Home 

Zb. Biotehniške fak. Univerze v Ljubljani Kmetijstvo.
Suplement
24


EKOLOŠKI VIDIKI ČIŠČENJA IN RAZKUŽEVANJA V MLEČNOPREDELOVALNI INDUSTRIJI

M. KORENa)
a) Henkel-Ecolab, Vajngerlova 4, 2000 Maribor, Slovenija

Pregledni članek
Jezik: slovenski

IZVLEČEK
Pri reševanju ekološke problematike, oz. pri načrtovanju ekološke strategije, je potrebno dobro sodelovanje s proizvajalci sredstev za čiščenje in razkuževanje. Najbistvenejši ekološki problemi so količine, sestava in obdelava odpadnih vod ter poraba energije. Najpomembnejši parametri v odplakah iz živilske industrije so KPK, BPK5, vsebnost duška, fosforja in AOX. Prispevek proizvajalcev sredstev za sanitacijo k reševanju ekološke problematike je vezan na sestavo sredstev, ciljano uporabo, optimirane pogoje sanitacije, kontrolo koncentracij, doziranje ter centralno skladiščenje in oskrbo s kemikalijami. Zaključen higienski koncept je pomemben tako s stališča ekologije in ekonomike, kot s stališča kontrole kakovosti, zato ga moramo vključiti v sisteme zagotavljanja le-te.

Ključne besede: ekologija, čiščenje, razkuževanje, mlekarstvo.

 


nadaljevanje na drugi strani

 

 

Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta