Home 

Zb. Biotehniške fak. Univerze v Ljubljani Kmetijstvo.
Suplement
24


OCENA ENERGIJSKE VREDNOSTI MRVE Z REGRESIJSKO ENAČBO

Jasna M. A. STEKARa), F. ZAGOŽEN, A. GOLOB
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija

Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
825 naključnih vzorcev mrve, od tega 655 vzorcev sena prve košnje in 170 otave, smo analizirali po weendski analizi. Rezultate smo s statističnim paketom SPSS obračunali tako, da smo izračunali multiple regresije za vsebnost škrobnih enot (ŠE) in nemško neto energijo laktacije (NEL) in to za vse vzorce skupaj ter posebej za vzorce prve košnje oz. otave. Enačbe smo izračunavali s postopnim vključevanjem posameznih hranilnih snovi. Multipli regresijski koeficienti (R) so bili v vseh primerih zelo visoko značilni. Pri vzorcih prve košnje je ocena ŠE na osnovi vseh določitev zelo natančna (R=0,9796, s.n.=1,4502). Za potrebe v praksi zadostuje ocena na osnovi vsebnosti surove vlaknine (SV) in surovih beljakovin (SB) (R=0,9613, s.n.=1,9861). Za oceno NEL pa moramo upoštevati vse hranilne snovi (R=0,9429, s.n.=0,1822). Pri otavi ocenimo vsebnost ŠE dobro z vsemi določitvami (R=0,95488, s.n.=0,14164). Za oceno NEL pa zadoščajo podatki o SV, etrskem izvlečku in brezdušičnih izvlečkih, (R=0,93487, s.n.=0,14164). V primerih, ko vzorec mrve ni definiran lahko ocenimo vsebnost ŠE in NEL na osnovi vseh določitev (R=0,97186, s.n.=1,69134 oz. R=0,95646, s.n.=0,15974).

Ključne besede: mrva, seno, otava, kemična sestava, multipl R, regresijska enačba, škrobna enota, nemška neto energija za laktacijo.


KEMIČNA SESTAVA IN HRANILNA VREDNOST TRAVE, KONZERVIRANE NA RAZLIČNE NAČINE

 

J. ŽGAJNARa), A. LAVRENČIČ, J. STOPAR
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija

Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Ugotavljali smo kemično sestavo, navidezno prebavljivost, razgradljivost suhe snovi in surovih beljakovin v vampu pri 1.5, 3, 6, 12, 24 in 48 urah inkubacije ter efektivno razgradljivost surovih beljakovin in hranilno vrednost za zmrznjeno travo in za silaže, narejene iz neovele trave, iz neovele trave, konzervirane z 0.4 % Ensimaxa, in iz ovele trave. Po zelo natančnem konzerviranju sveže trave (201 g/kg SS) v 1 m3 velik silos v silaži ni bilo opaziti statistično značilnih razlik v kemični sestavi, razgradljivosti, navidezni prebavljivosti in hranilni vrednosti v primerjavi s silažo, konzervirano z Ensimaxom. Silaža iz ovele trave je bila v primerjavi s silažama iz neovele trave statistično značilno slabše prebavljiva in je imela za 17 % nižjo vsebnost prebavljivih surovih beljakovin (PSB), škrobnih enot (ŠE) in NEL (MJ) na kg SS.

Ključne besede: trava, travna silaža, kemična sestava, suha snov, surove beljakovine, hranilna vrednost, razgradljivost, efektivna razgradljivost, navidezna prebavljivost.


UČINEK SILIRNEGA DODATKA PLANTANAZE® NA KEMIČNO SESTAVO IN IN VITRO PREBAVLJIVOST NEOVELE TRAVNE SILAŽE

D. BABNIKa), Jasna M.A. STEKAR, Jože VERBIČ, Alenka MALENŠEK
a) Kmetijski inštitut Slovenije, Hacquetova 17, 1000 Ljubljana, Slovenija

Izvirni znanstveni članek
Jezik: slovenski

IZVLEČEK
V laboratorijskih silosih smo testirali učinek silirnega dodatka Plantanaze® , ki vsebuje mlečnokislinske bakterije (L. plantarum, P. pentosaceus) in celulolitične encime, na kemično sestavo in in vitro prebavljivost neovele travne silaže. Silosi so bili odprti po 271 dneh. Silaža z dodatkom Plantanaze® je vsebovala v primerjavi s kontrolo več sladkorjev (32 vs. 11 g kg-1 SS, p< 0,05) ter manj surove vlaknine (284 vs. 295 g kg-1 SS, p< 0,05), celuloze (312 vs. 318 g kg-1 SS, p< 0,05) in ADF (352 vs. 358 g kg-1 SS, p< 0,05). Vsebnost surovih beljakovin, pepela, ADL, NDL in hemiceluloz se niso značilno razlikovale. In vitro prebavljivost OS po Tilleyu in Terryu (1963) je bila pri silaži s Plantanaze® neznačilno večja (65,6%) kakor pri kontroli (64,7%). Neznačilno večja je bila tudi prebavljivost OS, ki smo jo ocenili na osnovi kemične sestave in količine plina pri in vitro inkubaciji vzorcev z vampnim sokom (63,0% vs. 62,2%). Zaradi manjših izgub mase (4,45 vs. 6,97 kg t-1 silirane krme, p< 0,001) in nekoliko vešje koncentracije NEL (5,01 vs. 4,93 MJ kg-1 SS) je bila izguba NEL pri silaži z dodatkom Plantanaze® manjša (3,8 MJ NEL t-1 silirane krme) kakor pri silaži brez silirnega dodatka (62,0 MJ NEL t-1 silirane krme).

Ključne besede: travna silaža, silirni dodatek, kemična sestava, in vitro prebavljivost.


VPLIV LETNEGA OBDOBJA NA KONCENTRACIJO SEČNINE V MLEKU KRAV

Marija RAJČEVIČa), I. JAZBEC, Marija SIRK, J. LEVSTEK
a) Poslovni sistem Mercator, d.d., Dunajska 107, 1000 Ljubljana, Slovenija

Izvirni znanstveni članek
Jezik: slovenski

IZVLEČEK
Na dveh farmah (A in B) s kravami črno-bele pasme smo v letih 1992 - 1994 na osnovi določitev sečnine (in beljakovin) v mleku ugotavljali možno pomanjkljivo oskrbljenost krav z energijo oz. preveliko oskrbljenost z beljakovinami. Ločeno smo obravnavali poletno in zimsko obdobje. Na obeh farmah je bila v poletnem obdobju koncentracija sečnine v mleku povečana: na farmi A je povprečje (n=60) 5,24 ± 0,57 mmol/l, na farmi B pa (n=68) 7,82 ± 0,804 mmol/l. V zimskem obdobju je bila na farmi A sečnina v mleku povprečno (n=60) 3,57 ± 0,534 mmol/l, na farmi B pa (n=100) 5,01 ± 0,745 mmol/l. Razlika v povprečni koncentraciji sečnine med poletnim in zimskim obdobjem je na obeh farmah statistično visoko značilna (p=0,001) in izhaja iz prehrane krav oz. iz nezadostne uravnoteženosti obrokov z energijo in beljakovinami.

Ključne besede: govedo, prehrana, letno obdobje, mleko, sečnina.

 


nadaljevanje na drugi strani

 

 

Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta