeno po starostih (0, 1, 2, 4, 6, 8, 10, 12 in 14 dni) in težnostnih razredih (XL-zelo velika, L-velika, M-srednja in S-drobna). Najboljša valilnost (88,97 %) je bila dosežna pri vlaganju šest dni starih jajc. V primerjavi z valilnostjo piščancev iz šest dni skladiščenih jajc je bila ugotovljena značilno slabša (p < 0,01) valilnost svežih jajc (74,63 %) ter valilnosti 12 dni (74,99 %) in 14 dni (62,87 %) starih jajc. V primerjavi z valilnostjo jajc težnostnega razreda M (82,44 %) so se piščanci iz jajc težnostnega razreda S (78,97 %) valili neznačilno (p > 0,05), iz jajc težnostnega razreda L (76,72 %) pa značilno (p < 0,01) slabše. Največji odstotek zamrtih zarodkov je bil ugotovljen pri vlaganju 14 dni starih jajc (26,90 %) in jajc težnostnega razreda L (19,72 %). S starostjo kokoši se je značilno (p < 0,001) povečala masa izvaljenih piščancev.

Ključne besede: kokoši / provenienca / prelux-G / valilna jajca / valilnost / skladiščenje / Slovenija


Acta agriculturae Slovenica, 104(december 2014)2, 75–79.

Agris category codes: L01, Q04
COBISS                    1.01
Jezik: angleški

Kakovost maščobe avtohtonega krškopoljskega prašiča, rejenega v obogatenem okolju

Marjeta ŽEMVA 1, Tania M. NGAPO, Špela MALOVRH, Alenka LEVART, Milena KOVAČ

1 Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija

IZVLEČEK

Raziskave o ugodni sestavi in vsebnosti mišične maščobe (IMF) pri svežem mesu in hkrati podkožnega maščobnega tkiva (SCF) pri predelavi v izdelke znotraj pasme povečujejo zanimanje za avtohtone pasme. Cilj raziskave je bil določiti maščobno-kislinsko sestavo IMF v najdaljši hrbtni mišici (LD) in v pripadajoči SCF pri slovenskih avtohtonih krško-poljskih prašičih. Tip maščobe 42 krško-poljskih prašičev je značilno vplival na 29 od 35 tukaj določenih maščobnih kislin. SCF je vsebovala več nasičenih maščobnih kislin (SFA) in večkrat nenasičenih maščobnih kislin (PUFA) in posledično manj enkrat nenasičenih maščobnih kislin (MUFA) kot IMF. Pri ekstremih je imela 6–10 % IMF v LD večji delež SFA in MUFA in manj PUFA kot 2–3 % IMF. Debelejša SCF (57–67 mm) je vsebovala več SFA in manj PUFA kot tanjša (30–40 mm). Spol in starost sta prav tako vplivala na maščobno-kislinsko sestavo. Maščoba kastratov je vsebovala več MUFA in manj PUFA kot pri svinjkah. Z naraščajočo starostjo je vsebnost MUFA naraščala.

Ključne besede: prašiči / avtohtone pasme / krškopoljski prašič / obogateno okolje / maščobne kisline / mišična maščoba / hrbtna podkožna maščoba / kakovost


Acta agriculturae Slovenica, 104(december 2014)2, 81–90.

Agris category codes: Q02
COBISS                    1.01
Jezik: angleški

Jedi iz školjk in njihovo rokovanje v prehranskih obratih v slovenski Istri

1, Tadeja JAKUS, Mojca BIZJAK

1 Univ. na Primorska, Fak. za vede o zdravju, Polje 42, SI-6310 Izola, Slovenija

IZVLEČEK

Namen raziskave je bil ovrednotiti ponudbo jedi iz školjk v restavracijah slovenske Istre in oceniti znanje, pridobljeno s formalno ali neformalno izobrazbo ter navade rokovanja zaposlenih pri pripravi jedi iz školjk. Izdelali in uporabili smo vprašalnik, ki je zajemal štiri vsebinska področja: demografski del, splošni del, ponudbo jedi na jedilnem listu in vsebino o varni pripravi jedi iz školjk. V 41 restavracijah, kjer ponujajo jedi iz školjk, je zaposlenih 24 ljudi s formalno in 17 ljudi z neformalno izobrazbo. Na jedilnih listih in menijih so jedi iz školjk običajen del kulinarične ponudbe na slovenski obali. Kot glavna jed so najpogosteje ponujeni »pidoči na buzaro« ali klapavice na buzaro. Rezultati anket so pokazali slabo znanje in neprimerno rokovanje zaposlenih pri pripravi jedi iz školjk ne glede na (ne)formalno izobrazbo. Predlagamo, da izobraževalne ustanove dajo večji poudarek vsebinam in izvajanju vsebin, ki obravnavajo varno pripravo jedi iz školjk.

Ključne besede: živila / školjke / jedi iz školjk / rokovanje s školjkami / HACCP / prehranski obrati / izobrazba / vprašalniki / Slovenija


Acta agriculturae Slovenica, 104(december 2014)2, 91–98.

Agris category codes: L50
COBISS 
                  1.01
Jezik: angleški

Ocena študentske uspešnosti: rezultati metabolnih, molekularnih in fizikalno-kemijskih karakterizacij mikrobiomov prebavnega trakta na modelu štirih vrst sesalcev

Nataša CIBER, Mateja DOLENC, Benjamin DRAKSLAR, Andreja GAZVODA, Nika KLINEC, Bojan PAPIĆ, Anja PUGELJ, Katarina ŠIMUNOVIĆ, Tamara ZORAN, Tina ZUPANČIČ, 1

1 Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija

IZVLEČEK

Številni okoljski dejavniki vplivajo na strukturo mikrobnih združb, njihovo aktivnost in lastnosti okolja prebavnega trakta, vendar ne glede na večino sprememb sistem zagotavlja podlago za pretvorbo energije ter s tem dolgoročno stabilni soobstoj različnih gostiteljev in lastne specifične črevesne mikrobiote preko geoloških časovnih okvirov. Ker so se metodološki pristopi izkazali za največji vir sistematičnih napak v primerjavah mikrobnih združb med različnimi organizmi iste vrste ali med različnimi vrstami, smo preizkusili številne metode na vzorcih iz različnih vrst sesalcev z namenom preveriti izvedljivost takega pristopa za prihodnje rutinske analize mikrobiomov: (i) analize fizikalno-kemijskih parametrov; (ii) metabolne lastnosti pritrjene planktonske frakcije v primerjavi s celokupno; (iii) strukture mikrobnih združb bakterij in arhej; (iv) analitske pristopke k analizi podatkov. Uporabili smo modelne vsebine prebavil štirih vrst sesalcev, ki zajema v veliki meri razlike med različnimi tipi prebavil: prežvekovalci in glodalci (kot pre- in post- peptični fermentatorji), vsejede ter zveri. Drugi namen študije je bil (i) oceniti obseg raztrosa podatkov zaradi sodelovanja različnih operaterjev na pridobljene podatke ter (ii) ovrednotiti usposobljenost skupine študentov za opravljanje industrijsko orientiranih preiskav in meritev v 1.letniku magistrskega študija Mikrobiologija, ter (iii) spodbuditi ozaveščenost o pomembnosti in pomenu aktivnosti s simulacijo rednega laboratorijskega delovnega dneva in pripadajočih dolžnosti. Rezultati kažejo, (i) da so se operaterji samostojno organizirali in razdelili naloge; (ii) uspešno izvedli vse metode; (iii) pridobili relevantne podatke; (iv) jih kritično vrednotili in interpretirali v obsegu svojega znanja; (v) da so raztrosi podatkov (RSD) tipično primerljivi s tistimi iz avtomatiziranih analitskih procedur (<10 %) in ponazarjajo v največji meri variabilnosti samega biološkega materiala. Iz tega izhaja, da so se motivirani magistrski študenti ob ustreznem vodenju sposobni spoznati z neznanimi protokoli ter izvesti laboratorijsko in analitsko kompleksne eksperimentalne naloge, rezultate obdelati, izsledke interpretirati, ter se približati izvajanju analitskih procedur v industrijskih laboratorijih za generiranje kvalitetnih setov podatkov.

Ključne besede: mikrobiologija / sesalci / prebavni trakt / mikrobiota / metabolno profiliranje / študentsko delo / kakovost


Acta agriculturae Slovenica, 104(december 2014)2, 99–108.

Agris category codes: L50
COBISS 
                  1.01
Jezik: slovenski

Celulosomi in celulazni konzorcij Ruminococcus flavefaciens 007C [*]

1

1 Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija

IZVLEČEK

Ruminococcus flavefaciens sodi med najpomembnejše celulolitične bakterijske vrste v vampu prežvekovalcev in debelem črevesu monogastričnih rastlinojedih sesalcev. Njena izjemna učinkovitost pri anaerobni razgradnji (hemi)celuloznih substratov je povezana s sintezo zunajceličnih multiencimskih kompleksov celulosomov. V pričujočem delu smo preučili genomski potencial za sintezo celulosomov in celulaz seva 007C, izražanje slednjih pa analizirali z encimogrami. V osnutku genoma tega seva smo identificirali v celoti ohranjeno gručo genov, ki kodirajo skafoldine, na osnovi njihove modularne zgradbe pa smo predvideli zgradbo celulosomov tega seva. Nabor genov za celulaze, ki smo jih identificirali v genomu seva 007C, obsega po en zapis za encima s katalitskima domenama GH48 in GH44 ter širok spekter domnevnih endoglukanaz iz družin GH9 in GH5. Pri večini teh encimov smo identificirali dokerinske domene, kar kaže na to, da so vezani v celulosome. Module za vezavo na celulozo smo identificirali le v kombinaciji s katalitskimi domenami GH9. Ugotovili smo tudi, da se večje endoglukanaze izražajo konstitutivno, manjše encime pa smo zaznali le v supernatantu kultur, ki so daljši čas rasle na mikrokristalinični celulozi.

Ključne besede: mikrobiologija / molekularna genetika / Ruminococcus flavefaciens / celulosomi / glikozid hidrolaze / anaerobna razgradnja celuloze


[*] Prispevek je del doktorske disertacije z naslovom »Celulolitični sistem sevov 007C in 007S bakterije Ruminococcus flavefaciens«, ki jo je doc. dr. Maša Vodovnik izdelala pod mentorstvom prof. dr. Romane Marinšek Logar


Acta agriculturae Slovenica, 104(december 2014)2, 109–118.

Agris category codes: P10, T01
COBISS 
                  1.01
Jezik: slovenski

Vpogled v aerobno mikrobno združbo rečnega sedimenta Kamniške Bistrice s klasičnim gojitvenim in molekularno biološkim pristopom

1

1 Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija

IZVLEČEK

Rečni sistemi so največkrat izpostavljeni antropogenim vplivom, ki vključujejo kemično onesnaženost in evtrofikacijo. Vse to povzroča spremembe tudi v strukturi in pestrosti mikrobnih združb v rečnem sedimentu. Namen študije je bil z gojitvenimi in molekularnimi metodami proučiti pestrost in strukturo mikrobne združbe sedimenta Kamniške Bistrice. Vzorce sedimenta smo odvzeli na treh mestih vzdolž toka reke: izvir (Kamniška Bistrica), srednji del (Vir) in spodnji del (Bišče) ter na terenu opravili osnovne fizikalno-kemijske analize. Čiste kulture smo iz sedimenta osamili in gojili na treh vrstah agarskih gojišč (LB, NB in R2A) in jih mikro- in makromorfološko opisali. Iz čistih bakterijskih kultur in iz vzorcev sedimenta smo izolirali tudi genomsko DNAK. S širokospecifičnimi bakterijskimi začetnimi ologonukleotidi smo v reakciji PCR pomnožili ustrezne dele genov za 16S rRNA in jih analizirali z metodo gelske elektroforeze v gradientu denaturanta (DGGE). Ugotovili smo, da je metoda DGGE primerna za proučevanje pestrosti celokupne mikrobne združbe rečnega sedimenta in omogoča ugotavljanje vplivov dejavnikov okolja na raznolikost mikrobne združbe. Profili analize DGGE mikrobnih združb so se med mesti vzorčenja razlikovali, medtem ko profili čistih kultur po pričakovanju niso predstavljali številčno pomembnejših bakterijskih populacij sedimenta. Na podlagi profilov DGGE smo izbrali 25 izolatov in za direktno sekvenciranje pripravili njihove pomnožke. Pridobljene sekvence dela gena za 16S rRNA smo z orodjem BLAST preliminarno taksonomsko uvrstili med skupine bakterij, ki so običajno prisotne v vodnih okoljih.

Ključne besede: mikrobiologija / aerobne bakterije / rečni sediment / gojitvene metode / molekularne metode / varstvo okolja / Slovenija


 

Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta