Agris category codes: L02, L50
COBISS Code 1.08
Jezik: angleški
VPLIV ZAUŽIVANJA DOBA
NA MAŠČOBE V KRVI IN ZNAČILNOSTI DOLGE HRBTNE MIŠICE PRI ČRNEM SLAVONSKEM
PRAŠIČU
a),
Danijel KAROLYI, Marija đikić,
Vesna KANTURA, Goran KIŠ in Željko SINJERI
a)
Univ. of Zagreb, Fac. of Agriculture, Dept. of Animal Science,
Svetošimunska c. 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
IZVLEČEK
Ugoden vpliv doba
na nivo maščob v krvi je lahko povezan s prisotnostjo velike vsebnosti
tanina (70,10 g/kg SS) in velike količine nenasičenih maščobnih kislin (več
kot 80 %), kot so linolna (43,38 %), oleinska (30,52 %) in alfa linolenska
(4,58 %). V raziskavi smo preučevali in primerjali vpliv ad libitum
zauživanja doba na profil lipidov v krvi in na sestavo dolge hrbtne mišice (MLD)
pri prašičih črne slavonske pasme z vplivom komercialne krmne mešanice. Z
zauživanjem doba v zadnjih treh tednih pitanja se je zmanjšala vsebnost
trigliceridov in skupnega holesterola v krvi brez škodljivega vpliva na
delovanje jeter. V primerjavi z zauživanjem komercialne krmne mešanice je
zauživanje doba povzročilo 11 % (0,22 mmol/l) manjšo koncentracijo skupnega
holesterola (P < 0,05) in 48 % (0,20 mmol/l) manjšo koncentracijo
trigliceridov (P < 0,01). Pri histokemičnih lastnostih med krmama ni bilo
opaziti nobenih statistično značilnih razlik (P > 0,05), razen za lastnost
premer vmesnih hitrih oksidativno glikolitičnih (HOG) mišičnih vlaken (58,10
μm pri prašičih, krmljenimi z dobom in 51,67
μm pri prašičih, krmljenimi s komercialno krmo;
P < 0,01). Pri rdečih počasnih oksidativnih (PO) mišičnih vlaknih smo
opazili trend (P < 0,08) k manjšemu deležu (10,80 proti 12,36 %) in manjšemu
premeru (59,36 proti 64,57 %) pri prašičih, krmljenimi z dobom, v primerjavi
s prašiči, krmljenimi s komercialno krmo.
Ključne besede: prašiči /
pasme / črni slavonski prašič / prehrana živali / dob / Quercus robur
/ histokemične lastnosti / krvne maščobe /
longissimus dorsi
Agris category codes: L02
COBISS Code 1.08 Jezik: angleški
VPLIV RAZMERJA MED
BELJAKOVINAMI IN ENERGIJO V KRMI NA PROIZVODNE LASTNOSTI OČETOV PITOVNIH
PIŠČANCEV
,
Matija DOMAĆINOVIĆ, Zvonko ANTUNOVIĆ, Zdenko STEINER, Đuro SENČIĆ, Jasenka
WAGNER in Darko KIŠ
Faculty of agriculture, Trg sv. Trojstva 3,
HR-31000 Osijek, Croatia
IZVLEČEK
V pričujoči študiji smo želeli oceniti vpliv ravni surovih beljakovin
in zmanjšane preskrbe z energijo na proizvodne lastnosti pitovnih piščancev.
Tristo dan starih petelinčkov (očetov pitovnih piščancev) provenience Ross
308 smo razdelili v tri osnovne skupine in jih namestili v tri ločene kletke
z nastilom iz lesnih oblancev. V prvih 21 dnevih smo jih krmili s tremi
krmnimi mešanicami: kontrola (K) je vsebovala 220 g/kg SB, druga mešanica (P1)
205 g/kg SB in tretja (P2) 190 g/kg SB v enakem razmerju surovih
beljakovin in PE v krmi (1 %: 573–575 KJ/kg). Od 21. dneva starosti dalje so
piščanci v kontrolni skupini dobivali 200 g/kg SB, v drugi skupini 185 g/kg
SB in v tretji 170 g/kg SB v razmerju surovih beljakovin in PE 1 % : 649–650
KJ/kg. Količina zaužite krme se je zmanjševala s povečano vsebnostjo surovih
beljakovin in energije v krmi. Konverzija krme (g prirasta na g krme) se je
izboljšala s povečano vsebnostjo surovih beljakovin in energije. Količina
mišic v skupinah K in P1 je bila statistično precej večja
(P < 0,01) kot v skupini P2. Biokemijski kazalci so bili nižji v
skupini, krmljeni z mešanico z manj surovimi beljakovinami in energije.
Ključne besede: perutnina
/ pitovni piščanci / prehrana živali / energija / beljakovine
Agris category codes: L02
COBISS Code
1.08 Jezik: angleški
VPLIV TANINOV, DELNO
VEZANIH NA BELJAKOVINE, NA PITOVNE IN KLAVNE LASTNOSTI RASTOČIH KUNCEV
Univ. v
Ljubljani,
Boitehniška fak.,
Odd. za zootehniko,
Groblje3, SI-1230 Domžale, Slovenija
IZVLEČEK
Merili smo pitovne
lastnosti 144 kuncev (104 samcev in 40 samic) slovenske očetovske linije
SIKA od odstavitve (31. dan starosti) do zakola (73. dan). Kunce smo
razdelili v 5 skupin v dveh poskusih: kontrolno, F-0,3 (dodatek 0,3 %
Famatana®), TA-0,19 (dodatek 0,19 % TA), TA-0,25 (dodatek 0,25 %
TA) in TA-0,5 (dodatek 0,5 % TA). Pripravek TA poskusno proizvaja Tanin
Sevnica d.o.o., kjer se je v postopku ekstrakcije njihovega komercialnega
produkta Farmatan® (vodni ekstrakt lesa navadnega kostanja (Castanea
sativa Mill.)) del prisotnih taninov vezal na sirotkine
beljakovine. Podatke smo obdelali s proceduro GLM v statističnem paketu SAS
(SAS, 1999). Dodatek 0,5 % TA (TA-0,5) je povečal zauživanje krme in dnevni
prirast v najbolj kritičnem obdobju prvih 3 tednov po odstavitvi v
primerjavi s kontrolno skupino. Dodatek 0,25 % TA (skupina TA-0,25) je
povečal priraste in telesno maso v celotnem poskusu v primerjavi s kontrolno
skupino. V celotnem poskusu ni bilo razlik med skupinami v zauživanju in
izkoriščanju krme. Kunci iz vseh skupin z dodanim TA (TA-0,19, TA-0,25 in
TA-0,5) so imeli povečan delež jeter v primerjavi s kontrolno skupino, kar
lahko kaže na povečano obremenitev jeter, vendar bi to morali preveriti na
večjem številu živali. Vpliv dodanih taninov (Farmatan® ali TA)
na druge klavne kazalnike ni bil jasno izražen.
Ključne besede: kunci /
prehrana živali / tanini / pitovne lastnosti / klavne lastnosti
a)
Dept. of Animal Science, Padova University, Agripolis, Viale
dell’Università, 16, 35020 Legnaro (PD), Italy
IZVLEČEK
S štirimesečnim
rastnim poskus smo želeli oceniti lastnosti mladih korbelov (Umbria
cirrosa), krmljenih z izo-dušičnimi in izo-energijskimi obroki z
različnim razmerjem med eterskim ekstraktom (EE) in brezdušičnim izvlečkom (BNI)
(LOW 0,7 proti HIGH 1,1). V primerjavi z obrokom HIGH, smo v obroku LOW
postopno nadomeščali delež ribjega olja z žitnimi proizvodi in sojo. Na
koncu krmnega poskusa (2 ponovitvi za vsak poskus) smo po 26 rib v vsaki
skupini razvrstili glede na telesno maso in jih kemično in senzorično
analizirali. Različno sestavljeni obroki so dali podobne proizvodne
rezultate. Relativno veliko ogljikovih hidratov namesto maščob ni vplivalo
na sestavo telesa in hrbtnega fileja. Med senzoričnimi lastnostmi je LOW
skupina kazala značilno nižjo izcejo trupa in svetlost fileja. Rezultati
raziskave kažejo, da je korbel primerna riba za sredozemsko akvakulturo in
da v krmo lahko vključimo vsaj BNI v preučevanih količinah.
Ključne besede:
akvakultura / ribe / korbel / Umbrina cirrosa / prehrana živali /
prehranska vrednost / Mediteran
Agris category codes: L02, Q04
COBISS Code 1.08 Jezik: angleški
VPLIV RAZLIČNEGA IZVORA
OLJ NA AMINOKISLINSKO SESTAVO IN SENZORIČNE LASTNOSTI JAJC
,
Gordana KRALIK, Zlatica GAJČEVIĆ, Danica HANŽEK in Ivan BOGUT
Josip
Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Department
for Specialized Zootechniques, Trg Sv.
Trojstva 3, HR-31000 Osijek, Croatia
IZVLEČEK
Namen študije je
bil določiti vpliv olj, dodanih v krmo nesnic, na maščobnokislinsko sestavo
in senzorične lastnosti jajc (aroma, okus, prisotnost primesi in splošni
vtis). Tri skupine kokoši so bile krmljene s krmo, ki je vsebovala 5 %
sojinega olja (kontrolna skupina), 2,5 % ribjega olja in 2,5 % lanenega olja
(poskusna skupina E1) in 2,5 % ribjega olja in 2,5 % repičnega olja
(poskusna skupina E2). Osemindvajset dni po začetku krmljenja so bili
odvzeti vzorci krme in pet jajc iz vsake skupine za določitev
maščobnokislinske sestave. Z namenom določitve senzoričnih lastnosti jajc so
ocenjevalci z ocenami od 1 (slabo) do 3 (dobro) ocenili stopnjo arome,
okusa, primesi in splošni vtis. Kontrolna skupina je vsebovala značilno več
(P < 0,05) linolne kisline (C18:2n-6, LA), arahidonske kisline (C20:4n-6) in
skupnih n-6 VNMK v primerjavi z drugimi skupinami. Rumenjaki skupine E1 so
vsebovali največ (P < 0,05) skupnih ENMK. Rumenjaki skupine E2 so vsebovali
največ (P < 0,05) αLNK (C18:3n-3) in skupnih n-3
VNMK. Najboljše razmerje n-6/n-3 VNMK je bilo določeno v rumenjaku skupine
E2 in je bilo statistično značilno boljše (P < 0,05) od ostalih skupin. V
povprečju so imela jajca vseh skupin zadovoljivo stopnjo arome, okusa,
primesi in za splošni vtis. Najbolje so bila ocenjena jajca iz kontrolne
skupine kokoši. Ta jajca so imela statistično značilno boljšo stopnjo za
splošni vtis kot jajca iz poskusnih skupin.
Agris category codes: L50
COBISS Code 1.08 Jezik: angleški
VPLIV OBDELAVE KRME NA
IN SITU RAZGRADNJO ŽITNIH ZRN V VAMPU IN NA STOPNJO SINHRONOSTI
RAZGRADNJE ORGANSKE SNOVI IN SPROŠČANJA DUŠIKA V VAMPU MOLZNIC NA PAŠI
Róbert TÓTHI
a), Johannes PIJNENBURG in Seerp
TAMMINGA
a)
Kaposvár University, Faculty of Animal Science, Department of
Animal Nutrition, P.O. Box 16, H-7401 Kaposvár, Hungary
IZVLEČEK
Pri treh črno-belih
kravah v laktaciji in s kanilo v vampu na paši na poskusnem pašniku in
dodatkom dnevne količine močnih krmil smo preučevali vplive različno
toplotno obdelanih žitnih zrn (peletiran ječmen, pražen ječmen, peletirana
koruza, pražena koruza) na in situ razgradnjo beljakovin in škroba in
na morebitno sinhronost razgradnje v vampu po krmljenju s toplotno
obdelanimi žitnimi zrni kot dodatkom k ljulki (Lolium perenne).
