Acta agriculturae slovenica, suplement 1(avgust 2004), 5–14. |
PERSPEKTIVE SLOVENSKE ŽIVINOREJE SO V SONARAVNEM KMETOVANJU
Jože OSTERC a), Ivan ŠTUHEC, Nežika PETRIČ in Antonija
HOLCMAN
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška
fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, prof., dr.
Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Zaradi kraških in prodnatih kmetijskih površin je Slovenija zelo
občutljiva za način kmetovanja. Zato so za Slovenijo primerne sonaravne oblike
kmetovanja, ki temeljijo na celostni filozofiji in upoštevajo današnje ekološke,
etične in družbeno-gospodarske zahteve. To velja tudi za živinorejo. Porabniki
zahtevajo tudi vsestransko kakovost živinorejskih proizvodov, ki jo je s
sonaravnimi oblikami reje domačih živali lažje zagotoviti. V Sloveniji smo že
sprejeli večino zakonskih in podzakonskih predpisov, ki omogočajo uveljavljanje
sonaravnih oblik kmetovanja. V rastlinski proizvodnji se hitro širi integrirana
pridelava, preko 50 % novejših sadovnjakov in površin za pridelavo zelenjave je
v kontroli integrirane pridelave. V kontroli ekološkega kmetovanja je 4,4 %
kmetijskih površin, Certifikat za prodajo ekoloških pridelkov ima 632 kmetij,
večina teh je živinorejskih in v hribih. Najbolj uveljavljena ekološka
govedoreja je reja dojilj za znamko »Pohorje beef«. Uveljavljata se tudi
sonaravna reja volov in kopunov. Zanimanje za sonaravno rejo živali vseh vrst se
povečuje, najbolj za rejo govedi in drobnice.
Ključne besede: sonaravno
kmetijstvo / živinoreja / Slovenija
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004), 15–20. |
EKOLOŠKI IN ETOLOŠKI VIDIKI REJE PRAŠIČEV NA HRVAŠKEM
Boris ANTUNOVIĆ
a), Gordana KRALIK
in
Tihomir FLORIJANČIĆ
a) Josip Juraj
Strossmayer Univ. of Osijek,
Fac. of Agriculture, Dept. for Animal Husbandry, Trg svetog Trojstva 3,
HR-31000
Osijek, Croatia, e-mail:
bantun@pfos.hr, Univ. Lecturer,
dr.,
mag.
Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Z zavedanjem pomena varovanja okolja ob posestvih in dobrega
počutja živali, se je pri odločanju o načinih reje prašičev potrebno ozirati
tudi na ekološke in etološke vidike. Zaradi intenzivnega farmskega načina
kmetovanja se je odpornost prašičev zmanjšala in pojavile so se nove bolezni.
Vendar pa tudi veliko število majhnih proizvajalcev na Hrvaškem ni sprejemljivo
zaradi premajhne konkurenčnosti ob velikih količinah uvožene svinjine. Možna
rešitev je v preusmeritvi zemljiške lastnine na mlade, izobražene in dela voljne
ljudi s pomočjo programa “Enlarging Ground Properties”, ki bi lahko vplival na
povečanje domače prireje prašičev z boljšo genetsko osnovo in boljšimi rejskimi
pogoji na srednje velikih družinskih kmetijah. To bi lahko pomembno vplivalo na
izboljšanje ekoloških in etoloških vidikov reje prašičev na Hrvaškem.
Ključne besede: prašiči /
prašičereja / ekologija / etologija / dobro počutje / uhlevitev / Hrvaška
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004), 21–28. |
TRAJNOSTNI RAZVOJ IN VPLIV TEHNOLOGIJE PRIREJE MLEKA NA OKOLJE V GORSKEM OBMOČJU
Giulio COZZI
a)
in Marina BIZZOTTO
a)
Dipartimento di Scienze
Zootecniche, Università degli Studi di Padova, Viale dell’Università 16,
Agripolis, IT-35020 Legnaro (PD), Italy, prof., dr., e-mail:
giulio.cozzi@unipd.it.
Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
V zadnjih dveh desetletjih je v gorskih območjih nenehno
naraščala intenzivna proizvodnja mleka predvsem zaradi ugodne cene mleka in
koncentratov. Intenzivno alpsko kmetijo je mogoče brez težav prepoznati po
visokih proizvodnih rezultatih posameznih krav molznic specializiranih mlečnih
pasem, ki v obrokih dobivajo velik delež koncentratov. Tak proizvodni sistem
kaže negativen vpliv na razvoj visokogorja in na dobro počutje živali, vprašljiv
pa je tudi gospodarski vidik. Visoko produktivne krave molznice se ne morejo
uspešno meriti s težavnim okoljem, kakršen je alpski svet. Za ohranitev tega
občutljivega ekosistema je potreben razvoj take tehnologije prireje mleka, ki je
sonaravna za žival in okolje, mora pa biti tudi gospodarsko učinkovita. V
študiji so analizirane glavne tehnične značilnosti in priporočila za nov način
prireje mleka v alpskem svetu z dodatnimi možnostmi za povečanje njene
donosnosti.
