RAZVOJ AVTOMATIZACIJE V MLEKARSTVU
W. ROSSINGa), S. DEVIR, P.H. HOGERWERF, A.H. IPEMA,
J.H.M. METZ
a) Institute of Agricultural and Environmental
Engineering (IMAG-DLO), Wageningen, Nizozemska
Pregledni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Razvoj sistemov za odkrivanje in opazovanje
obolelih krav in pojatev bo pripomogel k uspešnejšemu upravljanju kmetijskih
posestev. Senzorji za odkrivanje vnetij vimena in pojatve se že dobijo.
Direktno opazovanje kakovosti mleka in sestave mleka omogoča kmetovalcem
najugodnejši sistem prehranjevanja visoko proizvodnih krav in izločitev mleka
z določeno vsebnostjo beljakovin. Direktno merjenje vsebnosti maščob in
beljakovin bi lahko nadomestilo zamudno vzorčenje, ki ga izvajajo organizacije
za kontrolo mlečnosti. Takšna oprema, ki
jo priključimo na molzne naprave, je že na tržišču. Na Nizozemskem je
IMAG-DLO od leta 1990 dalje delal poskuse z zmogljivostjo popolnoma
avtomatiziranega molznega sistema. Ti poskusi so potrdili učinkovitost sistema,
učinkovitost izbrane naprave za nadzor prehoda krav, vplive izbranih naprav in
AMS na vedenje in počutje krav ter vpliv pogostejše molže na proizvodnjo in
sestavo mleka. Holandska podjetja so razvila avtomatske molzne sisteme, podjetji
Prolion in Lely pa imata trenutno 30 nameščenih naprav
na kmetijah. V Angliji, Franciji in Nemčiji podobne sisteme še testirajo v
laboratorijih.
Ključne besede: odkrivanje vnetja vimena, odkrivanje pojatev, sestava mleka,
molzni robot, prehod krav.
NEKATERI VIDIKI "DOBRE
PROIZVODNE PRAKSE" V ŽIVILSKI INDUSTRIJI
B. VON BOCKELMANNa)
a)
von
Bockelmann Hygiene, Linnévägen 4, 232 52 Äkarp, Švedska
Pregledni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Dobra proizvodna praksa (DPP) je namenjena
samonadzoru živilske proizvodnje, da bi se izboljšala učinovitost
proizvodnje. DPP ima več ciljev, med njimi tudi varstvo okolja, v katerem je
določena tovarna, zemljišče, zgradbe, pretok blaga, vodenje , organizacijo,
opremo, namestitev opreme, nadzor kakovosti in
zavarovanje kakovosti. Nepotrebnim kemičnim, fizikalnim in mikrobiološkim okužbam
se lahko izognemo le, če upoštevamo navedene dejavnike. Podrobneje analiziramo
nekatere od omenjenih vidikov ter na kratko predstavljamo zasnovo HACCP.
Ključne besede: DPP, hrana, HACCP.
DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA KAKOVOST
MLEKA PRI UPORABI RAZLIČNIH MOLZNIH NAPRAV
L. TOTHa), P. SEMBERY, J. BAK
a) Gödölõ
University of Agriculture
Izvirni znanstveni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
V laboratorijskih pogojih smo določili več
parametrov za molzne naprave. Ti so osnova za kakovost mleka. Laboratorijske
preiskave so pokazale, da dokaj preprosto molzno napravo lahko prilagodimo za
molžo visoko produktivne črede krav mlekaric. Seveda se lahko izognemo uporabi
različnih zapletenih in dragih avtomatskih električnih naprav. Priporočamo
proučevanje vplivov modificiranih parametrov v laboratoriju, zlasti glede čistoče.
Ključne besede: l
aboratorij,
parametri, molzni stroji, molzna kakovost.
VPLIV OSNOVNE SUROVINE NA MIKROSTRUKTURO TOPLJENEGA SIRA
Emilija STOJANOVIĆa),
Zora MIJAČEVIĆ, M. BOKOROV
a) DD Mlekara "Odžačanka", Jole
Ribara bb, 25250 Odžaci, Jugoslavija
Strokovni članek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Topljeni sir proizvajajo iz različnih vrst
sirov. Maso za topljenje sestavljajo siri različne zrelosti in kakovosti. Namen
te raziskave je bil ugotoviti, če bolj kisel sir vpliva na mikrostrukturo
topljenega sira. Maso za topljenje smo pripravili z dodatkom sira s 15%, 25% in
45% povečano kislostjo. Na fotografijah, posnetih z elektronskim mikroskopom,
opazimo razlike v mikrostrukturi topljenega sira, narejenega z različnim dodatkom
sira z večjo kislostjo. Topljeni sir, ki je vseboval več sira s povečano
kislostjo, je imel bolj grobo strukturo, več praznih prostorov, ki so imeli
tudi ostrejše robove. Količina dodanega sira s povečano kislostjo masi za
topljeni sir je vplivala na mikrostrukturo
topljenega sira, proizvedenega tako pri kontinuiranem kot diskontinuiranem načinu
proizvodnje.
Ključne besede: mikrostruktura, topljeni sir, sir s povečano kislostjo,
kontinuirana in diskontinuirana proizvodnja.
PREDNOSTI IN SLABOSTI AVTOMATSKEGA
ZAJEMA TER RAČUNALNIŠKE OBDELAVE PODATKOV O KVALITETI SUROVEGA MLEKA
V. PIPANa)
a) Univ. v Ljubljani, Vet. fak., Gerbičeva 60, 1000
Ljubljana, Slovenija
Strokovni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Če želimo izdelati kvalitetne mlečne
izdelke, moramo zelo paziti na kvaliteto odkupljenega surovega mleka. S pomočjo
sodobne informacijske tehnologije smo želeli izboljšati zanesljivost
rezultatov preiskav in skrajšati čas od odvzema vzorca do končnega rezultata.
Ugotovili smo, da najboljše rezultate dosežemo z identifikacijo lastnikov s
pomočjo črtne kode in neposrednim zajemom rezultatov z aparatur
v računalnik. Predstavljena izvedba onemogoča zamenjavo individualnih vzorcev
mleka in močno zmanjša vpliv človeškega dejavnika na rezultate preiskav.
Slabo stran opisane metode predstavlja relativno visok začetni strošek za
nabavo strojne in programske opreme ter
uvajanje ljudi. Skozi dvoletno delo smo prišli do spoznanja, da so vsi stroški
zanemarljivi zaradi vse večjega zaupanja ljudi v dobljene rezultate preiskav.
Ključne besede: govedo, mleko,
informatika, vzorčenje mleka.
ODGOVORNOST DO TEHNOLOGIJ -
VODENIH Z RAČUNALNIKOM, ZAHTEVA ZANESLJIVE INŽENIRSKE REŠITVE
E. VALINGERa), D. KOSIČ,
N. TABORŠAK, B. FAJDIGA, A. DOBERLET
a)
Hmezad
Exp.-Imp. INŽENIRING, d.o.o., Ul. Bratov Učakar 56, 1000 Ljubljana,
Slovenija
Strokovni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Projekti vodenja procesov v prehrambeni
industriji, posebno v mlekarstvu, so povezani s povečano stopnjo odgovornosti
za zdravstveno neoporečnost in trajnost proizvodov. Prikazujemo zahteve za
sistematični pristop k projektiranju strojne opreme, višjo stopnjo
zanesljivosti nadzornega in krmilnega računalnika, "robustnost"
programske opreme ter pravilen izbor kvalitetnih senzorjev za nadzor fizikalnih,
kemijskih in bakterioloških parametrov in kriterijev tehnoloških procesov.
Industrijski računalniki morajo zadostiti nizu zelo ostrih zahtev, kot so:
odpornost na elektromagnetne motnje, povišane temperature okolja, izhodni
moduli morajo biti zaščiteni pred kratkimi stiki, itn. Zanesljivost programske
opreme pomeni poleg izvršitve zahtevanih funkcij, predvideti tudi možne
konfliktne situacije ter način njihove rešitve. Vse to zahteva izkušenega
projektanta, ki optimalno izkorišča razvoj in čas projektiranja. Zagon in
vzdrževanje nadzorne in krmilne opreme v času njenega "življenskega
ciklusa" zahteva odgovoren pristop izvajalca. Slikovni prikaz poteka
procesov je pomembna pomoč pri komunikaciji človek - računalnik, kar povečuje
varnost vodenja procesov. Bolj ko se ravnamo po omenjenih dejstvih, večja je
verjetnost, da se izognemo nezgodam in materialni škodi.
Ključne besede: proizvodnja hrane, mlekarska industrija, ekspertni sistemi,
računalniško vodenje.
VPLIV pH VREDNOSTI MED
STISKANJEM NA SENZORIČNE LASTNOSTI EMENTALSKEGA SIRA
B. PERKOa), Karmen KIPHUT
a)
Univ. v
Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, 1230 Domžale,
Slovenija
Izvirni znanstveni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Namen naloge je bil proučiti, ali sta vrsti
mleka (mleko, skladiščeno 20 ur pri 4° C in sveže mleko) in potek
acidifikacije sira med 20 urnim stiskanjem povezana s senzorično oceno
ementalskega sira. V 40 dneh smo dnevno v dveh šaržah zasledovali kislost
mleka, kulture, sirotke (pred in po dogrevanju v kotlu in po 24 urah inkubacije)
in sira na začetku stiskanja, po 5, 10 in 20 urah stiskanja ter po končanem
soljenju. Ovrednotili smo mikrobiološko sliko termiziranega mleka in senzorične
lastnosti sira. Ugotovili smo, da pri vseh lastnostih senzoričnega ocenjevanja
ni razlik med sirom, ki je izdelan iz mleka iz zaloge, in sirom, ki je izdelan
iz svežega mleka. Statistično signifikantno povezavo opazimo med pH vrednostjo
po 10 in 20 urah stiskanja in skupno oceno kakovosti sira, narejenega iz svežega
mleka. Na ta način bi bilo mogoče napovedati, v kateri kakovostni razred se bo
sir uvrstil že na koncu stiskanja.
Ključne besede: siri, ementalski sir, pH med stiskanjem, senzorične
lastnosti.
nadaljevanje na drugi strani