Home 

Zb. Biotehniške fak. Univerze v Ljubljani Kmetijstvo.
Suplement
24


VPLIV TEHNOLOGIJE PREDELAVE MLEKA NA PREHRAMBENE LASTNOSTI MLEKA IN MLEČNIH IZDELKOV

Z. PUHANa)
a) Laboratory of Dairy Science, Swiss Federal Institute of Tecnology, Zürich, Švica

Pregledni članek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Pomembne prehrambne lastnosti mleka temeljijo na hranilnih snoveh, ki jih mleko vsebuje, ter na ravnovesju med beljakovinami, maščobami, ogljikovimi hidrati in minerali. Pri ocenjevanju prehrambenih lastnosti mleka in mlečnih izdelkov moramo upoštevati vpliv tehnološkega procesa na kvalitativne in kvantitativne spremembe v sestavinah mleka. Toplotna obdelava mleka, vsebnost določenih sestavin in strukturne spremembe med predelavo mleka, fermentacija in zorenje vplivajo na prehrambeno kakovost končnih izdelkov. Najprej podajamo splošen pregled razvrščanja mlečnih proizvodov na osnovi sestave mleka s tehnološkega vidika, seveda pa upoštevamo sestavine, ki ostajajo v končnem izdelku, pa tudi spremembe, ki jih doživijo med termično in mikrobiološko obdelavo. Posebej nas zanimajo izdelki iz fermentiranega mleka, ker so ti izdelki prehrambeno obogateni.

Ključne besede: mlečni izdelki, prehrambena vrednost, vpliv tehnologije.


LAHKI MLEČNI IZDELKI - V ČEM SO POSEBNI?

H. FOISSYa)
a) Univ. of Agriculture, Department of Dairy Research and Bacteriology, Gregor-Mendel-Str. 33, A-1180 Dunaj, Avstrija

Pregledni članek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
V Avstriji velja predpis "Codex Alimentarius" za t.i. lahko mleko. Z ozirom na kalorično vrednost živila lahko nalepko "lahko" damo živilom, ki imajo 1/3 običajne kalorične vrednosti. Pri zrelih sirih je z nalepko "lahko" označen sir, ki vsebuje manj kot 25 FDM, pri kondenziranem mleku pa manj kot 100 kalorij v 100 g izdelka. Od vključitve Avstrije v Evropsko skupnost pa je pričel veljati predpis o vsebnosti maščobe. Ta dovoljuje prodajo masla, označenega kot polovično maslo in kot tri- četrtinsko maslo. Maščobni nadomestki, kot so škrob, maltodekstrin, neprebavljivi hidrokoloidi in mikro mlečne beljakovine, so zelo razširjeni. Umetni maščobni nadomestki s podobno zgradbo, kot jo imajo trigliceridi, uspešno posnemajo okus po maščobi, niso pa splošno sprejemljivi. Nasprotno pa so razna sladila kot nadomestki za sladkor bolj sprejemljiva. Zmanjšanje ali nadomestitev holesterola in soli v mlečnih izdelkih je težka naloga. S prehranskega vidika je vprašljivo, če t.i. lahki izdelki sploh prispevajo k boljšemu zdravju ljudi, zlasti pri preprečevanju prekomerne teže.

Ključne besede: lahki mlečni izdelki, maščobni nadomestki, sladila, maslo z manj holesterola, sir z malo natrija.


MLEKO KOT ŽIVILO IN ZDRAVILO - PREGLED NAJNOVEJŠIH RAZISKAV

S. RAKULJIČ-ZELOVa), T. ZADNIK
a) Univ. v Ljubljani, Vet. fak., Gerbičeva 60, 1000 Ljubljana, Slovenija

Pregledni članek
Jezik: slovenski

IZVLEČEK
Mleko in mlečni izdelki so pomemben vir prehrane ljudi. Skozi različna obdobja je mleko doživljalo različne ocene tako glede pozitivnega kakor tudi negativnega vpliva na zdravje ljudi. Do nedavnega je v preventivni humani medicini prevladovalo negativno mnenje o vplivu mleka in mlečnih izdelkov na zdravje ljudi, predvsem zaradi velike vsebnosti maščob in holesterola. V referatu bomo pregledno navedli nekaj novejših raziskav, katerih rezultati govore, da je prehrana ljudi v katero je bilo vključeno mleko zmanjšala tveganje glede obolevnosti srčnega infarkta, hipertenzije, raka na debelem črevesju in osteoporoze. V svetu se v zadnjem desetletju veliko časa namenja raziskavam, ki obravnavajo vpliv prehrane molznic na sestavo mleka. Trenutno je prehrana molznic edini inštrument, ki ga imajo rejci na voljo za hitro spreminjanje sestave mleka oziroma za prilagajanje zahtevam potrošnika.

Ključne besede: mleko, krave, prehrana molznic, živilo, zdravilo.


IZBOLJŠANJE KAKOVOSTI SUROVEGA MLEKA V SLOVENIJI

Alenka URBANČIČa), J. ŽAKELJ
a) Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ljubljana,
Slovenija

Povzetek predavanja
Jezik: slovenski

UVOD

Toliko pričakovana osamosvojitev Slovenije v letu 1991 slovenskemu mlekarstvu ni prinesla ravno olajšanja. Izguba jugoslovanskega trga in sočasno odpiranje slovenskega trga za tuje proizvode sta se odrazila v približno 100 milijonov litrov presežka mleka na leto. Mlekarne so se soočile z močno konkurenco raznovrstnih tujih izdelkov na domačem trgu in z zahtevnimi normami kakovosti na evropskih trgih, kakor so želele izvažati. Pogoj za kakovostne mlečne proizvode je dobra surovina, mleko. Nekatere mlekarne so se že prej zavedle pomena kakovosti mleka za kakovost končnega izdelka, zato so skušale na razne načine kmete motivirati zlasti za izboljšanje higienske kakovosti oddanega mleka.

Odločitev vlade, da bomo sčasoma prevzeli evropske norme kakovosti se je odrazila tudi v sprejemu Pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o pogojih, ki jim morajo glede mikrobiološke neoporečnosti ustrezati živila v prometu (Ur.l. RS, št. 39) z dne 7. avg.1992, kjer je zapisano, da bo smelo surovo mleko po 1. januarju 1994 namesto 3.000.000 mikroorganizmov v 1 mililitru mleka vsebovati samo 100.000 MO/ml. To pomembno, vendar strokovno premalo usklajeno potezo, je sedanji minister za kmetijstvo uporabil kot izhodišče za obsežno delo ministrstva na področju izboljševanja kakovosti mleka, saj je postajo čedalje bolj jasno , da bo potrebno za trgovanje z Evropo temeljito spremeniti ustaljene navade tako na področju prireje kot predelave mleka.

UVAJANJA POOSTRENIH MERIL KAKOVOSTI SUROVEGA MLEKA

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je odločilo, da bo skušalo doseči cilj - to je evropsko kakovost mleka - na čim manj boleč način, s postopnim zaoostrovanjem meril kakovosti. Ob postopnosti se je ministrstvo odločilo za nagrajevanje dobre kakovosti. Ministrstvo je skrbno spremljajo in analiziralo učinke poostrenih sprememb na terenu. Rezultati analiz so kazali na neupravičenost trditev nekaterih predstavnikov kmetov, češ da večina ne bo sposobna slediti postrenim zahtevam. Dogajalo se je ravno obratno. Nagrade za ekstra kakovost so bile dovolj stimulativne, da so povzročile presenetljiv dvig zlasti mikrobiološke kakovosti mleka. Počasi se je, verjetno zaradi istega razloga, začela izboljševati tudi vsebnost beljakovin. Prizadetost kmetov pri posameznih korakih zaostrovanja pogojev kakovosti, je vlada skušala ublažiti s korekcijami odkupnih cen mleka.

Prvi korak v postopnem izboljševanju kakovosti je po že omenjenem "mikrobiološkem" pravilniku predstavljal Pravilnik o določanju odkupne cene kravjega mleka (Ur.l. RS, št. 39/93) sprejet 24.6.1993. Definiral je način oblikovanja odkupne cene mleka z novostjo upoštevanja beljakovin in postavil razrede za plačevanje tako pri mikrobiološki kakovosti kot pri vsebnosti beljakovin po naslednji shemi:

mikrobiološka kakovost

24. junij 1993

kakovostni razred SŠMO/ml stimulacija

- ekstra do 50.000 + 15%
- 1. razred 50.001-100.000 + 10%
- 2. razred 100.001-300.000 + 5%
- 3. razred 300.001-800.000 0%
- 4. razred 800.001-3.000.000 - 30%

1. januar 1994

kakovostni razred SŠMO/ml stimulacija

- ekstra do 50.000 + 10%
- 1. razred 50.001-100.000 + 5%
- 2. razred 100.001-400.000 0%
- 3. razred 400.001-800.000 - 5%
- 4. razred 800.001-3.000.000 - 30%

1. november 1994

kakovostni razred SŠMO/ml stimulacija

- ekstra do 50.000 + 10%
- 1. razred 50.001-100.000 0%
- 2. razred 100.001-400.000 - 5%
- 3. razred 400.001-800.000 - 15%
- 4. razred 800.001-3.000.000 - 40%

vsebnost beljakovin (tu se sitmulacija ni spreminjala)

do 3,15 % 0 % povečanje izhodiščne cene
od 3,16 % - 3,25 % + 3 %
od 3,26 % - 3,35 % + 5 %
nad 3,36 % + 7 %

Pravilnik je doživel tudi nekaj drugih sprememb, vendar je zaostrovanje na področju mikrobiološke kakovosti najbolj evidentno.

REZULTATI IN RAZPRAVA

Rezultate prehojene poti na področju izboljševanja mikrobiološke kakovosti mleka najlepše prikazuje tabela 1.

Tabela 1. Mikrobiološka kakovost mleka (delež odkupljenega mleka v % glede na skupno število MO/ml)

leto

do 500.000

do 400.000

do 300.000

do 100.000

1992

54,3%

-

-

-

1993

-

-

60,9%

-

1994

-

87,1%

-

60,4%

1994 jan-jul

-

87,1%

-

57,5%

1995 jan-jul

-

93,6%

-

79,5%

Ker so se razponi v posameznih razredih spreminjali, lahko primerjamo le deleže v določenih kakovostnih območjih. Po podatkih za okrog 80% odkupljenega mleka v Sloveniji (PZP) za leto 1992 ocenjujemo, da je vsebovalo manj kot 500.000 MO/ml 54.3% mleka. Naslednje leto, ko je bil uveden nov pravilnik, beležimo 60.9 % mleka v razredu pod 300.000 MO/ml. V letu 1994, ko sta bila uvedena dva popravka oz. zaostritvi pravilnika, pa je skoraj enak delež mleka (60,4%) že v razredu pod 100.000 MO/ml, kar pomeni, da je to mleko že ustrezalo evropskim zahtevam za mikrobiološko kakovost. Po podatkih od januarja do julija letos bo ta delež še precej višji.

Tabela 2 prikazuje postopno spreminjanje povprečne mikrobiloške kakovsti po razredih v letu 1994 in v obdobju januar-julij 1995. Za to obdobje si je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nastavilo lastno bazo podatkov, ki temelji na podatkih posameznih zadrug, ki so vključene v odkup mleka. Delež odkupljenega mleka v ekstra razredu vztrajno raste. V letošnjih sedmih mesecih je takega mleka že 62,4 %, medtem ko je mleka z do 100.000 MO/ml že 79,5 %. Zanesljivo lahko predvidevamo, da bo v letu 1995 v povprečju več kot 80 % odkupljenega mleka ustrezalo evropskim merilom.

Tabela 2. Povprečna mikrobiološka kakovost mleka v letih 1994 in 1995 (količina odkupljenega mleka v %)

 

MO/ml

1994

jan - jul 1994

jan - jul 1995

EKSTRA

do 50.000

43,5

41,4

62,4

RAZRED 1

50.001-100.000

16,8

16,1

17,1

RAZRED E + 1

 

60,4

57,5

79,5

RAZRED 2

100.001-400.000

26,7

29,6

14,1

RAZRED 3

400.001-800.000

7,7

7,6

4,1

RAZRED 4

800.001-3.000.000

5,1

5,2

2,4

Podrobno nam spreminjanje mikrobiološke kakovosti mleka po mesecih v letu 1994 in 1995 prikazuje tabela 3.

Tabela 3. Mikrobiološka kakovost mleka - primerjalno po mesecih v letih 1994 in 1995 (količina odkupljenega mleka v %)

1994

MO/ml

jan

feb

mar

apr

maj

jun

jul

EKSTRA

do 50.000

44

48

42,69

41,8

41,0

36,6

35,1

RAZRED 1

50.001-100.000

14

15

17,34

15,8

16,3

18,1

16,3

Skupaj E+1

 

58

63

60

57,7

57,3

54,7

51,5

RAZRED 2

100.001-400.000

32

29

28,4

30,5

29,9

28,8

28,4

RAZRED 3

400.001-800.000

6

5

6,86

7,0

7,2

9,1

11,7

RAZRED 4

800.001-3.000.000

3

3

4,71

4,9

5,4

7,2

8,2

1995

MO/ml

jan

feb

mar

apr

maj

jun

jul

EKSTRA

do 50.000

65,09

64,64

67,31

66,3

62,5

56,5

54,5

RAZRED 1

50.001-100.000

17,80

17,55

16,96

16,1

16,7

17,3

17,0

Skupaj E+1

 

82,2

82,1

84,2

82,5

79,2

73,9

71,5

RAZRED 2

100.001-400.000

12,36

13,33

12,02

12,0

14,2

17,1

17,4

RAZRED 3

400.001-800.000

3,24

2,94

2,39

3,5

4,1

5,5

6,7

RAZRED 4

800.001-3.000.000

1,51

1,94

1,32

1,9

2,3

3,3

4,2

Podobno kot se je postopoma izboljševala mikrobiološka kakovost se je dogajalo z vsebnostjo beljakovin. Tabela 4 kaže povprečno vsebnost beljakovin v odkupljenem mleku po posameznih razredih v letu 1994 in obdobjih januar - julij 1994 in 1995, tabela 5 pa dogajanje v posameznih mesecih. Iz obeh tabel je razvidno, da se delež mleka z najnižjo vsebnostjo vztrajno zmanjšuje, medtem, ko delež mleka z vsebnostjo beljakovin nad 3,16% vztrajno raste.

Tabela 4. Povprečna vsebnost beljakovin v mleku v letih 1994 in 1995

Beljakovine %

Stimul. dodatek

1994

jan-jul 1994

jan-jul 1995

2,8 - 3,15

+0%

37,4

40,6

34,1

3,16 - 3,25

+3%

19,4

19,2

20,5

3,26 - 3,35

+5%

17,7

16,1

18,1

nad 3,36

+7%

25,5

24,1

27,3

Tabela 5. Vsebnost beljakovin v mleku - primerjalno po mesecih v l. 1994 in 1995

Beljakovine %

Stimul. dodatek

jan (94)

feb

mar

apr

maj

jun

jul

2,8 - 3,15

+0%

36

35,63

40,53

37,34

33,54

44,60

56,57

3,16 - 3,25

+3%

18,3

16,37

17,52

18,85

22,30

21,24

19,84

3,26 - 3,35

+5%

16,76

17,53

16,62

17,08

18,16

15,27

11,82

nad 3,36

+7%

28,8

30,47

25,69

26,73

26,00

18,89

11,77

Beljakovine %

Stimul. dodatek

jan (95)

feb

mar

apr

maj

jun

jul

2,8 - 3,15

+0%

25,27

29,55

29,81

33,37

27,77

42,07

51,17

3,16 - 3,25

+3%

17,66

21,06

18,43

19,76

21,77

23,12

21,65

3,26 - 3,35

+5%

21,43

18,15

18,54

17,36

22,96

16,17

11,97

nad 3,36

+7%

35,64

31,24

33,22

29,51

27,50

18,64

15,21

ZAKLJUČKI

Analiza spreminjanja mikrobiološke kakovosti mleka v zadnjih dveh letih, ki je posledica zaostrovanja odkupnih pogojev, je pokazala, da je bilo to spreminjanje zelo hitro.

- v prvih sedmih mesecih letošnjega leta je vsebovala domala 80% odkupljenega mleka manj kot 100.000 MO/ml

- v istem času se je izboljšala, povečala tudi vsebnost beljakovin

- ocenjujemo, da so te pozitivne spremembe v veliki meri posladica nagrajevanja mikrobiološko najkakovostnejšega mleka in mleka z večjim deležem beljakovin

LITERATURA

Podatkovna baza Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano R Slovenije
Žakelj, J. Analize mleka - osnova uspešne prireje mleka. Posvet v Kranju, 11.april 1995, 3 s.

 


 

Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta