Zb. Biotehniške fak.
Univerze v Ljubljani
Kmetijstvo. Zootehnika
72(1998) |
SENZORIČNE LASTNOSTI PIŠČANČJEGA MESA RAZLIČNIH KRIŽANCEV
R. VADNJALa),
Antonija HOLCMAN, Milena KOVAČ, Lea GAŠPERLIN, B. ŽLENDER
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, 1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Raziskali smo vpliv različnih provenienc piščancev, spola živali in kosa
(bedra vs. prsa) na senzorične in instrumentalne parametre kakovosti mesa. Tri
tuje provenience (arbor acres, avian, ross) in dva domača križanca piščancev (prelux-bro1,
prelux-bro2) smo spitali v kletkah do starosti 47 dni. Iz vsake skupine smo za
analizo odbrali po 8 živali (4 jarčke, 4 petelinčke), od katerih smo po toplotni
obdelavi (pečenje do Ts= 80o C) senzorično analizirali meso prs in
beder (profil barve, teksture, arome) ter naredili instrumentalno analizo
teksture z INSTRON aparatom kot rezno trdnost prečno (RTP) in vzdolžno (RTV).
Ugotovili smo statistično značilen vpliv provenience na vonj in aromo mesa, ki
sta najslabša pri piščancih ross, prav ti pa imajo najbolj mastno in mehko meso.
Meso petelinčkov je v vseh senzoričnih lastnostih višje ocenjeno od mesa jarčk;
za sočnost, mastnost in občutek v ustih so razlike značilne. Prsa imajo nasproti
bedrom značilno večje RTP in RTV vrednosti, kar se sklada s slabšo senzorično
ocenjeno mehkobo. Prsa so v primerjavi z bedri prav tako višje ocenjena za barvo
in vonj, medtem ko so nižje ocenjena za sočnost, mastnost in občutek v ustih.
Ugotovljene so tudi značilne korelacije med instrumentalno izmerjenimi ter
senzorično izvrednotenimi lastnostmi teksture mesa piščancev.
Ključne besede: perutnina /
genetika / provenienca / meso / kakovost / instrumentalni parametri / senzorični
parametri
SENZORIČNE LASTNOSTI CELIH TOPLOTNO OBDELANIH PIŠČANCEV RAZLIČNIH PROVENIENC
B. ŽLENDERa),
Antonija HOLCMAN, Alenka RAJAR, R. VADNJAL, Milena KOVAČ
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za živilstvo,
Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Namen raziskave je bil proučiti vpliv provenience pitovnih piščancev in
spola živali na senzorično kakovost celih piščancev po toplotni obdelavi. Za
poskus smo odbrali po osem piščancev (4 jarkice in 4 petelinčke) treh tujih
provenienc: arbor acres (AA), avian (A), ross (R) in dva križanca domače
provenience: prelux-bro1 (PB1) in prelux-bro2 (PB2). Po zakolu in zmrzovanju smo
piščance toplotno obdelali s postopkom pečenja pri 190o C do
središčne temperature v prsih Ts=80o C, nakar je bila opravljena
senzorična analiza celih piščancev: barva, tekstura, mastnost in aroma kože, ter
skupni vtis po kompletni analizi mesa beder in prsi. Rezultati so pokazali, da
provenienca piščancev značilno vpliva na barvo in skupni vtis, deloma tudi na
mastnost kože. Najboljšo barvo imajo piščanci A, najslabšo PB1, ki so bili
hkrati najmanj mastni. Na teksturo in aromo kože pečenih piščancev provenienca
ni vplivala. Petelinčki so za večino senzoričnih lastnosti značilno višje
ocenjeni kot jarčke, z izjemo arome kože, ki se med spoloma ni razlikovala.
Očiten je tudi značilen vpliv ocenjevalcev na ocene senzoričnih lastnosti.
Ključne besede: perutnina /
piščanci / genetika / provenienca / meso / koža / toplotna obdelava / senzorični
parametri
SUPERANTIGENI
Mojca NARAT a)
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3,
1230 Domžale, Slovenija
Pregledni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Superantigeni so bakterijske, virusne, retrovirusne beljakovine ter
beljakovine naravnega izvora, ki specifično aktivirajo veliko število T in/ali B
celic. V nasprotju s klasičnim prepoznavanjem peptidnih antigenov, se
superantigeni ne procesirajo v manjše peptide. T-celični superantigeni reagirajo
z imunskim sistemom tako, da se vežejo na beljakovine glavnega
histokompatibilnostnega kompleksa razreda II izven klasičnega veznega mesta za
antigene in aktivirajo T celice z vezavo na beta verigo variabilne regije T
celičnega receptorja. B-celični superantigeni delujejo na omejene populacije B
celic z izraženo določeno različico variabilne lahke in težke verige protiteles.
Z vezavo na imunoglobuline izven klasičnega veznega mesta za antigene
stimulirajo veliko število B celic. Proučevanje T-celičnih in B-celičnih
superantigenov je pomembno predvsem zaradi njihove vpletenosti v potek mnogih
bolezni pri človeku, predstavljajo pa tudi pomembno orodje za študij bazičnih
mehanizmov pri imunskem odgovoru.
Ključne besede: imunologija /
mikrobiologija / superantigeni / T celice / B celice
VPLIV BELJAKOVIN DegU, SinR IN SinIR BAKTERIJE Bacillus subtilis NA
BIOSINTEZO BACITRACINA PRI BAKTERIJI Bacillus licheniformis
A. GASPARIČa),
Tina DULAR, Alenka GROŠEL, G. SLADIČ, I. RADEŽ in Ines MANDIČ MULEC
a) Krka d.d., Novo mesto,
Šmarješka cesta 6, 8000 Novo mesto, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Mikroorganizmi iz različnih okolij, od vodnih do talnih, proizvajajo
številne naravne peptide z izjemno strukturno raznolikostjo. Le-teh ne kodirajo
geni. Njihova biosinteza poteka neribosomsko na velikih multifunkcionalnih
encimih, peptidnih sintetazah. Bacitracin je razvejan ciklični dodecilpeptidni
antibiotik. Proizvajajo ga nekateri sevi rodu Bacillus s pomočjo velikega
multiencimskega kompleksa, zgrajenega iz treh sintetaz bacitracina: BA1, BA2 in
BA3, “neribosomsko”. Raven biosinteze peptidnega antibiotika bacitracina
pozitivno korelira z ravnijo proizvodnje alkalne proteinaze. Da bi določili
nekaj dejavnikov s pozitivnim delovanjem glede na biosintezo bacitracina, smo
izvedli poskus z izražanjem genov, ki sodelujejo v procesih sporulacije in
kompetence
(B. subtilis): degU v pBD1834, sinIR v pIS74 in sinR
v pIS119, v bakteriji B. licheniformis. Klone bakterij smo nato
analizirali. Pri 9 klonih (2 x pBD1834, 2 x pIS74 in 5 x pIS119) smo ugotovili
višjo raven proizvodnje peptidnega antibiotika bacitracina.
Ključne besede: mikrobiologija /
bakterije / Bacillus
/ antibiotiki / bacitracin / biosinteza
PREHRANA KRAV V POLETNI SEZONI IN IZLOČANJE DUŠIKA
Marija RAJČEVIČa),
Jasna M. A. STEKAR, J. ŽLINDRA, J. LEVSTEK
a) Ulica bratov Učakar 6, SI-1117 Ljubljana, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Pet poletnih mesecev smo spremljali prehrano in proizvodnjo 200 krav
črno-bele pasme, ki so v povprečju dajale po 24 kg mleka dnevno. V mesecu
septembru smo v blatu, ki smo ga rektalno odvzeli 10 kravam, in v gnojevki
določili količino skupnega, nebeljakovinskega in amoniakovega dušika. Z modelom
regresijskih enačb, ki jih navaja Kirchgessner s sod.(1993), smo ocenili dnevno
količino z iztrebki izločenega dušika odvisno od več parametrov. Odvisno od
povprečno dnevno zaužite suhe snovi so krave dnevno izločile v povprečju 301 g
dušika, odvisno od povprečno zaužitega dušika 341 g in odvisno od dnevne
količine mleka 271 g. Blato je vsebovalo 34,04 ± 1,69 g skupnega, 6,36 ± 0,76 g
nebeljakovinskega in 2,07 ± 0,33 g amoniakovega dušika, gnojevka pa 96,77 g
skupnega, 72,22 g nebeljakovinskega in 57,15 g amoniakovega dušika, vse v kg
sušine. Presežki beljakovin v obroku so se odrazili v povečanem izločanju dušika
s sečem, z blatom pa le neznatno.
Ključne besede: govedo / krave /
molznice / prehrana živali / poletna prehrana / dušik / izločki
VPLIV TIPA KORUZNEGA ZRNJA NA PREBAVLJIVOST ŠKROBA V VAMPU OVC
J.(Jože) VERBIČa), D.
BABNIK, Vida ŽNIDARŠIČ-PONGRAC
a) Kmetijski inštitut Slovenije, Hacquetova 17, SI-1000 Ljubljana,
Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Z in sacco metodo smo določili vampno prebavljivost posušenega
koruznega zrnja in koruzne silaže iz cele rastline. Ugotovili smo, da je prebava
škroba zobanke v vampu intenzivnejša od prebave škroba trdinke. Prebavljivost
škroba posušenega zrnja zobanke v vampu je bila 683 g kg-1,
prebavljivost trdinke pa 554 g kg-1. Vampni prebavljivosti ustreznih
silaž sta bili 915 in 743 g kg-1. Vampna prebavljivost škroba silaže
iz cele rastline je bila v povprečju za približno 200 g kg-1 večja
kot pri posušenem zrnju. Vampne prebavljivosti škroba koruznih silaž ne moremo
ocenjevati neposredno na podlagi meritev na vzorcih posušenega zrnja. V razpravi
je opisan praktičen pomen medhibridnih razlik in razlik med posušeno in silirano
koruzo.
Ključne besede: ovce / prehrana
živali / krma / koruza / zrnje / silaža / škrob / vamp / prebavljivost
ŠTEVILO IN HETEROGENOST rRNK OPERONOV PRI VAMPNIH BAKTERIJSKIH VRSTAH IZ
RODU Prevotella
M. PETERKAa) in
G. AVGUŠTIN
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, SI-1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Analizirali smo število operonov ribosomskih RNK in heterogenost internih
medgenskih regij pri vampnih bakterijskih vrstah iz rodu Prevotella.
Izolirali smo genomsko DNK dvajsetih sevov iz vrst P.ruminicola,
P.albensis, P.bryanti
in P.brevis in jo razrezali s petimi restrikcijskimi endonukleazami.
Hibridizacijo smo izvedli s 16S in 23S rDNK sondami. Glede na število
hibridizacijskih signalov lahko sklepamo, da imajo sevi vrste P. albensis
4 ali 5 rRNK operonov, sevi vrste P. brevis 4 rRNK operone, sevi vrste P.
bryantii 6 ali 7 rRNK operonov. Vrsta P. ruminicola ima 4 rRNK
operone, z izjemo enega seva, ki ima 6 ali 7 rRNK operonov. Namnoževanje regije
med genoma za 16S in 23S rRNK je pokazalo, da so pri vrstah P. albensis
in P. brevis vsaj tri različno dolge interne medgenske regije, pri vrsti
P. ruminicola dve in pri vrsti P. bryantii samo ena.
Ključne besede: mikrobiologija /
molekularna genetika / bakterije / Prevotella / rRNK operon / interne
medgenske regije / vamp
KSILANOLITIČNI ENCIMSKI SISTEM VAMPNE BAKTERIJE Prevotella bryantii
B14
Romana MARINŠEK LOGARa),
A. GASPARIČ in F. V. NEKREP
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, SI-1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Vrste rodu Prevotella so med najpogostejšimi striktno anaerobnimi
bakterijskimi vrstami v vampu. Njihovi pomembni učinki vključujejo razgradnjo
polisaharidov rastlinskih celičnih sten, razgradnjo škroba, proteinov in
peptidov. P. bryantii B14 je necelulolitična vrsta, vendar
zelo aktivno razgrajuje hemicelulozo ksilan in ima multiple ksilanazne gene.
Izolirane so bile štiri regije DNK, ki kodirajo ksilanolitične aktivnosti, od
katerih ena ustreza širokospecifični endoglukanazi. Od ostalih treh regij ena
kodira aktivnost proti p-nitrofenil-b -ksilozidu in p-nitrofenil-a
-L-arabinofuranozidu poleg endoksilanazne aktivnosti (gena xyn
A in xynB). Gen xynC kodira drugo endoksilanazo. Ksilanolitična
aktivnost P. bryantii B14 je močno inducibilna. SDS PAGE
ksilanogrami pokažejo štiri endoksilanolitična območja: pri 29 kDa, 45 kDa, 66
kDa in 88 kDa. Po celični frakcionaciji smo večino endoksilanazne in CMC-azne
aktivnosti našli v periplazmatski celični frakciji, večino b -ksilozidazne in a
-L-arabinofuranozidazne aktivnosti pa v membranski frakciji. S pomočjo CIM DEAE
8 cevnih modulov sta bili s HPLC tehniko delno izolirali CMC-aza in 66-kDa
endoksilanazo iz periplazmatske frakcije.
Ključne besede: mikrobiologija /
bakterije / Prevotella bryantii / encimi / ksilanaze / vamp
MIKROBNA RAZNOLIKOST IN MODERNI PRISTOPI K PROUČEVANJU KOMPLEKSNIH MIKROBNIH
EKOSISTEMOV
G. AVGUŠTINa)
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, SI-1230 Domžale, Slovenija
Pregledni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Znanja o mikrobni raznolikosti se hitro kopičijo zaradi uvajanja modernih,
na molekularni biologiji osnovanih metod. Na DNK sekvencah temelječa taksonomija
in filogenetika sta bili prvi vedi, ki sta izkoristili molekularno biološke
tehnike, zdi pa se, da bo prav področje mikrobne raznolikosti tisto, ki bo
pridobilo največ. Prvi pregledi naravnih mikrobnih ekosistemov z molekularnimi
metodami so močno presegli dotedanje zastarele ocene o številu vseh mikrobnih
vrst, ki naseljujejo naš planet. Medtem ko se večina strinja, da lahko doslej
znani in opisani mikroorganizmi predstavljajo le droben delček svetovne
mikrobiote, še nihče ne zna oceniti njene prave velikosti. Tehnike, ki niso
pogojene in vezane na izolacijske in gojitvene postopke, so edine, ki obetajo
napredek v tem osupljivem področju znanosti. Predstavljamo pregled uporabe
molekularno bioloških tehnik v mikrobiologiji.
Ključne besede: mikrobiologija /
mikrobna raznolikost / molekularna biologija / filogenetika
FILOGENETSKA RAZNOLIKOST BAKTERIJSKE POPULACIJE V VAMPU
Andreja RAMŠAKa*) in
G. AVGUŠTIN
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, SI-1230 Domžale, Slovenija
*sedanji naslov: Friškovec 2, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Za preučevanje mikrobne raznolikosti v vampu smo z reakcijo PCR pomnožili
bakterijske gene za 16S rRNK (16S rDNK) iz skupne DNK, izolirane iz vampnega
soka, in jih vgradili v vektor pBluescript SK II. Z elektroporacijo smo vektor
vnesli v E. coli JM109.
Z analizo profilov RFLP smo ugotavljali raznolikost med nukleotidnimi zaporedji
16S rDNK transformant, ki so reagirale s sondo, specifično za podskupino
Cytophaga-Flavobacterium filogenetske skupine
Cytophaga-Flexibacter-Bacteroides in s sondo, specifično za skupino
Prevotella-Bacteroides. Iz profilov RFLP smo izračunali Jaccardov koeficient
podobnosti in z metodo UPGMA naredili fenograme. Na podlagi le teh smo iz
skupine BAC-PRE in CFB-CF izbrali reprezentativne klone in ugotovili delna
nukleotidna zaporedja za 16S rDNK. Zaporedja smo primerjali z že znanimi
zaporedji v bankah podatkov in jih analizirali s programi iz računalniških
paketov Clustal in Phylip. Z analizo restrikcijskih profilov in z analizo
nukleotidnih zaporedij 16S rDNK smo ugotovili veliko raznolikost med pripadniki
skupine Cytophaga-Flexibacter-Bacteroides
v vampu.
Ključne besede: mikrobiologija /
bakterije / molekularna genetika / rRNK / filogenija / vamp
HITINOLITIČNI ENCIMI V VAMPNEM MIKROBNEM EKOSISTEMU
J. KOPEČNÝa)
in Blanka HODROVÁ
a) Czech Academy of Sciences,
Institute of Animal Physiology and Genetics, Prague 10, Uhříněves, 104 00, The
Czech Republic
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Primerjali smo hitinolitične encimske sisteme vampnih predstavnikov rodu
Clostridium (običajno najaktivnejše vampne hitinolitične bakterije) in
anaerobnih vampnih gliv. Hitinolitične encime proučevanih klostridijev so
večinsko predstavljale ekstracelularne eksohitinaze, N-acetilglukozaminidaze,
hitinske deacetilaze in hitozanaze. Z eksohitinaznimi encimogrami smo ugotovili,
da se ti encimi vežejo v komplekse z MW, večjimi od 100 kDa. Končni produkti
razgradnje so bili glukozamin, N-acetilglukozamin in hitinski oligosaharidi.
Tako pri mono kot pri policentričnih glivah pa predstavljajo glavne hitinaze
predvsem ekstracelularne endohitinaze in hitinske deacetilaze. V celični
frakciji je bila največja aktivnost posledica delovanja hitozanaz in
endohitinaz. Pri vseh preiskanih sevih smo odkrili le nizko aktivnost (ali pa je
spoh nismo zasledili) N-acetilglukozaminidaz. V primerjavi s klostridiji smo pri
vampnih glivah odkrili nižjo raven nastajanja eksohitinaz in nič
N-acetilglukozaminidaz.
Ključne besede: mikrobiologija /
bakterije / Clostridium
/ glive / encimi / hitinoliza / vamp
MOLEKULARNA GENOTIPIZACIJA VAMPNIH GLIV NA OSNOVI ANALIZE RFLP
Kateřina FLIEGEROVÁa),
Sylva PAŽOUTOVÁ in Blanka HODROVÁ
a) Academy of Sciences of Czech Republic, Institute of Animal
Physiology and Genetics, Prague 10, Uhříněves, 104 00, The Czech Republic
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Proučevali smo polimorfizme restrikcijskih profilov osmih policentričnih
sevov rodu Orpinomyces in petih monocentričnih sevov rodu
Neocallimastix. Na podlagi z EcoRI razrezane jedrne DNK in DNK : DNK
hibridizacij s sondo RS2 smo odkrili več različnih restrikcijskih profilov
izolatov vampnih gliv. Rezultati so dvoumni in interpretacija težka glede na
visoko genetsko variabilnost glivnih izolatov iz vampa.
Ključne besede: mikrobiologija /
anaerobne glive / molekularna genetika / RFLP / razvrščanje / vamp
ANALIZA KOMPLEKSNIH MIKROBNIH EKOSISTEMOV Z IN SITU
HIBRIDIZACIJO IN EPIFLUORESCENTNO MIKROSKOPIJO
Katarina TEPŠIČa)
in G. AVGUŠTIN
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, SI-1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Fluorescentno označene 16S rRNK oligonukleotidne sonde smo v kombinaciji z
in situ hibridizacijo in epifluorescentno mikroskopijo uporabili za
specifično odkrivanje bakterij v vzorcih vampne vsebine krave črno-bele pasme. S
široko specifično sondo BACPRE smo odkrivali bakterijske celice iz filogenetske
skupine Cytophaga-Flexibacter-Bacteroides
(CFB). Z ozko specifičnima sondama pa smo specifično odkrivali
bakterijske celice iz vrst Prevotella bryantii B14 (sonda PBB14)
in Prevotella ruminicola 23T (sonda PR23). Oligonukleotidne
sonde smo označili s fluorescin izotiocianatom (FITC) ali s tetrametil
izotiocianatom (TRITC). Sondi PBB14 in PR23 sta visoko specifični in
omogočata jasen in močan signal brez spremljajoče nespecifične fluorescence.
Ključne besede: mikrobiologija /
bakterije / Prevotella
/ molekularna biologija / In situ hibridizacija / epifluorescentna
mikroskopija / vamp
GENSKI OPIS ACIDOCINOV SEVA LF221
Andreja ČANŽEK MAJHENIČa)
in Irena ROGELJ
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, SI-1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Acidocina LF221 A in B sta vsaj dva različna bakteriocina, ki ju proizvaja
Lactobacillus aciodiphilus LF221. V prejšnjih raziskavah sta bili iz
očiščenih peptidov za acidocina ugotovljeni N-terminalni aminokislinski (AK)
zaporedji ter pripravljeni sondi. S Southern hibridizacijo smo na genomu
lokalizirali strukturne gene za acidocina LF221 A in B. Ko smo kot tarčno DNK
uporabili kromosomsko DNK seva LF221 oz. njegovega nebakteriocinogenega mutanta
bac-, smo v obeh primerih dobili identične rezultate. Sklepali smo,
da bac- derivat še vedno nosi strukturne gene za acidocina. Pri
primerjavi acidocina LF221 A oziroma B z že opisanimi bakteriocini smo
ugotovili, da sta delno homologna peptidu ThmB termofilina 13 oz. peptidu LafX
laktacina F. Predvidevamo, da sta acidocina seva LF221 nova predstavnika II.
skupine bakteriocinov.
Ključne besede: mikrobiologija /
bakterije / Lactobacillus acidophilus / bakteriocini / molekularna
genetika / kloniranje / razvrščanje
BACTERIOCINI SEVA Lactobacillus LF221
Bojana BOGOVIČ MATIJAŠIĆa)
in Irena ROGELJ
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, SI-1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Za sev LF221, izolat Lactobacillus iz blata dojenčka, je bilo že
ugotovljeno, da proizvaja bakteriocin(e) z zaviralno aktivnostjo proti vrsti
bakterij, tudi nekaterih patogenih in kvarljivcev (Bacillus cereus,
Clostridium sp., Listeria innocua, Staphylococcus aureus). Ocenili smo
izoelektrično točko in molekulsko maso bakteriocinskega kompleksa ter njegovih
podenot. Bakteriocine smo izolirali iz supernatanta kulture v bujonu MRS s
precipitacijo z amonijevim sulfatom, kationsko izmenjevalno kromatografijo,
kromatografijo s hidrofobnimi interakcijami in tekočinsko kromatografijo z
obrnjenimi fazami FPLC. Ugotovili smo aminokislinsko sestavo dveh izoliranih
bakteriocinov in delno zaporedje aminokislin na N-terminalnem delu molekul.
Bakteriocini so bili v bujonu MRS v skupkih z Mw, večjo od 150.000, in pI
5,1-5,3, Mw podenot pa je bila 3500-5000. Pri obeh bakteriocinih smo ugotovili
visoko zastopanost glicina in alanina. N-terminalni zaporedji aminokislin sta
bili zelo malo podobni zaporedjem pri ostalih bakteriocinih. Kaže, da acidocina
LF221 A in B sodita v II. skupino bakteriocinov MKB.
Ključne besede: mikrobiologija /
bakterije / Lactobacillus / bakteriocini / razvrščanje
SPECIFIČNO ODKRIVANJE SALMONEL Z MOLEKULARNOBIOLOŠKIMI TEHNIKAMI
Marija TRKOVa) in G.
AVGUŠTIN
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za živilstvo.,
Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Razvili smo specifično metodo za odkrivanje salmonel, ki temelji na
pomnoževanju dela gena za 16S rRNK v verižni reakciji s polimerazo (PCR). Lin in
Tsen sta l. 1996 že objavila metodo, zasnovano na pomnoževanju gena za 16S rRNK.
S primerjavo nedavno ugotovljenih nukleotidnih zaporedij manjših ribosomskih
podenot pri bakterijah iz rodu Salmonella smo ugotovili, da začetna
oligonukleotida 16SF1 in 16SIII ne prepoznata vseh salmonel. Zato smo razvili
nov proti 3' koncu usmerjen začetni oligonukleotid in modificirali 16SF1 začetni
oligonukleotid. Specifičnost naše metode smo testirali na 87 različnih sevih
salmonel in 30-ih salmonelam sorodnih sevih družine Enterobacteriaceae
ter jo primerjali z dvema objavljenima metodama. Ugotovili smo 100 %
specifičnost naše metode. Enega od začetnih oligonukleotidov smo označili s
fluorescentnim barvilom in ga uspešno uporabili kot oligonukleotidno sondo v
in situ hibridizaciji.
Ključne besede: mikrobiologija /
bakterije / salmonele / molekularna biologija / metode / molekularna genetika /
rRNA
MOLEKULARNA IDENTIFIKACIJA IN KARAKTERIZACIJA PTIČJIH MIKOPLAZEM
P. DOVČa)
in D. BENČINA
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, SI-1230 Domžale, Slovenija
Pregledni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Tradicionalne metode za identifikacijo in diferenciacijo mikoplazem
temeljijo na seroloških tehnikah. Omogočajo ločevanje mikoplazem na ravni vrst
in jih uporabljamo za praktično laboratorijsko identifikacijo izoliranih
mikroorganizmov. Zahteva po kompleksnih medijih za izolacijo mikoplazem, njihova
počasna rast in dejstvo, da nekaterih sevov patogenih vrst mikoplazem ni moč
gojiti v kulturi, so glavni razlogi za uvedbo molekularnih metod v diagnostiko
mikoplazemskih infekcij. Z uporabo molekularnih metod lahko zajamemo celoten
genom v enem samem testu, vključno z nekodogenimi regijami. Analiza genomske DNK
z restrikcijskimi encimi je zelo informativna metoda, ki omogoča razlikovanje
med sorodnimi sevi, zahteva pa visoko kvalitetno DNK, ki jo lahko izoliramo samo
iz mikoplazem, ki jih gojimo v kulturi. Vedno večje število kloniranih genomskih
odsekov mikoplazem lahko s pridom uporabljamo za identifikacijo in
diferenciacijo sevov mikoplazem v hibridizacijskih študijah. Polimerazna verižna
reakcija omogoča identifikacijo mikoplazem direktno v kliničnem materialu brez
predhodne kultivacije. Veliki projekti sekvenciranja genoma mikoplazem odpirajo
vpogled v ustroj celotnega genoma in obetajo boljše razumevanje biologije
mikoplazem.
Ključne besede: mikrobiologija /
mikoplazme / diagnostika / molekularna genetika / DNK / polimerazna verižna
reakcija
VARIABILNA NUKLEOTIDNA ZAPOREDJA GENA pMGA PRI BAKTERIJI Mycoplasma
gallisepticum
Tamara MILOŠEVIČ BERLIČa),
D. BENČINA in P. DOVČ
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje
3, SI-1230 Domžale, Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
S polimerazno verižno reakcijo (PCR) smo pomnožili specifične odseke
genomske DNK bakterije Mycoplasma gallisepticum, komplementarne genoma
pMGA1.1 in pMGA1.2 in s sekvenčno analizo terminalnih regij gena
pMGA ugotavljali razlike v nukleotidnih zaporedjih med sevi M.
gallisepticum. Restrikcijska analiza je pokazala polimorfizem na 5? -koncu
kodogene regije pMGA. S sekvenčno analizo smo ugotovili, da je najbolj
polimorfen del nukleotidnega zaporedja pMGA 5? -konec gena, to je regija,
ki kodira amino-terminalni del proteina pMGA, medtem ko je 3? -konec gena
ohranjen pri proučevanih sevih M. gallisepticum. Pri nekaterih sevih smo
opazili insercije oziroma delecije, ki prispevajo k raznolikosti genov iz
družine pMGA in utegnejo biti povezane s pojavom variabilne ekspresije te
genske družine. Variabilna nukleotidna zaporedja genov pMGA
smo našli tudi v izogenih populacijah. Genotipsko variabilnost je moč podpreti z
rezultati študije ekspresije genskih produktov tudi na fenotipski ravni.
Ključne besede: mikrobiologija /
mikoplazme / Mycoplasma gallisepticum / molekularna genetika / geni /
pMGA / sekvenciranje
KAZALO PRISPEVKOV PO SKUPINAH ZNANJA
(po kategorizaciji FAO/AGRIS 3)
Šifra skupine |
Opis skupine oz. kategorije |
Stran primarnega prispevka |
L50 |
Fiziologija in
biokemija |
25-36 |
L10 |
Genetika in
selekcija |
7-16, 17-23 |
5212 |
Govedo |
43-49 |
L36 |
Krma |
51-56 |
9700 |
Meso |
7-16, 17-23 |
L05 |
Mikrobiologija |
25-36, 37-42,
57-61, 63-67, 69-75,
77-83, 85-93, 95-98, 99-103, 105-112, 113-121, 123-127, 129-135, 137-144 |
5240 |
Ovce |
51-56 |
6000 |
Perutnina |
7-16, 17-23 |
L30 |
Prehrana
živali |
43-49, 51-56 |
ABECEDNO KAZALO AVTORJEV
Št. |
Avtor |
Stran
primarnega prispevka |
1. |
AVGUŠTIN, G. |
57-61, 69-75,
77-83, 99-103, 123-127 |
2. |
BABNIK, D. |
51-56 |
3. |
BENČINA, D. |
129-135,
137-144 |
4. |
BOGOVIČ
MATIJAŠIĆ, Bojana |
113-121 |
5. |
ČANŽEK
MAJHENIČ, Andreja |
105-112 |
6. |
DOVČ, P. |
129-135,
137-144 |
7. |
DULAR, Tina |
37-42 |
8. |
FLIEGEROVÁ,
Kateřina |
95-98 |
9. |
GASPARIČ, A. |
37-42, 63-67 |
10. |
GAŠPERLIN, Lea |
7-16 |
11. |
GROŠEL, Alenka |
37-42 |
12. |
HODROVÁ,
Blanka |
85-93, 95-98 |
13. |
HOLCMAN,
Antonija |
7-16, 17-23 |
14. |
KOPEČNÝ, J. |
85-93 |
15. |
KOVAČ, Milena |
7-16, 17-23 |
16. |
LEVSTEK, J. |
43-49 |
17. |
MANDIČ MULEC,
Ines |
37-42 |
18. |
MARINŠEK
LOGAR, Romana |
63-67 |
19. |
MILOŠEVIČ
BERLIČ, Tamara |
137-144 |
20. |
NARAT, Mojca |
25-36 |
21. |
NEKREP, F. V. |
63-67 |
22. |
PAŽOUTOVÁ,
Sylva |
95-98 |
23. |
PETERKA, M. |
57-61 |
24. |
RADEŽ, I. |
37-42 |
25. |
RAJAR, Alenka |
17-23 |
26. |
RAJČEVIČ,
Marija |
43-49 |
27. |
RAMŠAK,
Andreja |
77-83 |
28. |
ROGELJ, Irena |
105-112,
113-121 |
29. |
SLADIČ, G. |
37-42 |
30. |
STEKAR, Jasna
M. A. |
43-49 |
31. |
TEPŠIČ,
Katarina |
99-103 |
32. |
TRKOV, Marija |
123-127 |
33. |
VADNJAL, R. |
7-16, 17-23 |
34. |
VERBIČ,
J.(Jože) |
51-56 |
35. |
ŽLENDER, B. |
7-16, 17-23 |
36. |
ŽLINDRA, J. |
43-49 |
37. |
ŽNIDARŠIČ-PONGRAC, Vida |
51-56 |
|