Postopek praženja pod pritiskom je povečal (P < 0,05) nerazgradljivo
frakcijo suhe snovi in organske snovi ter zmanjševal (P > 0,05) in situ
razgradnjo beljakovin iz zrnja. Delež nerazgrajenih zaužitih
beljakovin se je povečal (P > 0,05) po praženju pod pritiskom od 36,4 na
52,5 % pri ječmenu oziroma od 50,3 na 58,2 % pri koruzi. Delež
nerazgrajenega zaužitega škroba se je povečal (P > 0,05) od 14,9 na 16,7 %
po krmljenju s praženim ječmenom, oziroma se je zmanjšal od 36,1 na 31,3 %
pri praženi koruzi. Praženje pod pritiskom je znižalo topne frakcije v vseh
vrstah žita in obeh sestavinah. Frakcijska stopnja razgradnje škroba
se je povečala pri koruzi, vendar znižala pri ječmenu. Iz izračunanega
sinhronega indeksa, ki opisuje sinhronost razgradnje dušika in organske
snovi v vampu, izhaja, da dopolnjevanje trave s toplotno obdelanimi žiti
lahko spremeni rast mikrobov in učinkovitost porabe hranil, kar se kaže v
bolj sinhronem substratu za mikrobe.
Agris category codes: L02
COBISS Code 1.08 Jezik: angleški
PRIMERJAVA PRIDELKA IN
HRANILNE VREDNOSTI RAZLIČNIH SPOMLADANSKIH MEŠANIC VOLUMINOZNE KRME
,
Tamás FÁBIÁNin Ferenc DÉR
University
of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Department of Botany and Plant
Production, Guba S. 40, H-7400
Kaposvár, Hungary
IZVLEČEK
V prehrano
prežvekovalcev bi morali zaradi bolj učinkovitega krmljenja z voluminozno
krmo uvesti nove vrste krmnih rastlin, vendar njihove hranilne vrednosti še
sploh nismo natančno določili. V naših raziskavah smo analizirali pridelke
in hranilno vrednost različnih spomladanskih krmnih mešanic. Ugotovili smo,
da dajo zelene krmne mešanice več zelenih in surovih beljakovin, kot je
povprečje za posamezne sestavine in da je hranilna vrednost mešanic boljša,
kot je hranilna vrednost posameznih sestavin. V povprečju treh let je bila
vsebnost suhe snovi v vseh sestavinah mešanic podobna na začetku cvetenja. V
naši raziskavi je bila izmerjena vsebnost suhe snovi mešanic višja, kot je
bila v grahu v mešanici s sončničnimi semeni po podatkih iz literature, in v
mešanici graha in ovsa. Razlika med grašico v mešanici z ovsom in
analiziranim grahom v mešanici z ječmenom je bila 29 g/kg. Grah da lahko
skoraj enako količino beljakovin kot grah z ovsom in grah z jarim ječmenom.
Iz dobljenih rezultatov lahko zaključimo, da je bil grah zanesljiva
sestavina z ječmenom ali ovsom tudi v izjemnih vremenskih pogojih, v
spomladanskih mešanicah z ječmenom in ovsom pa so zeleni deli graha
priporočljivi kot stročnični delež namesto običajnih graščic, predvsem
zaradi vsebnosti beljakovin.
Ključne besede: govedo /
prehrana živali / zelena krma / krmne mešanice / prehranska vrednost