Home 


Zb. Bioteh. Fak. Univ. Ljubl., Kmet. Supl., 31(oktober 2001), 5–18.

PRIREJA MLEKA IN MESA V SLOVENIJI V PRIHODNOSTI

Jože OSTERC a), Slavko ČEPIN, Marija KLOPČIČ, Marko ČEPON, Silvester ŽGUR, Ivan ŠTUHEC, Drago KOMPAN, Antonija HOLCMAN in Snežana LEVSTIK
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, prof., dr.

Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Prireja mleka in mesa v Sloveniji v zadnjih letih ter smernice za prihodnost so teme tega pregleda. Tržni prireji mleka in mesa se povečujeta, narašča pa tudi poraba. Stopnja samooskrbe s kravjim mlekom je 123 %, s perutninskim mesom 114 %, z govejim mesom 97 %, s prašičjim mesom 82 % in s sladkovodnimi ribami 100 %. Letno porabimo na prebivalca tudi 3 kg mleka in 1 kg mesa drobnice ter 0,3 kg mesa kuncev. Zaradi omejenih naravnih danosti in občutljivosti prostora ter skrbi za ohranitev rodovitne kmetijske zemlje bomo v prihodnje večjo pozornost posvečali uvajanju sonaravnih tehnologij reje živali. Posebno pozornost bomo posvečali etiki kmetovanja in v sklopu te etologiji in ekologiji. Kljub upoštevanju zahtev po bolj sonaravni živinoreji bo mogoče povečati prirejo mleka in mesa.

Ključne besede: mleko / meso / prireja / Slovenija / sonaravno kmetijstvo / živinoreja


Zb. Bioteh. Fak. Univ. Ljubl., Kmet. Supl., 31(oktober 2001), 19–28.

PRIREJA MESA IN MLEKA NA HRVAŠKEM V PRIHODNOSTI

Marija ĐIKIĆ a) in Ivan JURIĆ
a)
Univ. of Zagreb, Fac. of Agriculture, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia, prof., dr.

Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Prireja živalskih izdelkov na Hrvaškem ne pokriva potreb prebivalcev in turizma. Medtem ko uvoz živalskih izdelkov narašča, je izkoriščanje kmetijskih površin samo okrog 39 %. Ti trendi kažejo na potrebo po razvoju takšne strategije, ki bi spodbujala živalsko proizvodnjo. Za Hrvaško bo upoštevanje že podpisanih konvencij in upoštevanje smernic Evropske zveze (EZ) verjetno pomenilo upočasnitev rasti živalske proizvodnje. Kakorkoli, na Hrvaškem prevladuje mnenje, da bi morala biti vsa zakonodaja v soglasju s standardi držav članic EZ, še posebej zaradi turizma kot strateško najpomembnejše gospodarske panoge.

Ključne besede: meso / mleko / prireja / Hrvaška / Evropka zveza


Zb. Bioteh. Fak. Univ. Ljubl., Kmet. Supl., 31(oktober 2001), 29–33.

MIKOTOKSINI KOT DEJAVNIKI TVEGANJA V ŽIVALSKIH IZDELKIH

Melinda ZOMBORSZKY-KOVÁCS a), Ilona BANCZEROWSKI, Péter HORN in Ferenc KOVÁCS
a)
Univ. of Kaposvár, Fac. of Animal Sciences, Guba Sándor street 40, H-7400 Kaposvár, Hungary, prof., dr.

Strokovni prispevek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Avtorji podajajo pregled najpogosteje navzočih mikotoksinov (ohratoksin A, trihoteceni, fumonizini in zearalenon) na Madžarskem, škodljivih posledic njihovega delovanja in tveganja vnosa v prehransko verigo. OA je bil na Madžarskem ugotovljen v kavi, žitih, ledvicah zaklanih prašičev, človeški krvi in mleku. Nobenih ostankov, ki nastanejo iz trihotecenov, ni v živalskih organizmih, tako da je možnost zaužitja toksina z mesom in mesnimi izdelki majhna, izločajo pa se z mlekom, zato se lahko pojavijo v mleku in mlečnih izdelkih. Predhoden pregled navzočih fumonizinov in zearalenona v mleku je pokazal, da je kontaminacija surovega mleka teoretiočno možna, vendar pa je z vidika zaščite porabnikov zanemarljiva.

Ključne besede: živalski izdelki / mikotoksini / Madžarska


Zb. Bioteh. Fak. Univ. Ljubl., Kmet. Supl., 31(oktober 2001), 35–44.

ZAKONODAJA EVROPSKE ZVEZE ZA PODROČJE PRIREJE IN ZDRAVSTVENEGA VARSTVA ŽIVALI

Klaus MEYN a)
a)
German Cattle Breeders' Federation (ADR), Adenauerallee 174, D-53113 Bonn, Germany, dr.

Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Podan je pregled populacij domačih živali, njihova prireja in oskrba trga v Evropski zvezi (EZ-15) in v desetih kandidatkah iz srednje in vzhodne Evrope (SVED). Z ozirom na glavne zakonodajne postopke v EZ navajamo najpomembnejša področja zakonodaje, vezana na prirejo živali. Podrobno je opisana zakonodaja s področja reje goveda, prašičev, ovc in koz ter konj, vključno z osnovnimi smernicami in spremljajočimi odločbami, ki določajo pravila za kontrolo proizvodnosti in genetsko izvrednotenje, ter kriteriji za priznanje rejskih organizacij, rodovniških knjig, registrov za hibride in certifikatov. Opisana je tudi smernica (Third Country Directive), ki ureja uvoz rodovniškega materiala v EZ iz držav izven EZ.

Ključne besede: živinoreja / Evropska zveza / zakonodaja / zdravstveno varstvo / govedo / prašiči / ovce / koze / konji


Zb. Bioteh. Fak. Univ. Ljubl., Kmet. Supl., 31(oktober 2001), 45–55.

PRIREJA MLEKA V DRŽAVAH SREDNJE IN VZHODNE EVROPE IN ŠIRITEV EVROPSKE ZVEZE

Emil ERJAVEC a)
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, izr. prof., dr.

Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Predstavljene so značilnosti trga z mlekom in ukrepi kmetijske politike v državah srednje in vzhodne Evrope (SVED) v primerjavi z Evropsko zvezo (EZ) z vidika prihodnje širitve EZ. Prireja in predelava mleka v SVED nista v celoti primerljivi z EZ na področju tehnologije, ekonomije obsega, ter zahtev o higieni, zaščiti živali in varstva okolja. Kmetijska politika v SVED je le delno primerljiva s skupno tržno ureditvijo za mleko in mlečne izdelke. Podpore prireji mleka so visoke, kljub temu da so cene za 30 do 40 % nižje kot v EZ. Po pristopu k EZ ni pričakovati pospešenega povečanje prireje in cenovnih izravnav v SVED. Mlekarstvo SVED ni konkurenčno z evropsko mlečno industrijo, ki bo po pristopu dobila nove trge. Pristopna pogajanja so se pričela v juliju 2000 za prvo skupino kandidatk. Odločalo bodo predvsem o kvotah, za katere ni pričakovati, da bodo pomembno odstopale od statistične prireje v referenčnem obdobju. Tudi različna vprašanja izvajanja skupne tržne ureditve bodo predmet pogajanj. Za pristop sta pomembni predvsem posodobitev državne uprave in dvig konkurenčnosti prireje in predelave mleka.

Ključne besede: mleko / prireja / SVED / Evropska zveza / širitev / skupna kmetijska politika


Zb. Bioteh. Fak. Univ. Ljubl., Kmet. Supl., 31(oktober 2001), 57–65.

NALOGE VETERINARSKE STROKE V PRIREJI MESA IN MLEKA V PRIHODNOSTI V SLOVENIJI

Milan POGAČNIKa) in Črtomir BORKO
a)
Univ. v Ljubljani, Veterinarska fak., Gerbičeva ulica 60, SI-1000 Ljubljana, Slovenija, prof., dr., mag.

Strokovni prispevek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Avtorja predstavljata razvojne vidike vloge in nalog veterinarske stroke v prireji mesa in mleka s posebnim poudarkom na nadzoru in zatiranju kužnih bolezni, ki so, kljub ugodnemu stanju v državi, stalna grožnja živalim vseh vrst in kategorij ter lahko pomembno vplivajo na gospodarnost prireje. Reprodukcija domačih živali je hitro razvijajoča se veja veterinarske medicine, uporaba njenih dosežkov v praksi pa bistveno pripomore k rentabilnosti prireje. Obremenitve organizmov z biološkimi, kemičnimi in fizikalnimi onesnaževalci okolja postajajo pomemben dejavnik v zdravstvenem varstvu živali in postavljajo pred veterinarsko stroko nove naloge. Okoljevarstveni vidiki, ki so tudi vpleteni v zdravstveni nadzor nad prehrano živali, pridobivajo na pomenu zaradi povezave s prehrano ljudi v tako imenovani “prehranjevalni verigi”. Analizo omenjenih poglavij sta avtorja opravila na osnovi sedanjega stanja in obstoječe zakonodaje v R Sloveniji ter predvidela smernice razvoja v skladu z razvojem stroke in zakonodaje v Evropi.

Ključne besede: veterina / meso / mleko / prireja / razvoj / Slovenija / Evropska zveza


Zb. Bioteh. Fak. Univ. Ljubl., Kmet. Supl., 31(oktober 2001), 67–69.

GOSPODARSKO POMEMBNE VIRUSNE BOLEZNI PRI PRAŠIČIH

Mirko LOJKIĆ a), Lorena JEMERŠIĆ in Svjetlana TERZIĆ
a)
Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 143, HR-10000 Zagreb, Croatia, dr.

Strokovni prispevek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Imunoprofilaksa nekaterih virusnih bolezni pri prašičih je nujna posebno v intenzivni reji. Možnost pojava bolezni zahteva dobro pripravljene programe imunoprofilakse in možnosti kontrole imunskega odziva. Izbira cepiva ter kdaj in kako cepiti zavisi od dejavnikov, kot so epidemično stanje, maternalna odpornost, rejske razmere in drugi, ki lahko vplivajo na pojav in obseg širjenja bolezni. Programi cepljenja nekaterih pomembnih virusnih bolezni temeljijo na izkušnjah in znanstvenih dognanjih. Priporočeni imunoprofilaktični programi za klasično prašičjo kugo, bolezen Aujetszkega, parvovirozo ter virusno vnetje želodca in črevesja prašičev pokrivajo skoraj vse kategorije prašičev. Cepljenje prašičev proti prašičjemu reprodukcijskemu in respiratornemu sindromu je možno, vendar ga na Hrvaškem ne izvajajo. Prav tako ni cepljenja proti slinavki in parkljevki.

Ključne besede: prašiči / virusne bolezni / imunoprofilaksa / cepljenje / Hrvaška


Zb. Bioteh. Fak. Univ. Ljubl., Kmet. Supl., 31(oktober 2001), 71–75.

SISTEM MLEKARSKIH LABORATORIJEV V SLOVENIJI

a)
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, doc., dr., mag.

Strokovni prispevek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Sistem mlekarskih laboratorijev v Sloveniji je sistem laboratorijev z različnimi nalogami, odvisno od namena preskušanja in zahtev ustanoviteljev. V tem delu je opisano delovanje mlekarskih laboratorijev na osnovi organiziranja Laboratorija za mlekarstvo pri Biotehniški fakulteti v povezavi z ostalimi laboratoriji za kontrolo kakovosti surovega mleka v Sloveniji. Navajamo sistem zagotavljanja kakovosti analiz, pa tudi način preskušanja strokovne usposobljenosti laboratorija s povezovanjem v med-laboratorijsko primerjalno testiranje in ostale med-laboratorijske primerjave. Omenjamo dosežene kriterije kakovosti, načine prevzemanja metod in zahtevanih kriterijev kakovosti ter povezovanje z mednarodnimi institucijami, pa tudi sistem uradne kontrole kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, ki trenutno poteka v Sloveniji v okviru veterinarskih in zdravstvenih zavodov ločeno od mlekarskih laboratorijev.

Ključne besede: mlekarski laboratoriji / sistem / mleko / kakovost / kontrola / Slovenija


Zb. Bioteh. Fak. Univ. Ljubl., Kmet. Supl., 31(oktober 2001), 77–81.

KDAJ JE PASMA PASMA?

Andrej ŠALEHARa), Antonija HOLCMAN, Drago KOMPAN in Metka ŽAN
a)
Univ. v Ljubljani, Biotehniška fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, Professor emeritus, prof., dr.

Strokovni prispevek
Jezik: angleški

IZVLEČEK
Opredelitve pojma pasma so različne in običajno zelo splošne. Ne vključujejo nobenega objektivnega merila, s katerim bi lahko nedvoumno opredelili skupino domačih živali za pasmo. Pogosto je tudi vedenje o izvoru pasme zelo površno, kar v sestavku dokazujejo podatki o izvoru pasme lipicanski konj. Pravilniki Evropske zveze, ki so v pripravi, vključujejo poleg pojma pasma še pojem “podpopulacije” (sub populations) in postopek za njihovo določitev. O določitvi skupine domačih živali za pasmo mora odločati posebna uradna strokovna skupina na osnovi podatkov o razvoju ter morfoloških in proizvodnih lastnostih živali.

Ključne besede: domače živali / pasme / lipicanski konj


nadaljevanje na drugi strani

 

 

Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta