Zb. Biotehniške fak.
Univerze v Ljubljani
Kmetijstvo. Zootehnika
70(1997) |
SPOMINU STROKOVNEGA SVETNIKA ALEŠA
KMECLA
31. januarja 1997 je sklenil
svojo življenjsko pot naš kolega Aleš Kmecl, Človek z veliko
začetnico. Rodil se je pod Kumom, v Šentjurju kot četrti v
družini s petimi otroki. V gimnazijo je hodil v Celju. Po maturi
se je vpisal na takratno Fakulteto za agronomijo, gozdarstvo in
veterinarstvo v Ljubljani in leta 1962 diplomiral. Krajši čas
je delal na Kmetijskem inštitutu Slovenije, za tem tri leta v
Kmetijsko-živilskem kombinatu Kranj, kjer je bil na prašičji
farmi zadolžen za prehrano in selekcijo. Nato je služboval pri
kmetijski zadrugi “Krka” v Novem mestu. Leta 1968 je šel
bližje svojim koreninam, v Laško, kjer je ostal kot vodja
lastne kmetijske proizvodnje in kooperacije do konca leta 1969.
Takrat je sprejel vabilo in prišel na Biotehniško fakulteto. Na
področju selekcije perutnine je vztrajal do konca.
Ne moremo niti omeniti niti
našteti vseh Aleševih delovnih področij, zadolžitev in
uspehov. S svojim tihim, vztrajnim in vseskozi poštenim delom v
dostikrat nezavidljivih pogojih si je pridobil nesporen ugled in
spoštovanje med perutninarji, strokovnjaki, selekcionerji po
celi nekdanji Jugoslaviji. Za svoje delo je dobil tudi nekaj
nagrad: leta 1977 nagrado Sklada Borisa Kidriča za izume in
izboljšave, 1980. priznanje takratne temeljne visokošolske
organizacije združenega dela za živinorejo Biotehniške
fakultete in 1984. bronasto plaketo občine Domžale.
Aleš Kmecl ni bil posebno
zgovoren, vendar še daleč ni bil pust, bil je duhovit, znal je
biti hudomušen. Njegovi priložnostni govori so bili polni
topline, človečnosti in dobrote, pravi pesniški biseri.
Poznali in cenili smo njegov posluh za izbrano besedo, dar za lep
in pravilen slovenski jezik in jasno izražene misli. Svojega
mišljenja se ni bal glasno izraziti tudi takrat, ko je vedel, da
bi bilo zanj bolje, če ga ne bi.
Dan mu je bil bister um. V
spominu imamo bleščeče opravljen izpit iz matematike, o čemer
je prof. Jamnik pripovedoval vsakomur, ki ga je srečal. Iz
raznih zapletenih finančnih ukrepov je takoj izluščil
posledice, medtem ko se nam drugim niti posvetilo ni, za kaj
pravzaprav gre.
Čeprav je bil Aleš Kmecl
skromen, ali pa morda ravno zaradi tega, je svojo okolico
bogatil. Hvaležni smo mu za vse, kar nam je dal kot strokovnjak
in človek in ponosni, da smo imeli priložnost delati z njim v
istem kolektivu.
Urednica
Jasna Stekar
BIBLIOGRAFIJA Aleša KMECLA, dipl.
ing. agr.
Elizabeta KMECLa)*,
Cvetka GRBEC in Jerneja ŠKERJANEC
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
*sedanji naslov: Hudo 56, 1235 Radomlje, Slovenija
Osebna bibliografija
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Bibliografija obsega 102 objavljeni in neobjavljeni
(poročila, projekti,...) deli, napisani v letih od 1962 do 1997.
Bibliografski zapisi so urejeni kronološko po letih.
IZOLACIJA KSILANOLITIČNIH BAKTERIJ
IZ VAMPA, KI PROIZVAJAJO MASLENO KISLINO
Maša ZORECa),
Romana MARINŠEK LOGAR in G. AVGUŠTIN
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Ksilani so glavna sestavina rastlinskih materialov in veliko
vampnih bakterijskih vrst ima encime s ksilanolitično
aktivnostjo. Izolirali smo osem bakterijskih ksilanolitičnih
vrst iz vampa in določili končne metabolne produkte,
fermentacijske profile sladkorjev in encimske aktivnosti. Vse so
bile po Gramu negativne, paličaste (razen ene kokoidne),
proizvajale so masleno kislino in imele s ksilanom inducibilne
ksilanaze. Začasno smo izolate razdelili v štiri skupine (A, B,
C, D). Večine sevov se ne da uvrstiti v nobeno že uveljavljenih
vampnih ksilanolitičnih vrst in potrebne so nadaljne genotipske
in fenotipske karakterizacije, da bi potrdili naša predvidevanja
o odkritju novih vapnih bakterijskih vrst.
Ključne besede:
vamp, bakterije, razgradnja ksilana, sladkorno fermentacijski
profili, končni metabolni produkti
O LOKALIZACIJI KSILANOLITIČNIH
ENCIMOV V PREVOTELLI BRYANTII
B14
Romana
MARINŠEK LOGARa) in F. V. NEKREP
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Prevotella bryantii B14 je striktno
anaerobna, po Gramu negativna vampna bakterija, ki razgrajuje
polisaharide. EDTA/sferoplastiranje in postopek osmotskega šoka
sta bila uporabljena za preiskovanje celične lokacije
endoksilanolitične, b -ksilozidazne in a -L-arabinofuranozidazne
aktivnosti v P. bryantii B14. Celice iz pozne
eksponencialne faze so po ozmotskem šoku sprostile večino
endoksilanazne in CMC-azne aktivnosti, kar kaže na
periplazmatsko lokacijo obeh encimskih aktivnosti. b -ksilozidazna
in a -L-arabinofuranozidazna aktivnost sta
se v velikem deležu pojavili v membranski celični frakciji.
Približno 23 % celotne endoksilanazne in 30 % CMC-azne
aktivnosti ima ekstracelularno lokacijo. b -ksilozidazne
in a -L-arabinofuranozidazne aktivnosti ni
bilo mogoče dokazati v supernatantu kulture P. bryantii B14.
Ključne besede:
vamp, anaerobne bakterije, Prevotella bryantii, ksilanaze,
lokacija encimov
PROTEOLITIČNA AKTIVNOST VAMPNIH
BAKTERIJSKIH VRST IZ RODU PREVOTELLA
G. AVGUŠTINa)
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Pri 27 sevih, ki sodijo v štiri nedavno opisane anaerobne
bakterijske vrste iz rodu Prevotella, smo preverili
proteolitično aktivnost proti 14C označenemu
kazeinu. Ugotovili smo velike razlike med aktivnostmi sevov, ki
podpirajo nova filogenetska spoznanja o tem bakterijskem rodu.
Največjo aktivnost smo dokazali pri sevih iz vrste P. brevis
in nekaterih posameznih sevih, ki predstavljajo samostojne, a še
neopisane taksonomske linije. Za ostale seve iz vrst P. ruminicola,
P. bryantii in P. albensis je v znanstvenih
objavah pogosto zapisana domneva o velikem pomenu pri razgradnji
proteinov v vampnem ekosistemu, vendar najverjetneje ne velja.
Ključne besede:
vampne bakterije, Prevotella ruminicola, P. brevis,
P. bryantii, P. albensis, proteoliza, kazein,
vamp
SPECIFIČNO ODKRIVANJE BAKTERIJSKIH
VRST V PREBAVILIH DOMAČIH ŽIVALI Z IN SITU HIBRIDIZACIJO
IN EPIFLUORESCENTNO MIKROSKOPIJO
Katarina
TEPŠIČa) in G. AVGUŠTIN
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
V vzorcih iz vampa krave črno-bele pasme smo z in situ hibridizacijo
in epifluorescentno mikroskopijo specifično odkrivali
bakterijske celice iz vrste Prevotella bryantii z ozko
specifično rRNK sondo PBB14. S široko specifično
sondo PREBAC smo odkrivali bakterijske celice iz filogenetske
skupine cytophaga-flexibacter-bacteroides.
Obe sondi, označeni z tetrametilrodamin izotiocianatom (TRITC),
sta visoko specifični in omogočata jasen in močan signal brez
spremljajoče nespecifične fluorescence. Celice v vzorcu vampne
vsebine, ki sta jih sondi prepoznali, so v primerjavi s celicami
laboratorijske čiste kulture P. bryantii B14
dva do trikrat manjše, vendar svetijo s podobno jakostjo.
Ključne besede: in
situ hibridizacija, epifluorescentna mikroskopija, vamp,
prebavila, mikroorganizmi, gram negativne bakterije, Prevotella
SLADKORNO FERMENTACIJSKI PROFILI
BIFIDOBAKTERIJ IZ ČREVESA PODGAN
Lijana FANEDLa)
in G. AVGUŠTIN
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Enaindvajsetim izolatom bifidobakterij iz tankega črevesa
podgan in trinajstim tipskim sevom bifidobakterij smo z uporabo
hitrega biokemijskega testa (API 50CH) določili sladkorno
fermentacijske profile. Na osnovi rezultatov fermentacije 49
različnih sladkorjev smo izolate bifidobakterij razvrstili v tri
glavne skupine, katerih profili so bili drugačni od profilov do
sedaj znanih vrst iz rodu Bifidobacterium. Tri skupine iz
črevesa izoliranih sevov se glede na izračunane fenetične
koeficiente podobnosti med seboj fenotipsko precej razlikujejo.
Skupina A je fenotipsko različna od vseh 13 preiskanih tipskih
sevov, skupina B je najbolj podobna vrsti B. magnum in
skupina C vrsti B. infantis. Izolat 69 se razlikuje od
vseh ostalih izolatov in je podoben tipskima sevoma B. pseudolongum
in B. coryneforme. Čeprav izolatov praviloma ne moremo
uvrščati v filogenetske taksonomske skupine na podlagi
fenotipske podobnosti, predvidevamo, da sodijo izolirani sevi v
doslej še neopisane bakterijske vrste iz rodu Bifidobacterium.
Ključne besede: API
50CH test, bifidobakterije, identifikacija, sladkorno
fermentativni profili
HITRA METODA ZA KONCENTRIRANJE
RAZTOPIN NUKLEINSKIH KISLIN
S PREPIHOVANJEM Z N2
M. PETERKAa),
A. GASPARIČ in G. AVGUŠTIN
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Opisali smo hitro, poceni in učinkovito metodo za
koncentriranje raztopin nukleinskih kislin. Zmanjševanje volumna
in povečevanje koncentracije nukleinskih kislin v raztopini smo
dosegli s prepihovanjem le te z dušikovim plinom ob pretoku 2-3
l/minuto. Metodo smo primerjali s klasično precipitacijsko
tehniko in ugotovili podobno uspešnost ob krajšem času in
nespremenjeni kvaliteti nukleinskih kislin, kar smo dokazali z
uspešnimi genetsko manipulacijskimi poskusi, t.j. endonukleazno
restrikcijo in verižno reakcijo s polimerazo DNK. Ob pretoku
plina 3 l/minuto s to tehniko zmanjšamo volumen raztopine DNK s
300 m l
na 100 m l v 35 minutah ob skoraj nespremenjeni količini DNK v
raztopini.
Ključne besede: DNK,
koncentracija, N2, metoda
OCENA DONOSNOSTI KMETIJSKE PRIDELAVE
NA IZBRANIH KMETIJAH V SLOVENIJI *
S. KAVČIČa)
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
S pomočjo
anketne metode je izdelana ocena donosnosti kmetijske pridelave v
Sloveniji. Opisan je razvoj kalkulacijskih metod v svetu in
pomislek pri uporabi nekaterih metod. Naštete so najpogostejše
vrste podatkov, potrebne za izračun pokritij kot najbolj pogoste
osnove za načrtovanje in analizo kmetovanja. Osnovni namen
raziskave je izračun finančnega rezultata (dohodka) na 15
izbranih kmetijah za leto 1994. Izračunali smo tudi nekatere
podrobnejše kazalce, s katerimi si lahko pomagamo pri iskanju
šibkih točk in možnosti izboljšanja obstoječe prakse.
Izračuni kažejo pozitiven finančni rezultat na vseh
anketiranih kmetijah. Dobljene vrednosti se gibljejo v razponu
med 113.000 SIT in 1,772.000 SIT. Ob upoštevanju vloženega dela
lahko zaključimo, da ocene poslovanja izkazujejo nizek donos na
vložena sredstva in opozarjajo na potrebo po boljšem
upravljanju z razpoložljivimi proizvodnimi dejavniki. Groba
analiza nam nakazuje možnost izboljšanja finančnega rezultata
z zmanjševanjem stalnih stroškov na enoto proizvoda in s
povečevanjem intenzivnosti proizvodnje. Nakazali smo verjetne
srednjeročne in dolgoročne spremembe, pri čemer smo
upoštevali omejitve širšega poslovnega okolja.
Ključne besede:
vodenje kmetije, donosnost kmetovanja, kalkulacijske metode,
pokritje
* |
Prispevek je daljši povzetek
zaključne naloge v okviru magistrskega študija iz
agrarne ekonomike na Wye College (University of London),
izdelane pod mentorstvom Mr. Paula Hilla. |
KOEFICIENTI ELASTIČNOSTI PONUDBE V
SLOVENSKEM KMETIJSTVU *
E. ERJAVECa)
in J. TURK
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
V članku so
analizirani trendi rasti kmetijske ponudbe v obdobju zadnjih
30-let (1966-1995). Uporaba Kalman filtra nam je omogočila
ekonometrično ocenjevanje analize ponudbe za 6 najpomembnejših
kmetijskih proizvodov v Sloveniji. Pričakovana sta bila dva
strukturna preloma v opazovanem obdobju. Izračuni koeficientov
elastičnosti sta ju ovrgla. Reforme v kmetijstvu so bile
postopne in so se pričele že precej pred letom 1990.
Izračunane visoke cenovne elastičnosti ponudbe za govedo in
koruzo kažejo na sorazmerno visoko stopnjo odprtosti in
odzivnosti trgov teh dveh proizvodov tudi v preteklosti.
Ugotovljene nizke elastičnosti ponudbe za prašičje meso in
krompir ter predvsem za mleko in pšenico lahko pojasnimo tudi z
administrativno vodenim trgom teh pomembnih kmetijskih dobrin s
strani države in prisotnostjo kvazi fiksnih proizvodnih
dejavnikov. Iz vrednosti navzkrižnih cenovnih elastičnosti so
dokaj jasno razvidne substitucijske in komplementarne povezave
različnih proizvodov, ki pa se s časom spreminjajo. Iz
rezultatov te ekonometrične analize lahko sklepamo, da bi v
primeru večjih sprememb ekonomskega sistema (npr. pristop
Slovenije v EU) prišlo do zelo različnega odziva kmetijske
ponudbe.
Ključne besede:
analiza ponudbe, strukturne spremembe, Kalmanov filter, slovenski
kmetijski sistem
* |
Raziskavo je podprla Evropska
komisija - program PHARE ACE 1994. |
UVAJANJE KNJIGOVODSTVA PO SISTEMU
FADN NA KMETIJAH V SLOVENIJI
S. KAVČIČa)
in Neva PAJNTAR
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Opisane so agrarnopolitične razmere, ki so v Evropski zvezi
(EZ) in v Sloveniji pripeljale do uvajanja kmetijskega
knjigovodstva po FADN metodologiji, s poudarkom na dohodkovnih
vidikih kmetijske politike, ki zahtevajo informacije o dohodkih
kmečkih družin. Metodologija v Sloveniji je podobna sistemu
FADN, ki je v uporabi v EZ. Rezultati za Slovenijo za leta 1994
do 1996 ne morejo skriti začetnih problemov postavljanja novega
informacijskega sistema. Rezultati niso povsem skladni,
vprašljiva je njihova reprezentativnost in primerljivost s
kazalniki v EZ. Nujna je izpeljava strukturnega popisa slovenskih
kmetij in dokončanje postavitve celotnega sistema, z vzporednimi
izračuni za neposredno poslovno odločanje. Omenjeni so tudi
nekateri problemi načelne narave vpeljanega FADN, zaradi katerih
ta ne ustreza dejanskim potrebam kmetijske politike.
Ključne besede:
knjigovodstvo, FADN, metode, Slovenija
GENETSKA RAZNOLIKOST MED FENOTIPSKO
RAZLIČNIMA POSTRVEMA V SLOVENIJI, AVTOHTONO IN VNESENO *
A. SNOJa)
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Iskali smo genetski polimorfizem, s katerim bi bilo mogoče
razlikovati med slovenskimi avtohtonimi (donavskimi) in
vnešenimi (atlantskimi) populacijami postrvi (Salmo trutta).
Znotraj kontrolne regije mitohondrijske DNK smo našli tri
polimorfna mesta s štirimi genetskimi variantami, od katerih sta
bili dve značilni za donavski tip postrvi, ena za atlantski tip
in druga za ohridsko postrv. Pri analizi mikrosatelitne DNK smo
našli en informativen lokus s štirimi aleli, ki so omogočali
razlikovanje med donavskim in atlantskim tipom postrvi ter
ohridsko postrvjo. S temi genetskimi markerji smo ugotovili, da
je na območjih, kjer vlagajo ribogojniško postrv, ogrožena
genetska in fenotipska identiteta slovenske avtohtone postrvi.
Ključne besede:
genetski polimorfizem, genetski markerji, mitohondrijska DNA,
mikrosateliti, postrv, Salmo trutta
IN VITRO STIMULACIJA
LIMFOCITOV Z MITOGENOM, IZOLIRANIM IZ MYCOPLASMA
SYNOVIAE *
Mojca NARAT
a)
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Predhodno poročilo
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Mycoplasma synoviae povzroča okužbo zgornjih
dihalnih poti pri kokoših in puranih. V nedefiniranih pogojih
okužba lahko povzroči tudi nastanek artritičnega obolenja
imenovanega infekciozni sinovitis. Pri proučevanju tega
sinovitisa kot živalskega modela za proučevanje avtoimunskih
artritisov smo preverjali tudi prisotnost, lokacijo in aktivnost
mitogenih faktorjev Mycoplasma synoviae, ki lahko vplivajo
na nastanek infekcioznega sinovitisa. V opisani študiji smo
prikazali in vitro aktivnost mitogenih faktorjev,
izoliranih iz supernatantov štirih različnih kultur sevov Mycoplasma
synoviae in iz membran istih celic. Mitogen, izoliran iz
superntanta kulture Mycoplasma synoviae, sev AAY-30, je
imel več kot dvakrat višjo mitogeno aktivnost kot izolat iz
celičnih membran istega seva. Nosilka te aktivnosti je
membranska beljakovina, ki je aktivna za piščančje in mišje
timusne T limfocite in za človeške limfocite iz periferne krvi.
Beljakovina ima molekulsko maso okrog 60 kD in izoelektrično
točko (pI) 4.0.
Ključne besede: Mycoplasma
synoviae, mitogeni, T limfociti
* |
Prispevek je del doktorske
disertacije, mentor prof. dr. F. Habe, somentor dr. D.
Benčina |
PREVLADOVANJE CD8+
LIMFOCITOV V SINOVIALNIH TEKOČINAH KOKOŠI Z EKSPERIMENTALNO
INDUCIRANIM INFEKCIOZNIM SINOVITISOM *
Mojca NARATa)
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Naravna in ekspin poteku infekcioznega sinovitisa verjetno
glavno vlogo T celice. Z uporabo monoklonskih protiteles proti
različnim markerskim tekomolekulam na kokšjih T
eksperilimfocitih smo ugotovili, da je prevladujoča
subpopulacija T celic v sinovialih činah mikrmentalno okuženih
živali Mycoplasma snosilka CD8+ a /b TCR
markerskih molekul.erimentalna okužba kokoši z oorganizmom
artritisynoviae povzroča poleg obolenja zgornjih dihalnih
poti tudi nastanek infekcioznega sinovitisa, oblike a, ki ga
zaradi značilnih histoloških in imunoloških znakov uvrščamo
med avtoimunske bolezni. Tako kot pri drugih artritisih imajo
tudi pri razvoju
Ključne besede: Mycoplasma
synoviae, infekciozni sinovitis, artritis, T celice
UČINKI STARANJA NA PRESNOVO IN
POTREBE PO BELJAKOVINAH
P. PATUREAU
MIRANDa), Marie Agnes ARNAL, T. MALMEZAT in L. MOSONI
a)INRA,
Protein metabolism unit, Center Clermont-Ferrand-Theix, 63122
Saint Genes-Champanelle and HNCR Clermont-Ferrand, France,
Pregledni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Nekatere učinke staranja na presnovo beljakovin lahko
ugotavljamo na molekularnih ravneh. V telesu pride do izgube
brezmaščobne telesne mase predvsem zaradi izgube mišičnih
beljakovin. Vzroke za to izgubo težko ugotavljamo v bazalnem
stanju, saj učinke molekularnih sprememb na deleže sinteze in
razkroj redko določamo v tkivih ali celem telesu. Nasprotno pa
lahko tiste učinke staranja na presnovo beljakovin, ki so
povezani s hormoni, vadbo, hranilnimi snovmi in izginevanjem
mišičja, povezujemo bolj neposredno z navedenimi spremembami.
Zmanjšanje učinkovitosti anabolizma beljakovin nakazuje, da so
potrebe po beljakovinah pri starejših tako velike kot pri mladih
odraslih.
Ključne besede:
staranje, mišica, tvorba beljakovin, razpad beljakovin, potrebe
po beljakovinah
HRANILNA IN ENERGIJSKA VREDNOST
KORUZNE SILAŽE ZA KRAVE MOLZNICE
Marija
RAJČEVIČa), T. ILC in J. ŽLINDRA
a) Poslovni
sistem Mercator, d.d., Dunajska 107, 1113 Ljubljana, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Na
M-Kmetijskem gospodarstvu Kočevje smo spremljali kemično
sestavo, hranilno in energijsko vrednost koruzne silaže. V letu
1993 je silažno koruzo prizadela suša, zato smo za to leto
določili še in vitro prebavljivost suhe in organske
snovi dveh vzorcev od suše različno prizadete koruze ter dveh
vzorcev silaže z različno vsebnostjo suhe snovi. Vsebnost suhe
snovi analiziranih vzorcev silažne koruze je bila 275,8 in 362,4
g kg-1, v njej je bilo 252,0 in 254,7 g kg-1
surove vlaknine ter 6,38 in 6,41 MJ NEL. Prebavljivost suhe snovi
je bila 0,664 in 0,660, prebavljivost organske snovi pa 0,657 in
0,652. Povprečje suhe snovi 6 vzorcev analiziranih silaž
pridelka 1993 je bilo 312,9 ± 19,9 g kg-1, v
njej je bilo 228,3 ± 13,1 g kg-1
surove vlaknine in 6,54 ± 0,12 MJ NEL. In vitro
prebavljivost suhe snovi koruzne silaže s 311,1 g kg-1
suhe snovi je bila 0,665, organske snovi pa 0,657; v silaži s
347,2 g kg-1 suhe snovi pa je bila prebavljivost suhe
snovi 0,666, organske snovi pa 0,660. V silaži pridelka 1994
(n=8) je bila povprečna vsebnost suhe snovi 362,9 ± 50,6 g kg-1, v njej je
bilo 231,5 ± 18,6 g kg-1
surove vlaknine in 6,4 ± 0,2 MJ NEL. Analizirana silaža
pridelka 1995 (n=5) je vsebovala 307,9 ±
26,3 g kg-1 suhe snovi, v kateri je bilo 238,1 ± 11,3 g kg-1 surove
vlaknine, in 6,3 ± 0,12 MJ NEL. Menimo, da sta
energijska in hranilna vrednost silaže iz leta 1993, ko je
koruzo prizadela suša, realno nižji, kot kaže izračun na
osnovi kemične analize.
Ključne besede:
koruzna silaža, krave molznice, hranilna vrednost, energijska
vrednost
ZRNJE METULJNIC V PREHRANI*
Tatjana PIRMANa),
Jasna M. A. STEKAR in Etiennette COMBE
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Pregledni znanstveni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Več kot 65 % beljakovin in več kot 80 % energije zaužijemo
z rastlinsko hrano. Metuljnice zato zavzemajo posebno mesto pri
prehrani, ker vsebujejo skoraj dva do trikrat več beljakovin kot
žita. So tudi pomemben vir energije, več vitaminov skupine
B-kompleks, esencialnih elementov in vlaknine. Beljakovine so
nekoliko slabše kakovosti zaradi pomanjkanja žveplo vsebujočih
aminokislin, vendar če jih uživamo v kombinaciji z žiti,
dosežemo zgleden dopolnjujoč učinek. Navajamo nekaj
najpogostejših antihranilnih spojin, ki so v zrnju metuljnic,
njihov vpliv na hranilno vrednost in uporabo metuljnic v
prehrani.
Ključne besede:
metuljnice, prehrana, struktura semena, kemična sestava,
antihranilne spojine
* |
Prispevek je del magistrskega
dela, mentorica prof. dr. Jasna M. A. Stekar, somentorica
Etiennette Combe, samostojna raziskovalka, dipl. ing.
agr. |
MORFOLOŠKA IN KEMIČNA SESTAVA DVEH
KORUZNIH HIBRIDOV IN NJUN VPLIV NA KAKOVOST SILAŽE
J. (Jože)
VERBIČa), D. BABNIK, Ana GREGORČIČ in M. KMETIČ
a)
Kmetijski inštitut Slovenije, Hacquetova 17, 1000 Ljubljana,
Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Določili smo kemično sestavo in in vitro
prebavljivost zrnja, nezrnatega dela, koruze za siliranje in
ustreznih silaž dveh hibridov, ene trdinke in ene zobanke.
Hibrida sta se značilno razlikovala v deležih listov+ličja,
klasincev in zrnja. Hibrid je značilno vplival na vsebnost
surovih beljakovin in pepela v zrnju in nezrnatem delu. Zrnje
obeh hibridov se je razlikovalo tudi v vsebnosti surovih
maščob. Vzorci koruze za siliranje so se značilno razlikovali
v vsebnosti v nevtralnem detergentu netopnega N in surovih
maščob. Silaža, ki je bila pripravljena iz trdinke, je
vsebovala manj hemiceluloz, več surovih maščob in škroba in
je imela večjo ocenjeno vsebnost neto energije za laktacijo. Tip
hibrida ni vplival na potek vrenja v silosu in na aerobno
stabilnost silaže. Opazili smo, da se je med siliranjem vsebnost
hemiceluloz in celuloze zmanjšala za približno 15 %, vsebnost
škroba pa je ostala podobna kot v izhodnem materialu.
Ključne besede:
koruza za siliranje, koruzna silaža, hibridi, kemična sestava,
hranilna vrednost
DOLOČITEV MAŠČOBNO-KISLINSKE
SESTAVE KONZUMNEGA IN TRAJNEGA MLEKA V ZIMSKEM ČASU V SLOVENIJI
Vekoslava
STIBILJa) in Mojca KOMAN RAJŠP
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Z metodo
plinske kromatografije smo določili maščobno-kislinsko sestavo
zimskega konzumnega - pasteriziranega in trajnega -
steriliziranega (UHT- ultra high temperature heated) mleka petih
različnih geografskih področij Slovenije (pet različnih
slovenskih mlekarn). Vse vzorce kravjega mleka (homogenizirano,
pasterizirano oz. sterilizirano mleko - UHT s 3,2 % mlečne
maščobe) smo zbrali v času od februarja do marca 1997. Ker je
ekstrakcija maščob pred pripravo metilnih estrov maščobnih
kislin (FAME-s) za plinsko kromatografijo zamudna, smo se tej
stopnji izognili in izvedli in situ transesterifikacijo
(ISTE). Mleku smo dodali 0,5 N NaOH v metanolu, ga segrevali 10
minut pri 90 oC; po dodatku 12 % BF3 v
metanolu pa smo segrevanje nadaljevali še 10 minut za nadaljnjo
metilacijo. Maščobno-kislinska sestava kravjega mleka,
določena z ISTE pripravo FAME-s, je skoraj enaka kot pri
določitvi, kjer najprej ekstrahiramo maščobe in nato
pripravimo FAME-s. Tudi zaradi enostavnosti, hitrosti in manjše
porabe organskih topil smo uporabili ISTE metodo za pripravo
FAME-s za določitev maščobno-kislinske sestave mleka. Ker
nismo našli nobenih literaturnih podatkov o maščobno-kislinski
sestavi slovenskega kravjega konzumnega in trajnega - UHT mleka v
zimskem času, smo dobljene podatke primerjali s podatki iz
drugih držav. Podatki se dobro ujemajo.
Ključne besede:
konzumno mleko, trajno mleko, maščobne kisline, plinska
kromatografija
PORAZDELITEV SELENA IN JODA V TKIVIH
KOKOŠI NESNIC, KRMLJENIH S KRMO Z DODANIM As2O3
R. VADNJALa),
Vekoslava STIBILJ, Antonija HOLCMAN in M. DERMELJ
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
V raziskavi smo želeli ugotoviti vpliv dodanega arzena v
krmi (39,6 m g As2O3/g) na koncentracijo
selena oziroma joda v telesu kokoši. V poskus smo vključili
kokoši nesnice pasme rhode island red stare 49 tednov. Po 19
dneh smo kokošim s srčno punkcijo odvzeli kri, po zakolu pa še
organe, del prsne mišice (musculus pectoralis superficialis)
in vzorec perja. Koncentracijo selena in joda smo v
liofiliziranih vzorcih določili sočasno z radiokemijsko
nevtronsko aktivacijsko analizo in vrednosti izrazili na suho
snov. Najvišja koncentracija selena pri kokoših poskusne
skupine je bila v ledvicah, sledila so jetra, kri, pljuča,
mišično tkivo in perje. Najvišja koncentracija joda pri
kokoših poskusne skupine je bila v perju, sledile so ledvice,
pljuča, jetra, kri in mišično tkivo. Dodatek arzena v krmo je
statistično značilno povečal koncentracijo selena v pljučih
in koncentracijo joda v mišičnem tkivu, medtem ko se je
koncentracija joda v krvi značilno zmanjšala.
Ključne besede:
perutnina, tkiva, selen, jod, arzen
GLAVNE POTI RAZKROJA BELJAKOVIN V
SKELETNEM MIŠIČJU *
M. ČERVEKa)*,
D. ATTAIX in Jasna M. A. STEKAR
a)Univ.
v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3,
1230 Domžale, Slovenija
*sedajnji naslov: RCP Emona,
Kavčičeva 72, 1000 Ljubljana, Slovenija
Pregledni znanstveni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
V skeletnem mišičju deluje več različnih sistemov
razkroja beljakovin. Poenostavljeno gledano, gre za tri tri
glavne sisteme razkroja beljakovin. Najbolj poznan je lizosomalni
proteolitični sistem. Lizosomi so najbolj množični v jetrih,
niso pa vključeni v razkroj miofibrilarnih beljakovin. Od
kalcija odvisni proteolitični sistem ne prispeva značilnega
deleža k celotni proteolizi v mišicah pri kontrolnih živalih
in živalih v kataboličnih stanjih. Vedno več je dokazov, da
kalpaini nimajo večjega deleža pri skupni presnovi beljakovin v
celici, temveč so omejeno vključeni v razkroj nekaterih
specifičnih beljakovin. Fagan in sodelavci (1987) so dokazali,
da v skeletnem mišičju deluje tudi ATP-ubikvitin-proteolitični
sistem. Vedno bolj je očitno, da ima od ATP-ubikvitina odvisni
proteolitični sistem ključno vlogo pri razkroju mišičnih
beljakovin.
Ključne besede:
razkroj beljakovin, proteolitični sistemi, lizosomi, proteazomi,
skeletno mišičje
* |
Prispevek je del magistrskega
dela, mentorica prof. dr. Jasna M. A. Stekar, somentor
dr. D. Attaix. |
DOLOČITEV VSEBNOSTI OMEGA-3 IN
OMEGA-6 MAŠČOBNIH KISLIN V JAJCIH
Vekoslava
STIBILJa) in Mojca KOMAN RAJŠP
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Raziskovalna notica
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Z metodo plinske kromatografije smo določili
maščobno-kislinsko sestavo običajnih konzumnih in z omega-3
polinenasičenimi maščobnimi kislinami obogatenih konzumnih
jajc. Ker je ekstrakcija maščob pred pripravo metilnih estrov
maščobnih kislin (MEMK) za plinsko kromatografijo zamudna, smo
se tej stopnji izognili in izvedli in situ
transesterifikacijo (ISTE). Homogeniziranemu vzorcu smo dodali
0,5 N NaOH v metanolu, ga segrevali 10 minut pri 90 oC;
po dodatku 12 % BF3 v metanolu pa smo segrevanje
nadaljevali še 10 minut za nadaljnjo metilacijo. Tudi zaradi
enostavnosti, hitrosti in manjše porabe organskih topil smo
uporabili ISTE metodo za pripravo MEMK za določitev
maščobno-kislinske sestave jajc. Dobljeni podatki se dobro
ujemajo z literaturnimi podatki. Omega-3 obogatena jajca na
slovenskem trgu (proizvajalec JATA Reja) vsebujejo ugodnejšo
maščobno-kislinsko sestavo (EPA+DHA = 4,42 ut%) kot običajna
konzumna jajca (EPA+DHA = 1,34 ut%) istega proizvajalca.
Ključne besede:
jajca, omega-3 obogatena jajca, maščobne kisline, plinska
kromatografija
V SPOMIN PROF. DR. ZDRAVKU ČERNYJU
Prof. dr. Zdravko Crnojević -
Černy je nenadoma umrl 25. januarja 1996. Podatke o njegovem
življenju in delu smo prejeli pozno, ravno takrat, ko je bil
lanskoletni Zbornik v tisku, tako se ga spominjamo letos.
Rodil se je v Novem Sadu, 1.
januarja 1933. Diplomiral je na Kmetijsko gozdarski fakulteti
Univerze v Zagrebu, na Oddelku za kmetijstvo leta 1960. Naslednje
leto je bil izvoljen za asistenta in že leta 1965 je doktoriral.
V naziv docenta je bil izvoljen leta 1970, leta 1975 za izrednega
in leta 1980 za rednega profesorja za predmet “Osnove
živinoreje in prehrane živali” na isti fakulteti.
Raziskoval je na mnogih
področjih. Posebno pozornost je posvečal raziskavam v zvezi z
nekaterimi vitamini in sledovnimi elementi. Od živalskih vrst se
je največ ukvarjal s prašiči. Kot prvi oziroma drugi avtor je
objavil 90 znanstvenih in 30 strokovnih člankov. Zanj je bil
značilen sodoben, timski, raziskovalni pristop. Sodeloval je pri
izdelavi in bil nosilec številnih znanstvenih študij, projektov
in investicijskih programov. Aktivno je sodeloval na 28
simpozijih doma in v tujini.
Na fakulteti, Univerzi in na
republiškem nivoju je imel vedno odgovorne funkcije, bil je tudi
dekan fakultete. Vse to je zahtevalo veliko časa in naporov,
tako da se čudimo, kako je sploh vse zmogel. Pri tem, zanj
najznačilnejše, je vedno ostal kot raziskovalec iskalec resnice
in pravilnih odgovorov, kot človek pa skromen, poln resnične
dobrote, poguma in delavnosti. Ohranili ga bomo v spoštljivem
spominu.
Urednica
Jasna STEKAR
KAZALO PRISPEVKOV PO SKUPINAH ZNANJA
(po kategorizaciji FAO/AGRIS 3)
Šifra skupine
|
Opis skupine oz. kategorije |
Stran primarnega prispevka |
L73
|
Bolezni - živali
|
117-125, 127-133
|
C30
|
Dokumentacija, informatika
|
11-20
|
L50
|
Fiziologija in biokemija
živali
|
21-29, 31-38, 39-45, 47-53,
55-61, 117-125, 127-133, 195-200, 201-209
|
5212
|
Govedo
|
153-161
|
9600
|
Jajca
|
211-217
|
E10
|
Kmetijska ekonomika in politika
|
69-83, 85-98, 99-110
|
0120
|
Koruza
|
153-161, 175-185
|
Q54
|
Krma - sestava
|
153-161, 175-185
|
1400
|
Metuljnice
|
163 - 173
|
9400
|
Mleko
|
187-194
|
6000
|
Perutnina
|
117-125, 127-133, 195-200
|
S00
|
Prehrana ljudi - splošno
|
163-173
|
S20
|
Prehrana ljudi - fiziologija
|
135-151
|
Q54
|
Prehrana živali
|
153-161, 195-200
|
8100
|
Ribe
|
111-116
|
L10
|
Selekcija in genetika živali
|
63-68, 111-116
|
ABECEDNO KAZALO AVTORJEV
Št.
|
Avtor |
Stran primarnega prispevka |
1. |
ARNAL, Marie Agnes |
135-151
|
2. |
ATTAIX, D. |
201-209
|
3. |
AVGUŠTIN, G. |
21- 29, 39-45, 47-53, 55-61,
63-68 |
4. |
BABNIK, D. |
175-185
|
5. |
COMBE, Etiennette |
163-173
|
6.
|
ČERVEK, M.
|
201-209
|
7. |
DERMELJ, M. |
195-200
|
8. |
ERJAVEC, E.
|
85- 97
|
9.
|
FANEDL, Lijana
|
55- 61
|
10.
|
GASPARIČ, A.
|
63- 68
|
11.
|
GRBEC, Cvetka
|
11- 20
|
12.
|
GREGORČIČ, Ana
|
175-185
|
13.
|
HOLCMAN, Antonija
|
195-200
|
14.
|
ILC, T.
|
153-161
|
15.
|
KAVČIČ, S.
|
69- 83, 99-110
|
16.
|
KMECL, Elizabeta
|
11-20
|
17.
|
KMETIČ, M.
|
175-185
|
18.
|
KOMAN RAJŠP, Mojca
|
187-194, 211-217
|
19.
|
MALMEZAT, T.
|
135-151
|
20.
|
MARINŠEK LOGAR, Romana
|
21- 29, 31- 38
|
21.
|
MOSONI, L.
|
135-151
|
22.
|
NARAT, Mojca
|
117-125, 127-133
|
23.
|
NEKREP, F. V.
|
31- 38
|
24.
|
PAJNTAR, Neva
|
99-110
|
25.
|
PATUREAU MIRAND, P.
|
135-151
|
26.
|
PETERKA, M.
|
63- 68
|
27.
|
PIRMAN, Tatjana
|
163-173
|
28.
|
RAJČEVIČ, Marija
|
153-161
|
29.
|
SNOJ, A.
|
111-116
|
30.
|
STEKAR, Jasna M. A.
|
9, 163-173, 201-209, 219
|
31.
|
STIBILJ, Vekoslava
|
187-194, 195-200, 211-217
|
32.
|
ŠKERJANEC, Jerneja
|
11- 20
|
33.
|
TEPŠIČ, Katarina
|
47- 53
|
34.
|
TURK, J.
|
85- 97
|
35.
|
VADNJAL, R.
|
195-200
|
36.
|
VERBIČ, J. (Jože)
|
175-185
|
37.
|
ZOREC, Maša
|
21- 29
|
38.
|
ŽLINDRA, J.
|
153-161
|
|