EKOLOŠKI VIDIKI ČIŠČENJA
IN RAZKUŽEVANJA V MLEČNOPREDELOVALNI INDUSTRIJI
M. KORENa)
a) Henkel-Ecolab, Vajngerlova 4, 2000 Maribor,
Slovenija
Pregledni članek
Jezik: slovenski
IZVLEČEK
Pri reševanju ekološke problematike, oz. pri načrtovanju
ekološke strategije, je potrebno dobro sodelovanje s proizvajalci sredstev za
čiščenje in razkuževanje. Najbistvenejši ekološki problemi so količine,
sestava in obdelava odpadnih vod ter poraba energije. Najpomembnejši parametri
v odplakah iz živilske industrije so KPK, BPK5, vsebnost duška, fosforja in
AOX. Prispevek proizvajalcev sredstev za sanitacijo k reševanju ekološke
problematike je vezan na sestavo sredstev, ciljano uporabo, optimirane pogoje
sanitacije, kontrolo koncentracij, doziranje
ter centralno skladiščenje in oskrbo s kemikalijami. Zaključen higienski
koncept je pomemben tako s stališča ekologije in ekonomike, kot s stališča
kontrole kakovosti, zato ga moramo vključiti v sisteme zagotavljanja le-te.
Ključne besede: ekologija, čiščenje, razkuževanje, mlekarstvo.
nadaljevanje na drugi strani