Agris category codes: L10, Q04
COBISS
1.01
Jezik: slovenski
Prireja in
fizikalne lastnosti jajc slovenskih tradicionalnih pasem kokoši lahkega tipa
Alenka STRELEC 1, Dušan TERČIČ, Špela
MALOVRH, Antonija HOLCMAN
1
Gozdna ulica 24, SI-2327 Rače, Slovenija
IZVLEČEK
Pri treh slovenskih tradicionalnih
pasmah kokoši lahkega tipa (slovenski rjavi kokoši, slovenski srebrni kokoši
in slovenski grahasti kokoši) smo proučevali celoletno nesnost in kakovost
jajc. V 18. tednu starosti smo v individualne kletke trinadstropne baterije
vselili po 162 jarkic vsake pasme. V obdobju od 20. do 72. tedna starosti
smo spremljali nesnost, porabo krme, telesno maso ter vitalnost kokoši.
Vsake 4 tedne smo merili fizikalne lastnosti jajc. V nesnem obdobju je bila
slovenska rjava kokoš najlažja in je znesla največ jajc, 301 jajce letno oz.
5,63 jajc tedensko. Najmanj krme je dnevno porabila slovenska rjava kokoš
(119,9 g), ki je tudi najboljše izkoriščala krmo, in sicer le 2,4 kg krme/kg
jajčne mase in 145,0 g krme/jajce. Najtežja jajca so nesle slovenske srebrne
kokoši (64,33 g), največ jajčne mase na leto so proizvedle slovenske rjave
kokoši (18,40 kg). Jajca slovenske srebrne kokoši so imela najdebelejšo
lupino (0,37 mm). Višina gostega beljaka in število haughovih enot sta bila
pri slovenskih srebrnih kokoših večja kot pri ostalih dveh pasmah. Največ
krvnih in mesnih peg smo našli v jajcih slovenskih rjavih kokoši (41 %), ki
so bile tudi najvitalnejše, v nesnem obdobju jih je poginilo le 3,1 %.
Ključne besede: kokoši / nesnice / lahki tip / tradicionalne
pasme / nesnost / jajca / fizikalne lastnosti / Slovenija
Agris category
codes: L10, L53
COBISS
1.01 Jezik: angleški
Plodnostne in
rastne lastnosti kuncev štirih različnih genotipov
1,
Jurij POHAR
1Univ. v
Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale,
Slovenija, mag.
IZVLEČEK
Primerjali smo
uspešnost osemenitve, verjetnost izločitve samice po osemenitvi, telesno
maso samic in mladičev ter velikost in maso gnezda v skupinah kuncev
različnih genotipov. Formirali smo 4 skupine: 30 samic SIKA materne linije
(linija A) smo osemenili s samci iste linije (skupina A v× A), 23 samic SIKA
očetovske linije (linija C) s samci iste linije (skupina C × C), 30 samic
linije A s samci linije C (skupina A × C) in 30 samic linije A s samci
kalifornijske pasme (skupina A × Cal). Mladiče smo individualno tehtali
tedensko od rojstva do odstavitve (na 35. dan starosti). Pri uspešnosti
osemenitve, verjetnosti izločitve samic in velikosti gnezda od kotitve do
odstavitve se heterozis ni pojavil, prav tako ni bilo razlik med A × C in
A × Cal skupino v večini proučevanih lastnosti. Izjema je bilo število
mrtvorojenih mladičev v gnezdu, ki je bilo pri A × C skupini višje kot pri
A × A in A × Cal skupini. Kunci v skupini A × C so bili statistično značilno
težji od skupine A × A pri vseh tehtanjih od rojstva do odstavitve, od
skupine C × C pa pri tehtanjih od rojstva do 21. dne starosti. Mladiči v
skupini A × C so bili težji tudi od skupine A × Cal pri vseh tehtanjih.
Ključne besede: kunci / genotipi /
reprodukcija / lastnosti plodnosti / rast / selekcija
Agris
category codes:
L10, Q04 COBISS
1.01 Jezik: angleški
Senzorične
lastnosti mesa kopunov treh genotipov
Špela MALOVRH 1, Katarina
HRIBERŠEK, Dušan TERČIČ, Marko VOLK, Božidar ŽLENDER, Tomaž POLAK, Antonija
HOLCMAN
1
Univ. v
Ljubljani,
Biotehniška fak.,
Odd. za zootehniko,
Groblje3, SI-1230 Domžale, Slovenija,
dr.
IZVLEČEK
Kopune treh
genotipov (grahasti prelux, sulmtaler, štajerska kokoš) smo pitali v
izpustih in zaklali pri dveh starostih (163 in 198 dni ). Petelinčke smo
kastrirali pri starosti 47 dni in jih pri starosti 84 dni preselili v hlev z
izpustom. Živali so imele krmo in vodo po volji. Po deset trupov vsakega
genotipa in starosti smo ob zakolu vzorčili za senzorično analizo. Štirje
usposobljeni ocenjevalci so na presnih trupih ocenili tri lastnosti (skala
1–5) in na pečenih trupih 19 lastnosti (skala 1–7). Reznost smo merili na
ohlajenih rezinah mesa z aparatom Texture Analyser, TA.XT plus, kontaktni
nastavek po Volodkevich. Za statistično obdelavo podatkov smo uporabili
proceduro MIXED v SAS/STAT. Starost ob zakolu je vplivala na devet, genotip
na pet ter interakcija med starostjo in genotipom na tri senzorične
lastnosti. Rezna trdnost se je med genotipi razlikovala, povečala pa se je s
starostjo. Noben od genotipov ni najboljši v večini senzoričnih lastnosti,
zato je odločitev, kateri genotip kopunov bi bil najprimernejši, odvisna
predvsem od želja in pomembnosti senoričnih lastnosti s strani porabnikov.
Ključne besede: perutnina / kopuni /
genotip / meso / senzorične lastnosti / Slovenija
Agris
category codes: L53
COBISS
1.01 Jezik: angleški
Analiza
vplivov na potek telitve pri šarole in limuzin pasmi na Pedagoško
raziskovalnem centru Logatec
1, Nežika PETRIČ, Silvester ŽGUR
1
Univ. v
Ljubljani,
Biotehniška fak.,
Odd. za zootehniko,
Groblje3, SI-1230 Domžale, Slovenija
IZVLEČEK
V nalogi smo
analizirali vplive na potek telitve pri pasmi šarole in limuzin na Pedagoško
raziskovalnem centru Logatec. Analizirali smo 492 teletih šarole in limuzin
pasme, rojenih med leti 1995 in 2006. Potek telitev smo ocenili z ocenami od
1 do 3, kjer 1 pomeni lahko telitev (krava teli sama oziroma z manjšo
pomočjo), 2 težko telitev (večja pomoč najmanj 2 oskrbnikov ali veterinarja)
in 3 carski rez. Tako smo ugotovili, da na potek telitve vplivajo: pasma,
zaporedna telitev, rojstvo dvojčkov, leto telitve in rojstna masa.
Pogostnost težkih telitev je pri šarole pasmi znašala 18,7 %, pri limuzin
pasmi pa 7,8. Pri dvojčkih je bila težka telitev kar 4 krat pogostejša kot
pri enojčkih. Pri analizi vpliva zaporedne telitve se je izkazalo, da
izstopajo predvsem prve telitve, torej telitve telic, medtem ko med ostalimi
zaporednimi telitvami ni bilo razlik. S povečevanjem rojstne mase telet se
je povečala verjetnost za težke telitve.
Agris category codes: L10, L51
COBISS
1.01 Jezik: slovenski
Navidezna
prebavljivost surovih beljakovin in surovih maščob pri linijah miši
selekcioniranih na višji oziroma nižji odstotek telesnih maščob
1,
Tatjana PIRMAN, Simon
HORVAT
1 Univ. v
Ljubljani,
Biotehniška fak.,
Odd. za zootehniko,
Groblje3, SI-1230 Domžale, Slovenija
IZVLEČEK
Debelost in
naraščanje indeksa telesne mase (ITM) predstavljata v današnjem času velik
zdravstveni problem pri ljudeh, prekomerna zamaščenost pa je prav tako
nezaželena pri reji domačih živali, saj poslabšuje gospodarnost prireje. V
naši raziskavi smo preučevali vpliv debelosti laboratorijskih miši na
navidezno prebavljivost surovih beljakovin in surovih maščob zaužite krme. V
dveh prebavljivostnih poskusih smo uporabili dve selekcijski liniji miši,
linijo F (višji odstotek telesnega maščevja) in L (nižji odstotek telesnega
maščevja). V prvem poskusu smo uporabili 21 samcev obeh linij (11 linije F
in 10 linije L), starih od 9,0 do 18,6 tednov, v drugem pa 23 samcev (11
linije F in 12 linije L), starih od 9,6 do 11,0 tednov. V času poskusa (5
zaporednih dni) smo živali dnevno tehtali, merili količino zaužite krme in
zbirali blato. Po postopkih weendske analize smo v vzorcih določili vsebnost
surovih beljakovin in surovih maščob v krmi in blatu. Rezultati so pokazali,
da med linijama F in L obstajajo statistično značilne razlike v navidezni
prebavljivosti surovih beljakovin in surovih maščob. Pri zauživanju krme ni
bilo statistično značilnih razlik med linijama, so se pa pokazale
statistično značilne razlike pri zaužiti krmi na g telesne mase. Linija L je
bolje prebavila tako surove beljakovine (79,6 %), kot tudi surove maščobe
(91,8 %), v primerjavi z linijo F, pri kateri je bila navidezna
prebavljivost v povprečju 77,1 % oziroma 87,0 % za surove beljakovine in
surove maščobe. Glede na dobljene rezultate sklepamo, da z razlikami v
navidezni prebavljivosti beljakovin in maščob krme ne moremo razložiti
velikih fenotipskih razlik med linijama.
Ključne besede: domače živali / prehrana
živali / prehrana ljudi / zamaščenost / surove beljakovine / surove maščobe
/ prebavljivost / selekcija / maščevje / linije / laboratorijske miši
Agris
category codes: T01
COBISS
1.01 Jezik: angleški
Kritične točke potencialnega obremenjevanja okolja v
proizvodnji tradicionalnih živil
1, Romana MARINŠEK-LOGAR
1
Univ. v
Ljubljani,
Biotehniška fak.,
Odd. za zootehniko,
Groblje3, SI-1230 Domžale, Slovenija,
asist.
IZVLEČEK
Celostno
ocenjevanje vplivov na okolje v kmetijski proizvodnji živil je sorazmerno
mlada raziskovalna dejavnost. Trenutne metode, ki omogočajo ocenjevanje
vpliva na okolje v sistemih proizvodnje in nadaljnjega ravnanja s
proizvodom, so t.i. input-output računovodstvo, analize ekoloških sledi,
ocenjevanje življenjskega cikla, finančno ocenjevanje zunanjih vplivov na
okolje, okoljska bilanca kmetije in obremenjevanje okolja zaradi transporta.
Podrobne analize vpliva na okolje so drage, prav tako pa za izvedbo
potrebujemo precej časa in specifičnih podatkov. S preliminarno
identifikacijo kritičnih točk potencialnega obremenjevanja okolja pridobimo
rezultate, ki so nam v pomoč pri določevanju obsega in ciljev analize in pri
postavljanju mej preučevanega sistema. V tej študiji smo identificirali
postopke v štirih modelnih proizvodnih linijah evropskih tradicionalnih
živil (sir, pršut, pivo, cvetača) in na podlagi strokovnega znanja opravili
izbiro kritičnih okoljskih točk. Pripravljen pregled smo opravili zaradi
nadaljnje uporabe v konceptualni študiji ocenjevanja življenjskega cikla.
Menimo, da je opisani postopek mogoče uporabiti tudi za druge pristope
presoje vplivov na okolje.
Ključne besede: tradicionalna živila /
okolje / vpliv na okolje / Evropa
Agris
category codes: T01
COBISS
1.01 Jezik: slovenski
Vpliv velikosti delcev organskih
komunalnih odpadkov na proizvodnjo bioplina
1, Ilja Gasan OSOJNIK ČRNIVEC,
Romana MARINŠEK-LOGAR
1
Janševa ulica 3a, SI-4240 Radovljica, Slovenija
IZVLEČEK
V Sloveniji postaja
problematika komunalnih odpadkov vedno bolj aktualna, saj je ravnanje z
odpadki eno najslabše rešenih nalog v okviru varstva okolja. Odlaganje na
deponije je trenutno najbolj običajna praksa ravnanja s komunalnimi odpadki.
Posledica neprimernega ravnanja z odpadki je tudi prekomerno sproščanje
metana iz odlagališč, zato bo potrebno poiskati primernejše rešitve. V tej
raziskavi smo ugotavljali, kakšna je potencialna produkcija metana iz
organskih komunalnih odpadkov glede na njihovo različno granulacijo (delci
različnih velikosti: >100 mm, 40–100 mm, 10–40 mm in <10 mm). Vzorcem smo
predhodno določili delež organske snovi (OS), suho snov (SS), skupni
organski ogljik (TOC), dušik po Kjeldahlu (TKN), NH4+ in C/N razmerje. Pred
inkubacijo in po njej smo določili kemijsko potrebo po kisiku (KPK). Iz
podatkov, pridobljenih v testu biokemijskega metanskega potenciala (BMP),
smo izračunali naslednje parametre: kumulativno produkcijo metana, metanski
potencial in izplen metana. Izkazalo se je, da velikost delcev pomembno
vpliva na metanski potencial organskih komunalnih odpadkov in da bo le-te
pred presnovo v bioplin potrebno zdrobiti.
Agris
category codes: A50
COBISS
1.02 Jezik: slovenski
Pregled
sistemov predmetnih oznak za področje znanosti o živalih v izbranih
biotehniških podatkovnih zbirkah
1
1Univ.
v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za agronomijo, Jamnikarjeva 101, SI-1000
Ljubljana, Slovenija, izr. prof.
IZVLEČEK
Članek obravnava
tri najpomembnejše biotehniške/kmetijske podatkovne zbirke Agricola, Agris,
in CAB Abstracts (CABA) glede na predmetne oznake o znanosti o živalih
(proizvodnja in varstvo živali, veterina). Podan je obsežen pregled zbirk,
indeksiranje in klasifikacijske sheme. Predstavljeni so koncepti, kot so
ontologije in metapodatki. Prikazane so predmetne kategorije in razlike med
zbirkami pri opisovanju vsebin o živalih, akvakulturi in ribištvu. Različni
pojmi se uporabljajo za podobne koncepte. Drevesaste strukture, tezavri,
ključne besede oz. deskriptorji so predstavljeni glede na ožje in širše
pojme, preferenčne pojme, nedeskriptorje in sorodne pojme oz. gesla.
Obstajajo različne hierarhične smeri glede na proizvodne ali taksonomske
koncepte. CABA ima najbolj kompleksno hierarhično drevo v smislu
taksonomije. V različnih zbirkah se uporabljajo različne relacije med
deskriptorji, nedeskriptorji in sorodnimi gesli, zato je kartiranje vsebine
odvisno od podatkovne zbirke. Zaslonske slike opisujejo rabo spletnih
tezavrov. Prikazane so večjezikovne funkcije tezavra Agrovoc. Portali oz.
platforme so obravnavane glede na iskalno sintakso, fraze, boolovo logiko,
znake za krajšanje ali maskiranje. Razlike med zbirkami vplivajo na
natančnost in odziv oz. priklic ter šum. Za učinkovitejšo rabo bi morali
uporabniki pridobiti več znanj o učinkovitih rabah podatkovnih zbirk in
informacijskih sistemov.
Ključne besede: predmetne
oznake / kartiranje znanosti / deskriptorji / kategorije / klasifikacija /
terminologija / ontologije / tezavri / drevesaste strukture / portali /
iskalne platforme / sintaksa / podatkovne zbirke / meta podatki / kmetijstvo
/ biotehnika / znanost o živalih / proizvodnja / varstvo / zootehnika /
veterina