Acta agriculturae Slovenica,
suplement 2 (september 2008), 201–206. |
Agris category codes: L01, Q04
COBISS Code 1.08
Jezik: angleški
KAKOVOST TRUPA IN MESA
PRAŠIČEV IZ SLOVENSKEGA REJSKEGA PROGRAMA
Maja PREVOLNIK
a), Martin ŠKRLEP, Dejan ŠKORJANC in
Marjeta ČANDEK-POTOKAR
a)
Univerza v
Mariboru,
Fakulteta za kmetijstvo, Vrbanska 30, SI-2000
Maribor, Slovenija
IZVLEČEK
Cilj raziskave je
bila primerjava lastnosti klavnega trupa in mesa komercialnih prašičev
pitancev različnih križanj iz dveh največjih slovenskih čred. Analiza je
temeljila na fenotipskih podatkih, ki smo jih zbirali zadnjih pet let v
okviru slovenskega rejskega programa. Med čredama smo ugotovili pomembne
razlike v lastnostih trupa, ki jih lahko pripišemo razlikam v genotipih
prašičev (križanjih), nismo pa ugotovili razlik v ekonomsko pomembnem
rezultatu, deležu mesa v trupu, ki je bil podoben v obeh čredah. Lastnosti
kakovosti mesa so bile med čredama prav tako statistično značilno različne.
Tudi v tem primeru lahko razlike v veliki meri pojasnimo z genotipi prašičev
(križanj), vendar pa zaradi povezanosti vpliva črede z vplivom klavnice del
razlik lahko izhaja tudi iz različnih razmer ante-mortem in/ali
manjše robustnosti živali na premortalne stresne dejavnike. Predstavljeni
rezultati so pomembna informacija o stanju na področju kakovosti mesa
prašičev v Sloveniji.
Ključne besede: prašiči /
klavna kakovost / meso / rejski programi / Slovenija
Acta agriculturae Slovenica,
suplement 2 (september 2008), 207–211. |
Agris category codes: L02
COBISS Code 1.08
Jezik: angleški
GENETSKO
SPREMENJENA SOJA V PREHRANI GOVEDA V JUŽENEM PODONAVJU
Andrea
Laki Lukács, Szilárd Berke
in Attila Máthé
Kaposvár University, Faculty of Economics, Guba S. u. 40,
H-7400 Kaposvár, Hungary
IZVLEČEK
Čeprav na
Madžarskem gojenje gensko spremenjenih rastlin ni dovoljeno, pa v državi
najdemo proizvode, ki vsebujejo takšne rastline. V članku v študiji primera
predstavljamo takšno uporabo. Iz odgovorov dvajsetih vodij mlečnih farm smo
izvedeli, da se v prehrani goveda uporablja genetsko spremenjena soja, ki jo
je edino možno dobiti na trgu po sprejemljivi ceni. Kot alternativo navajamo
uvajanje in oglaševanje uporabe genetsko nespremenjenih rastlin z veliko
beljakovinami, kar bi bila prednost na evropskih trgih.
Ključne besede: govedo /
krave / molznice / prehrana živali / genetsko spremenjena soja
Acta agriculturae Slovenica,
suplement 2 (september 2008), 213–217. |
Agris category codes: L01, Q04
COBISS Code
1.08
Jezik: angleški
MAŠČOBNOKISLINSKA SESTAVA
MLEKA KRAV PASEM BUŠA, CIKA IN LISASTA
Zoran ŠKRTIĆ
a),
Alenka LEVART, Sonja JOVANOVAC, Vesna GANTNER in Dragomir KOMPAN
a)
Josip Juraj
Strossmayer University in Osijek, Faculty of Agriculture, Trg Sv. Trojstva
3, HR-31000 Osijek, Croatia
IZVLEČEK
Namen naše
raziskave je bil določiti maščobnokislinsko sestavo mleka pasem buša in cika
in jo primerjati z maščobnokislinsko sestavo mleka krav lisaste pasme. Zato
smo v mesecu juliju zbrali 15 vzorcev mleka krav pasme buša, 17 vzorcev
mleka krav pasme cika in 10 vzorcev mleka krav lisaste pasme. Vse živali so
bile v času jemanja vzorcev na paši. V primerjavi z mlekom krav cikaste in
lisaste pasme je mleko krav pasme buša vsebovalo statistično značilno (p <
0,05) manjši delež nasičenih maščobnih kislin (NMK) in statistično značilno
(p < 0,05) večja deleža enkrat nenasičenih maščobnih kislin (ENMK) in
večkrat nenasičenih maščobnih kislin (VNMK). V mleku krav pasme buša smo
določili ožje razmerje med NMK in ENMK, NMK in VNMK ter med n-6 in n-3VNMK v
primerjavi z mlekom krav cikaste in lisaste pasme. Delež n-3 VNMK v mleku se
med pasmami ni statistično značilno razlikoval (p > 0,05). Mleko krav pasme
buša je vsebovalo statistično značilno večji delež dokozaheksaenojske
kisline (DHA, p < 0,05) v primerjavi z mlekom krav cikaste in lisaste pasme.
Mleko krav cikaste pasme je vsebovalo statistično značilno (p < 0,05) večji
delež konjugirane linolne kisline (KLK) v primerjavi z mlekom krav pasme
buša. Za natančnejše ovrednotenje deležev posameznih vplivov, ki poleg pasme
krav vplivajo na maščobnokislinsko sestavo mleka, kot so način reje,
nadmorska višina pašnikov, stadij laktacije in zaporedna laktacija, bodo
potrebne nadaljnje raziskave.
Ključne besede: govedo /
krave / molznice / lokalne pasme / mleko / sestava / maščobne kisline /
Slovenija / Hrvaška
|