a)
a) Univ. v Ljubljani,
Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija.
Pregled avtorjev
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Pripravili smo seznam vseh avtorjev, ki so od leta 1976 do vključno leta 2000
objavili prispevke v Zb. Biotehniške fak. Univ. v Ljubljani. Kmetijstvo.
Zootehnika. Avtorji so razvrščeni po abecednem redu. Pri vsakem avtorju smo
zapisali letnik, leto in številko Zbornika ter strani primarnega prispevka. Vseh
avtorjev je 288. Dobrih 50% avtorjev je enkrat sodelovalo pri objavi, več kot
desetkrat pa 18 avtorjev.
a) in Jože
STOPAR
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška
fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, prof., dr.
Pregled avtorjev
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
V 25 letih izhajanja posebne številke Zbornika (Zb. Biotehniške fak. Univ. v
Ljubljani. Kmetijstvo. Zootehnika) je bilo natisnjenih 390 prispevkov 288
avtorjev. Večina prispevkov, 80%, je izvirnih raziskovalnih, preglednih
raziskovalnih je 9,5%; 23% avtorjev je zaposlenih na Oddelku za živinorejo, 19%
je tujih avtorjev, 27% mladih (diplomanti, magistrandi, doktorandi) in 31% jih
je iz drugih inštitucij, zavodov in podjetij.
a)
a) Swiss Federal
Institute of Technology, Institute of Food Science, Laboratory of Dairy Science,
CH-8092 Zürich, Switzerland, Prof., Ph.D.
Pregledni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Razvoj novih tehnologij spodbujajo potrebe po vse večji varnosti izdelkov,
gospodarnost proizvodnje in zaščita okolja na eni strani ter povpraševanje
porabnikov in tržišča po novih mlečnih izdelkih in živilih, ki vsebujejo
sestavine mleka, na drugi. Membranska tehnologija za ločevanje in koncentracijo
sestavin mleka omogoča proizvodnjo že znanih, tradicionalnih mlečnih izdelkov,
kot so sir, tekoči in fermentirani mlečni izdelki, poleg tega pa tudi
proizvodnjo posebnih, “po meri narejenih” izdelkov. Ena od prihajajočih
tehnologij je uporaba ultra visokih pritiskov, ki je zanimiva zaradi značilnega
vpliva na beljakovine mleka, vključno z encimi, na lipide in mikroorganizme.
Tehnologija je zelo draga, zato bo njena uporaba v mlekarski industriji
najverjetneje omejena predvsem na izdelavo izdelkov s posebnimi lastnostmi.
Kljub dejstvu, da so v vseh proizvodnih procesih fermentiranih mlečnih izdelkov
vključene biološke operacije, pa v mlekarskih obratih vse bolj pridobivajo na
pomenu nove biotehnološke metode v predelavi mleka, ki omogočajo neprekinjene
fermentacijske postopke in proizvodnjo izdelkov z natančno določenimi
lastnostmi. Razvoj energetsko varčnih tehnologij bo tudi v prihodnje pomembna
naloga tehnologov, zaposlenih v mlekarski industriji. Mlekarska industrija se
srečuje z vedno večjo konkurenco, zato je tesno sodelovanje med industrijo in
ustanovami, ki se ukvarjajo s temeljnimi raziskavami, nujno potrebno.
a) in
a) University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology,
Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia, prof., dr.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Zamisel funkcionalne hrane in probiotikov je novost v bivšem vzhodnem bloku.
Hrvaška in slovenska mlekarska industrija sta prvi v teh državah tržišču
ponudili probiotični jogurt. V raziskavi smo vzorce navadnega jogurta s
probiotiki slovenskih proizvajalcev skladiščili 21 dni pri treh različnih
temperaturah in ugotavljali spremembe v količini acetaldehida, etanola in
diacetila. Naštete snovi močno vplivajo na želeno aromo izdelkov. Obenem smo
opravili tudi senzorične analize. Koncentracije acetaldehida in etanola smo
določili z aldehid dehidrogenazno in alkohol dehidrogenazno metodo, diacetil pa
smo merili po modificirani Hillovi kolorimetrični metodi. Senzorično analizo je
opravila 5 članska komisija ocenjevalcev po točkovnem sistemu z dejavniki
tehtanja in uporabo 20-točkovne skale. Koncentracija aromatičnih snovi se je med
skladiščenjem spreminjala odvisno od dolžine in temperature skladišča. Med
21-dnevnim skladiščenjem je pri vseh testiranih temperaturah količina
acetaldehida padala, količini diacetila in etanola pa sta naraščali. Senzorična
kakovost je med skladiščenjem padala in je bila v tesni povezavi s spremembami v
vsebnosti aromatičnih snovi. Spremembe vseh proučevanih parametrov so bile
izrazitejše pri višjih temperaturah. Med skladiščenjem pri 4° C nismo ugotovili
značilnih sprememb, medtem ko so bile razlike pred in po skladiščenju pri
ostalih dveh temperaturah značilne.
Ključne besede: mleko / mlečni izdelki / probiotiki / jogurti / probiotični
jogurti / senzorične lastnosti / aromatske snovi / Slovenija
a), Aleš
KUHAR in Emil ERJAVEC
a) Univ. v Ljubljani,
Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija,
viš. pred., dr., mag.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Visoka tržno-cenovna zaščita prireje mleka je dejstvo evropske kmetijske
politike, vendar pa ob postopnem zniževanju zaščite kmetijstva pridobivajo na
pomenu različne oblike proračunskih podpor, ki nadomeščajo zmanjšanje dohodka.
Zaenkrat še ni jasno določeno, ali bodo teh ukrepov v celoti deležne tudi bodoče
članice Evropske unije (EU). V prispevku so ocenjeni učinki različnih ravni
neposrednih plačil in strukturnih podpor na slovenski trg z mlekom. Analizirali
smo dohodkovni položaj prireje ter blaginjo pridelovalcev, porabnikov in
davkoplačevalcev. Z metodo PAM (“Policy Analysis Matrix”) v kombinaciji z
modelom APAS (“Agricultural Policy Analysis Simulator”) smo ocenili omenjene
ekonomske parametre in upoštevali različne politične scenarije. Za obdobje po
pristopu smo analizirali učinke različnih scenarijev prevzema ukrepov Skupne
kmetijske politike (SKP). Rezultati kažejo, da ima obseg prevzema proračunskih
podpor izrazit vpliv na obravnavane ekonomske parametre, zato kaže pri
pogajanjih o pristopu Slovenije k EU vztrajati pri popolnem prevzemu ukrepov
SKP. Če Slovenija pristopi pred naslednjo reformo tržnega reda za mleko, bodo
imele sprva večji pomen strukturne podpore, po letu 2005/06 pa bo večji učinek
neposrednih plačil. Pristop Slovenije brez neposrednih plačil in strukturnih
podpor lahko povzroči nazadovanje prireje mleka v Sloveniji, ki tudi ob
najugodnejšem scenariju zaradi nizke konkurenčnosti nima obetavne razvojne
perspektive. Ob ustrezni strategiji oblikovanja kmetijske politike v
predpristopnem obdobju je zadovoljiv izid pristopnih pogajanj verjetnejši.
Ključne besede: prireja mleka / kmetijska politika / proračunske podpore /
modeliranje / Slovenija / EU
a) in Jože
VERBIČ
a) Kmetijski inštitut
Slovenije, Hacquetova 17, SI-1000 Ljubljana, Slovenija, znanstveni svetnik, dr.,
mag.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Pri 19 vzorcih zelene krme, 5 vzorcih travne silaže in enem vzorcu sena z znano
in vivo določeno prebavljivostjo smo po uradnem nemškem sistemu (DLG, 1997)
ocenili vsebnost presnovljive energije (ME) in neto energije za laktacijo (NEL).
Primerjalno smo energijsko vrednost in prebavljivost organske snovi (pOS)
vzorcev ocenili na podlagi kemične sestave in prebavljivosti iz preglednic (DLG,
1997). Ugotovili smo, da na podlagi podatkov iz DLG preglednic podcenjujemo pOS
za 2,1 ± 3,95%, vsebnost ME za 0,29 ± 0,52 MJ, vsebnost NEL pa za 0,21 ± 0,37 MJ
kg-1 sušine (SS). Nekoliko manjše odstopanje od in vivo ocen
smo dobili pri ocenjevanju ME (0,04 ± 0,45 MJ kg-1 SS) in NEL (0,03 ±
0,33 MJ kg-1
SS) na podlagi kemične sestave in regresijskih enačb iz literature (GfE, 1998).
S hohenheimskim plinskim preskusom (in vitro) in uporabo primernih
regresijskih enačb iz literature smo bistveno izboljšali točnost ocene.
Razmeroma točna je bila enačba Menkeja in Steingassa (1987), po kateri smo v
primerjavi z oceno in vivo
podcenili vsebnost ME za 0,12 ± 0,26 MJ, vsebnost NEL pa za 0,09 ± 0,19 MJ kg-1
SS. Enačbe Aipleja in sod. (1995) so in vivo ocenjeno vsebnost ME
precenile za 0,15 ± 0,24 MJ kg-1 SS, vsebnost NEL pa za 0,10 ± 0,17
MJ kg-1 SS. Pretežen del variabilnosti v vsebnosti ME je mogoče
pojasniti z multiplo regresijsko enačbo na osnovi količine plina, ki nastane pri
inkubaciji vzorcev z vampnim sokom in vsebnosti surovih maščob (R2 =
0,96).
a), Andrej
LAVRENČIČ in Jože STOPAR
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška
fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, prof., dr.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
V letu 1997 smo na različnih parcelah iste površine v štirih košnjah in v
različnih razvojnih fazah rastlin zbrali po 10 vzorcev črne detelje (Trifolium
pratense) in mnogocvetne ljuljke (Loliummultiflorum) ter po 8
vzorcev mačjega repa (Phleum pratense), trpežne ljuljke (Lolium
perenne), travniške bilnice (Festuca pratensis), rdeče bilnice (Festuca
rubra) in pasje trave (Dactylis glomerata). V vzorcu zemlje iz
poskusne površine smo izmerili pH vrednost 7,2 in 75,8 mg cinka kg-1
SS. V povprečju so trave vsebovale 20,36 mg, črna detelja pa 26,43 mg cinka kg-1
SS. Najmanj cinka je bilo v suhi snovi vzorcev rdeče bilnice (16,92 mg kg-1).
V trpežni ljulki ga je bilo 18,13 mg, v travniški bilnici 18,66 mg in v pasji
travi 20,84 mg v kg suhe snovi. Največ cinka so v suhi snovi vsebovali vzorci
mačjega repa (23,66 mg kg-1) in mnogocvetne ljuljke (23,97 mg kg-1).
Razlike med travami so bile statistično značilne. V prvi košnji so rastline v
fazi bilčenja vsebovale 22,44 mg, med latenjem 19,57 mg in cvetenjem 16,47 mg
cinka kg-1. Razlike so statistično značilne. V koncentraciji cinka v
suhi snovi vseh zbranih vzorcev prve košnje in vzorcev druge košnje ni bilo
statistično značilnih razlik (19,49 mg in 20,22 mg kg-1). V vzorcih
tretje košnje je bilo statistično značilno več cinka (24,29 mg kg-1
SS) v primerjavi s prvo in drugo košnjo, v vzorcih jesenske košnje pa največ
(26,91 mg kg-1
SS). V vzorcih mačjega repa, trpežne ljuljke in mnogocvetne ljuljke so bile
razlike v vsebnosti cinka med vzorci prve košnje in jesenske košnje zelo velike
(+78,4%, +68,0% in +58,4%).
Marija RAJČEVIČ a), Anton ILC, Peter
KUMPin Marijan NEČEMER
a)
Poslovni sistem
Mercator, d.d., Dunajska 107, SI-1113 Ljubljana, Slovenia, znanstvena svetnica.,
dr., mag.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
V letu 1999 smo naključno odvzeli 5 vzorcev pašne trave, 13 vzorcev travne
silaže, 6 vzorcev mrve in 7 vzorcev koruzne silaže. Vsi vzorci so bili z
določenega območja, krma pa je bila pridelana v podobnih talnih in klimatskih
razmerah. Tudi botanična sestava trav je bila podobna. Pašniki in travniki so
bili gnojeni s prašičjo in govejo gnojevko. Vsebnost žvepla in klora smo
določili z rentgensko fluorescenčno analizo. V suhi snovi trave je bilo 2,56
± 0,70 g žvepla (KV = 27,29%) in 9,15 ± 4,18 g klora (KV = 45,49%) ,v travni
silaži 2,38 ± 0,49 g žvepla (KV = 20,67%) in 7,19 ± 1,89 g klora (KV = 26,34%),
v mrvi 1,93 ± 0,48 g žvepla (KV = 24,84%) in 5,72 ± 1,98 g klora (KV = 34,68%),
v koruzni silaži pa 0,88 ± 0,25 g
žvepla (KV = 28,14%) in 1,98 ± 0,86 g klora (KV = 43,39%). Nekatere določitve
tako za žveplo kot za klor so precej odstopale od srednje vrednosti in mediane,
vendar gre za manjše število analiziranih vzorcev. Priporočamo več pozornosti
odvzemu in pripravi vzorcev za analizo ter določitev pepela, netopnega v
klorvodikovi kislini.
a) in
Vekoslava STIBILJ
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za
zootehniko, Groblje 3, SI-1230
Domžale, Slovenija.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
V našem delu smo določili maščobno-kislinsko sestavo treh različnih tipov sira -
edamca, ementalca in gavde, proizvedenih v Sloveniji jeseni 1997. Analizirali
smo edamca in gavdo treh ter ementalca dveh različnih proizvajalcev. Vse vzorce
smo kupili jeseni 1997 na slovenskem tržišču, in sicer dvakrat v času treh
mesecev. Metilne estre maščobnih kislin (FAME-s) smo pripravili z metodo in
situ transesterifikacije (ISTE) in sestavo določili s plinsko
kromatografijo. Povprečna vsebnost skupnih nasičenih kislin (SAT) v ementalcu je
bila 56,80 ut % (utežni odstotek posamezne kisline glede na skupne maščobne
kisline), v edamcu 56,62% in v gavdi 57,49%. Povprečna vsebnost skupnih enkrat
nenasičenih kislin (MUFA) v ementalcu je bila 34,26%, v edamcu 34,28% in v gavdi
33,45%. Povprečna vsebnost skupnih večkrat nenasičenih kislin (PUFA) v ementalcu
je bila 5,30%, v edamcu 5,74% in v gavdi 5,64%. Med analiziranimi različnimi
vrstami sira nismo našli bistvenih razlik glede na maščobno-kislinsko sestavo
(ut. %).
Ključne besede: mlečni izdelki / siri / emadec / ementalec / gavda / sestava
/ maščobne kisline / Slovenija
a) in
Milena KOVAČ
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška
fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, asist.
Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Proizvodnost plemenskih živali je pogosto merjena v zaporednih intervalih, kot
so lastnosti mlečnosti, rasti, zauživanje krme in zunanjost. Meritve, zbrane ob
različnem času ali na različnem mestu, so med seboj odvisne. Njihova povprečja
in standardni odkloni se s časom spreminjajo in korelacije so odvisne od
oddaljenosti med meritvami. Modeli z naključno regresijo (MNR), ki opisujejo
proizvodne funkcije, v povezavi s kovariančnimi funkcijami, ki zajamejo časovno
oz. prostorsko odvisnost komponent (ko)variance, so najprimernejši za analizo
take vrste podatkov. MNR smo primerjali z modeli za laktacijske zaključke,
modeli z intervali in z modeli s sistematsko regresijo po virih. Za ponazoritev
smo uporabili podatke slovenske populacije črno-belih krav. MNR boljše opišejo
biološko ozadje proizvodnosti živali v času in omogočajo selekcijo tako na raven
kot obliko proizvodnih funkcij. Dovoljujejo gibljivejši postopek preskusa in s
tem znižanje stroškov pri zbiranju podatkov. Plemenske vrednosti lahko napovemo
pred koncem laktacije, kar skrajšuje generacijski interval, pogostejši izračuni
pa so lahko tudi v pomoč pri vodenju reje.
Ključne besede: plemenske živali / proizvodnost / modeli / naključna
regresija / MNR
____________________
*
Prispevek je del
doktorske disertacije, mentorica izr.prof. dr. Milena Kovač.
a), Andrej
OREŠNIK in Milena KOVAČ
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška
fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, asist.
Strokovni prispevek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Na sedemnajstih kmetijah v Bohinju smo v letu 1996 analizirali podatke o
mlečnosti in plodnosti pri 193 kravah lisaste (51,4%), črno-bele (31,3%), rjave
(2,5%), rdeče cikaste (2,5%) in neznane pasme (12,3%). Iz različnih vzrokov je
bilo izločenih 37 krav. Povprečna mlečnost v zaključeni laktaciji je pri 156
kravah znašala 5590 (± 1988) kg, v standardni laktaciji 5178 (± 1687) kg in na
krmni dan 14,2 (± 4,8) kg mleka. Poporodni premor je pri kravah trajal povprečno
113,8 (± 62,3) dni, doba med telitvama (DMT) pa 400,2 (± 69,1) dni. Uspešnost
osemenitev je bila povprečno 65,2%. DMT, zaporedna laktacija in rejec so
statistično značilno vplivali na mlečnost krav na krmni dan (KD). Največja
mlečnost na KD je bila pri živalih z DMT od 341 do 365 dni. Podaljšana DMT je
povečevala mlečnost krav v standardni laktaciji. Poporodni premor je bil
statistično značilno povezan (P< 0,0001) s praktično vsemi lastnostmi plodnosti
in mlečnosti. Število osemenitev in mlečnost na krmni dan sta bili negativno
povezani (r = -0,1769, P< 0,0271). Analize podatkov, s katerimi ocenjujemo
plodnost krav, so pokazale, da je bila uspešnost odkrivanja pojatev slaba
(62,1%) in zaradi tega podaljšana servisna perioda največkrat vzrok podaljšane
DMT pri kravah na obravnavanih kmetijah. Na štirih kmetijah, kjer so pravočasno
odkrili vse pojatve po pregonitvi, je trajal poporodni premor povprečno trajal
83 dni, servisna perioda pa 21 dni.
Marija UREMOVIĆ a), Zvonimir
UREMOVIĆ in Zoran LUKOVIĆ
a)
Faculty of
Agriculture, University of Zagreb, Department for animal science, HR-10000
Zagreb, Croatia, prof., dr.
Predhodna objava
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Avtorji v delu razpravljajo o stanju ogrožene avtohtone pasme črnega slavonskega
prašiča, ki je nastala v R.Hrvatski. S programom za ohranitev te pasme so
pričeli v letu 1996, kar je omogočilo povečanje efektivne populacije (Ne) z
18,46 na 32,32. V delu so prikazane proizvodne lastnosti črne slavonske pasme,
to je velikost gnezd in pitovne lastnosti. Dobljeni rezultati kažejo, da so
proizvodne lastnosti omenjene pasme skromne. Število živorojenih pujskov v
gnezdu znaša 6,89, odstavljenih je 5,76. V razmerah ekstenzivnega pitanja od
začetne mase 27,20 kg do končne 106,05 kg je znašal dnevni prirast povprečno 478
g, odstotek mesa v klavnih polovicah pa je bil 42,95.
UPORABA MIKROSATELITOV ZA ODKRIVANJE
TETRASOMNIH REGIJ V GENOMU LIPANA (Thymallus thymallus)
*
Simona SUŠNIK,
a), Jurij
POHAR in Peter DOVČ
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška
fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, asist., dr.,
mag.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Proučevali smo način dedovanja 18 mikrosatelitnih lokusov v genomu lipana. Pri
treh mikrosatelitnih lokusih smo v postopku tipizacije poleg dveh pričakovanih
fragmentov pričakovane velikosti našli še dodatne fragmente. Na osnovi dedovanja
teh treh mikrosatelitnih lokusov, ki smo ga proučevali na potomcih iz štirih
križanj, smo ovrgli možnost, da bi bili ti dodatni produkti posledica
nespecifičnega pomnoževanja v PCR. Nekatere regije genoma lipana torej kažajo
delno tetrasomnost genoma oziroma podvojitve nekaterih kromosomskih regij.
Prispevek je del
doktorske disertacije, mentor izr.prof. dr. Peter Dovč.
PRIPRAVA S PEROKSIDAZO
KONJUGIRANIH MONOKLONSKIH PROTITELES PROTI KOKOŠJIM IMUNOGLOBULINOM RAZREDA G
(IgY) *
Mateja REJC,
a), Dušan
BENČINA in Franc HABE
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za
zootehniko, Groblje 3, SI-1230
Domžale, Slovenija, doc., dr., mag.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
V intenzivni perutninski proizvodnji so okužbe s patogenimi mikroorganizmi
relativno pogoste in lahko povzročajo veliko gospodarsko škodo. Večino okužb z
bakterijami in virusi je mogoče ugotoviti posredno z dokazom specifičnih
protiteles. Največ se uporabljajo posredni imunoencimski preskusi, v katerih se
v serumu dokazujejo specifična protitelesa iz razreda imunoglobulinov Y (IgY),
ki so ptičji homolog sesalskemu razredu G (IgG). V takih preskusih so poleg
specifičnih antigenov potrebna tudi z encimom označena protitelesa, ki se vežejo
na IgY. Iz rumenjaka kokošjega jajca smo izolirali IgY, z njimi imunizirali miš
BALB/c in pripravili monoklonska protitelesa (mAb) proti kokošjim IgY ter jih
označili kot mAb M2. Mab M2 so reagirala s kokošjimi, puranjimi, fazanjimi in
pavjimi IgY. Determinanta, ki jo prepoznavajo mAb M2, je na težki verigi IgY
molekule in verjetno ni glikozilirana. Pridobljenim mAb M2 smo določili
optimalno pH vrednost, optimalno delovno koncentracijo v neposrednem
imunoencimskem preskusu in ocenili afiniteto vezave. MAb M2 smo konjugirali s
hrenovo peroksidazo in preizkusili delovanje konjugata, imenovanega M2-p. M2-p
se je vezal na kokošje IgY v pH območju 3-11, kar kaže na visoko afiniteto
vezanja. Dosedanji rezultati kažejo, da je M2-p primeren za imunoencimske
preskuse s katerimi dokazujejo specifična protiteles razreda IgY pri kokoših,
puranih, fazanih in pavih.
Ključne besede: perutn
ina /
imunologija / imunoglobulini Y / monoklonska protitelesa / konjugacija /
peroksidaza / konjugirana protitelesa
____________________
*
Prispevek je del
diplomske naloge (zagovor 22. junija 1999), mentor prof. dr. Franc Habe,
somentorica doc. dr. Mojca Narat.
Martina WEISS, Katarina
TEPŠIČ in
a)
a) Univ. v Ljubljani,
Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija,
izr.prof., dr., mag.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Preučili smo postopke vzorčenja in osamitve DNK iz konjskih iztrebkov za potrebe
nadaljnjih molekulsko bioloških poskusov kot npr. namnoževanje genov z reakcijo
PCR. Enajst poskusnih konjev pasme lipicanec smo razdelili v dve starostni
skupini in zbirali njihove iztrebke v čim krajšem času po iztrebljanju. Iz
vzorcev smo osamili DNK takoj po prihodu v laboratorij. Iz vzorcev iztrebkov iz
skupine mlajših konjev smo v povprečju osamili 3-4-krat več DNK kot iz vzorcev
iz skupine starejših konjev. Variabilnost izplena DNK iz vzorcev iztrebkov
istega konja, ki so bili odvzeti v zaporednih dneh, je odstopala le za 15% od
poprečnega izplena. Izplen DNK, ki je bila osamljena iz istega vzorca v
zaporednih dneh, se je povečal od 4,61 na 7,96 μg g-1
iztrebkov 48 ur po iztrebljanju in se je potem le rahlo znižal na 7,51 μg
g-1
v naslednjih štirih dneh. Rezultati nakazujejo intenzivno mikrobno rast v
fekalnih iztrebkih vsaj v prvih dneh po iztrebljanju. Zato je nadvse pomembno
pravilno in čim hitrejše vzorčenje po iztrebljanju, če nameravamo preučevati
strukturo mikrobne populacije debelega črevesa in iztrebkov pri konjih.
Univ. v Ljubljani,
Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija,
izr.prof., dr., mag.
Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Molekulsko genetske analize in analize genomov so v zadnjh letih priskrbele
številne dokaze o horizontalnem prenosu genov kot osnovnem mehanizmu
prilagajanja bakterij na nova oziroma spremenjena okolja in mehanizmu ločevanja
bakterij na nove filogenetske linije. Pri mikroorganizmih poznamo tri načine
genskega prenosa: transformacijo, konjugacijo in transdukcijo, vendar je znanje
o horizontalnem prenosu genov v okolju še zmeraj skromno. Prebavila živali in še
posebno vamp sodijo med najbolj kompleksne mikrobne ekosisteme. Razmere v vampu
so teoretično ugodne za horizontalni prenos genov s konjugacijo in transdukcijo,
glede na obsežno, raznoliko in gosto populacijo bakterij in fagov, vendar je
dokazov o prenosu genov zelo malo. V pričujočem prispevku predstavljamo kratek
pregled tematike s poudarkom na dostopnih podatkih in pogledih na te procese v
vampu.
a)
a) KRKA, tovarna
zdravil, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, SI-8000 Novo mesto, Slovenija.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
V bližini skoraj vseh prokariontskih operonov, ki kodirajo peptidne sintetaze,
so geni, katerih zaporedje je zelo podobno tioesterazam. Mehanizem delovanja in
funkcija tioesteraz v sintezi peptidnih antibiotikov še nista znani. Bakterija
Bacillus licheniformis sintetizira antibiotik bacitracin na multiencimskih
kompleksih, ki so sestavljeni iz treh peptidnih sintetaz (BA1, BA2, BA3). Geni,
ki kodirajo peptidne sintetaze, so združeni v operonu bac, pred katerim
je gen btsT, ki kodira tioesterazo. Da bi lahko proučevali vpliv
tioesteraze na biosintezo bacitracina, smo z verižno reakcijo s polimerazo DNK
iz kromosomske DNK B. licheniformis izolirali odsek v velikosti 1,2 kb.
Ta odsek je vključeval skoraj celoten gen btsT in promotorsko regijo
operona bac. Odsek 1,2 kb smo hibridizirali s kromosomsko DNK bakterije
B. licheniformis BA1. V gen btsTna odseku 1,2 kb smo vstavili
tudi gen za odpornost proti tetraciklinu (tetM) in tako sestavili vektor
za insercijsko mutagenezo gena btsT.
Univ. v Ljubljani,
Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija,
izr.prof., dr., mag.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Iz vzorca vampne vsebine smo osamili tri seve vampnih spirohet. Morfologijo
osamljenih sevov smo opazovali s fazno kontrastno in epifluorescentno
mikroskopijo ter jih opisali s hitrimi biokemijskimi preskusi (API 50CH) in
molekulsko biološkimi preiskavami. Rezultati preiskav so pokazali, da sta si
seva SM1 in SM3 zelo podobna in značilno različna od seva SM2. Vsi osamljeni
sevi so bili Gram negativni. Celice sevov SM1 in SM3 so bile manjše od celic
seva SM2, pri sevih SM1 in SM3 je bila krajša tudi amplituda in valovna dolžina
posameznega zavoja. Od 49 ogljikovih hidratov so vsi osamljeni sevi razkrajali
sedem ogljikovih hidratov, sev SM2 pa je razkrajal še dodatnih 14. Primerjava
literaturnih podatkov razkroja ogljikovih hidratov tipskih sevov T. bryantii
in T. saccharophilum je pokazala, da se seva spirohet SM1 in SM3
razlikujeta od opisanih vrst, sev SM2 pa je podoben tipskemu sevu T.
saccharophilum. Veliko raznolikost med preiskovanimi sevi pa smo ugotovili s
teoretično in eksperimentalno preiskavo RFLP, pri čemer smo gen za 16S rRNK
sevov T. bryantii, T. saccharophilum, SM1, SM3 in SM2 razrezali z
različnimi restrikcijskimi encimi.
Darja FERME, Jerneja AMBROŽIČ, Miklavž GRABNAR,
Maja RAVNIKAR in
a)
a)
Univ. v Ljubljani,
Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija,
izr.prof., dr., mag.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Pripravili in opisali smo postopke vzorčenja, okužbe in ekstrakcije za osamitev
bakteriofagov iz kravjega vampnega soka. Za indikatorske organizme smo uporabili
več sevov iz štirih vrst vampnega bakterijskega rodu Prevotella
ter seve vrst Escherichia coli, Salmonella sp. in Yersinia
enterocolitica. Z vzorcem filtrsko steriliziranega vampnega soka, ki je
vseboval vampne bakteriofage, smo uspešno okužili le en indikatorski sev, to je
P.bryantii TC1-1. Opazili smo dve morfološki obliki plakov, obe motni in
dokaj majhni. Začetni pregledi bakteriofagov s presevno elektronsko mikroskopijo
so pokazali, da so vsi pregledani bakteriofagi najverjetneje ikozaedrično
simetrični. Z bakteriofagi, izoliranimi iz seva P.bryantii
TC1-1, smo uspešno okužili tudi tipski sev iste vrste in tipski sev vrste
P.brevis. Preskusi okužbe drugih sevov iz rodu Prevotella
ter ostalih indikatorskih organizmov so bili neuspešni. Pripravili smo postopke
čiščenja in shranjevanja vampnih bakteriofagov.
Ključne besede: mikrobiologija / bakteriofagi / bakterije / osamitev / opis /
TEM / vamp
a), Romana
MARINŠEK LOGAR, Tadej ČEPELJNIK in Franc V. NEKREP
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za
zootehniko, Groblje 3, SI-1230
Domžale, Slovenija.
Izvirni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Butirivibriji so med najpogosteje izoliranimi bakterijami iz vampa različnih
prežvekovalcev. Sev Butyrivibrio sp. Mz5 je bil prvotno izoliran iz vampa
črno-bele frizijske krave in ima zelo močno izraženo ksilanolitično aktivnost,
vsaj 1,65-krat višjo kot ostale preskušane bakterije, kar dokazujejo predhodne
raziskave. V tem delu smo preskušali inducibilnost ksilanaz s substratom ter
vpliv koncentracije substrata in faze rasti na izražanje ksilanaz tega seva.
Dokazali smo inducibilnost ksilanaz Butyrivibrio
sp. Mz5, pri čemer je bila aktivnost celic, gojenih na ksilanu, 34-krat večja od
celic, gojenih na topnih ogljikovih virih. 51 kDa- in 145 kDa-endoksilanazi sta
konstitutivni. Največjo ksilanolitično aktivnost smo določili po 16 urah rasti
in pri 0,5% koncentraciji ksilana v gojišču.Večina ksilanaz je bila celično
vezana. Nižje koncentracije ksilana v gojišču so pospešile sproščanje
ksilanolitičnih encimov v gojišče. 26,7 kDa-endoksilanaza je bila odporna proti
nizki pH vrednosti. Pridobljeni podatki bodo pomagali pri izražanju največje
ksilanolitične aktivnosti za potrebe izolacije encimov.