Ključne besede: govedo /
mleko / prireja / sistemi reje / okolje / visokogorje / varstvo okolja / dobro
počutje živali
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004), 29–35. |
STANJE V ŽIVINOREJSKI PROIZVODNJI NA MADŽARSKEM V LUČI EKOLOŠKIH IN ETIČNIH NORM
József STEFLER
a), Ferenc
BOGENFÜRST, László CSATÓ, Sándor MAKRAY, Zoltán SÜTŐ, Zsolt SZENDRŐ in Gyula
TOLDI
a)
Univ. of Kaposvár, Fac. of
Animal Science, Guba S. u. 40, H-7400 Kaposvár, Hungary,
prof.,
dr.
Komentar
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Uvajanje evropskih norm na področju varovanja živali in zaščite
okolja je na Madžarskem povzročilo dramatično spreminjanje etičnih norm. V času
prilagajanja (2007–2010) bo prišlo do globokih in dragih sprememb predvsem pri
tistih vrstah domačih živali, ki so odvisne od močne krme (perutnina, prašiči).
Pri prežvekovalcih stanje ni tako slabo in obstajajo dobre možnosti za spremembe
pred iztekom roka. O delu predpisov (zaščita živali pred rejo v kletkah,
alternativna reja, reja na prostem in podobno) lahko poteka strokovna razprava,
ker le ti povečujejo stroške reje, vplivajo na kakovost proizvodov in
postavljajo pod vprašaj varnost hrane. Zato bodo potrebne nadaljnje znanstvene
raziskave in analize za sprejemanje racionalnih odločitev.
Ključne besede: živinoreja
/ varstvo okolja / zaščita živali / etika / Madžarska / EU
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004),
37–46. |
DRUŽBENA ODGOVORNOST ŽIVINOREJSKIH ZNANSTVENIKOV V NOVI EVROPI
John HODGES
a)
a)
Lofererfeld 16, A-5730
Mittersill, Austria, e-mail:
hodgesjohn@compuserve.com, prof., dr.
Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Širitev EU v letu 2004 iz 15 na 25 držav je bil pomemben dogodek
v evropski zgodovini. Proces zbliževanja držav in ljudi bo verjetno nadaljeval
oblikovanje večje EU in veliko Evropo. Tisočletno oblikovanje Evrope je
ustvarilo različne etnične skupine, kulture in jezike. Na kratko so opisane
genetske in kulturne korenine. Evropske vrednote so se razvile pod vplivom
judovstva in krščanstva. EU nima namena poenotiti te humane biodiverzitete,
temveč zagotoviti enotnost brez enoličnosti. Prispevek se osredotoča na
kmetijstvo kot na zgodovinsko oblikovan vpliv in razpravlja o njegovi vlogi v
prihodnosti, ki bi morala obsegati tako kmečko in okoljsko kakovost življenja
kot tudi kakovost hrane. Model intenzifikacije je v razvoju kmetijstva v 20
stoletju v zahodni Evropi pod vplivom vladnih politik prinesel obilje poceni
hrane in tudi množično preseljevanje ljudi iz kmečkega v urbano okolje. Avtor
meni, da ne bi smeli tega modela prilagajati razširjeni EU in veliki Evropi
zaradi neizogibnih posledic nadaljnjih migracij do 73 milijonov ljudi, ki bi
ustvarili velike socialne gospodarske probleme. Prispevek poziva živinorejske in
kmetijske znanstvenike, da skupaj z drugimi znanostimi razvijejo nov model za
evropsko kmetijstvo, ki ne bo delil družbe na ruralno in urbano ampak bo
omogočal razcvet podeželja in kakovost življenja v mestu in na podeželju.
Potrebne so nove družbene vrednote in prepoznavanje družbenega kapitala, če
želimo, da bodo omenjena prizadevanje uspešna.
Ključne besede: kmetijstvo
/ živinoreja / znanstveniki / znanost / EU
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004), 47–54. |
PRIREJA MLEKA NA NIZOZEMSKEM – IZZVANA Z ZAHTEVAMI EKOLOŠKE IN SOCIALNE
SONARAVNOSTI
Simon J. OOSTING
a)
a)
Animal Production
Systems Group, Dept. of Animal Sciences, Wageningen University, P.O. Box 338,
NL-6700 AH Wageningen, The Netherlands,
dr., mag.
Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Večina kmetijskih površin na Nizozemskem se uporablja za prirejo
mleka. Že pred stoletji so se kmetje začeli usmerjati in intenzivirati prirejo
ter si prizadevati za povečanje njenega obsega v smeri visoko kakovostnih in
poceni pridelkov. Nizozemski mlekarski sektor je bil uspešen in je postal
pomemben izvoznik mlečnih proizvodov ter goveda. Mnogi Nizozemci, čeprav ne vsi,
so bili ponosni na dosežke v mlekarstvu. Stvari pa so se spremenile. Srednja in
mlajša generacija je v glavnem odraščala v urbanih območjih, kjer jim
pomanjkanje hrane ne grozi, temveč je večini dostopna na trgovskih policah.
Nizozemci na svoje kmetijstvo niso več ponosni. Nasprotno, za negativne vplive v
naravi, na zrak in kakovost vode, dobro počutje živali in podeželsko socialno
povezanost krivijo kmetijstvo. Vse to naj bi bilo rezultat racionalizacije in
ekonomsko usmerjenih strategij razvoja v kmetijstvu. Hkrati je gospodarnost
prireje mleka pod pritiskom. Povprečna starost kmetov je visoka, le 10–25 % pa
jih ima naslednika. Veliko kmetov preneha s kmetovanjem. Na kmečkih
gospodarstvih ljudje iz mest razvijajo tako imenovano prostočasno kmetovanje,
kjer je reja domačih živali le prostočasna dejavnost. Veliko nasprotujočih si
zahtev se pojavlja ob vprašanju rabe zemljišč, ki so postale še bolj očitne ob
izbruhu slinavke in parkljevke leta 2001. Jasno je postalo, da je velik izziv
razvijati nov, sonaraven način rabe kmetijskih zemljišč. Trenutno se pojavljajo
številne raznovrstne pobude v podeželskih okoljih, kjer kmetje združujejo
prirejo mleka z drugimi dejavnostmi, tako da skupaj z meščani sodelujejo pri
izboljševanju njihovega življenjskega okolja. Takšne dejavnosti so na primer
rekreativne in druge oblike preživljanja prostega časa v naravi in podeželskem
okolju in »green care« – dnevna oskrba nege potrebnih ljudi. V prispevku je
predstavljenih nekaj takšnih usmeritev.
Ključne besede: sonaravno
kmetijstvo / govedoreja / mleko / prireja / Nizozemska
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004), 55–66. |
SPREMLJANJE POČUTJA ŽIVALI NA KMETIJI IN VPLIVOV NA OKOLJE KOT OSNOVA PROGRAMOV
ZAGOTAVLJANJA KAKOVOSTI
Eberhard von BORELL a),
b) in Frank M. MITLOEHNER
a)
Martin-Luther-Univ.
Halle-Wittenberg, Institute of Animal Breeding and Husbandry with Veterinary
Clinic, Adam-Kuckhoff-Str. 35, D-06108 Halle, Germany, prof., dr., e-mail:
BORELL@landw.uni-halle.de.
b)
Univ. of California, Dept. of
Animal Science, One Shields Avenue, Davis, California 95616-8521, USA.
Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Počutje in zdravje domačih živali ter gospodarjenje z njimi, pa
tudi skrb za okolje, so dejavniki, ki vplivajo na uspeh proizvajalca na tržišču
in jih je potrebno upoštevati za povečanje zaupanja potrošnikov. Merila za
ovrednotenje rejskih sistemov in načinov gospodarjenja so predlagale že različne
skupine. Minimalni pogoji za zagotavljanje dobrega počutja živali, higiene in
varstva okolja so v večini evropskih držav že določeni z zakonodajo. Počutje
živali, zdravje in skrb za okolje so pogosto obravnavani ločeno. V prihodnosti
bodo pogoji reje in gospodarjenje vse bolj nadzorovani, zato je potrebno
pripraviti dokumente in predpise, ki jamčijo izpolnjevanje teh zahtev.
Predstavljajo načrt za določitev načina reje in gospodarjenja z domačimi živalmi
v skladu z dobrim počutjem živali in varstvom okolja kot del jamstva kakovosti
glede na mednarodne standarde. Na osnovi tega načrta so razvili kritične
kontrolne točke (CCP) in kritične točke gospodarjenja (CMP) za dejavnike:
zdravje, obnašanje, gospodarjenje in vpliv na okolje. Ta merila so bila prvotno
razvita kot pomoč kmetom za ovrednotenje lastne kmetije. Lahko pa služijo tudi
kot kriteriji zagotavljanja kakovosti vladnim agencijam, potrošniškim
organizacijam in interesnim skupinam, ki želijo ovrednotiti, nadzorovati in
izdajati dovoljenja za rejske in gospodarske sisteme. Prispevek je pregled meril
zagotavljanja kakovosti v Nemčiji (Reja prašičev in gospodarjenje z njimi glede
na počutje in varstvo okolja) in v ZDA (Kalifornijski program zagotavljanja
kakovosti pri prireji mleka).
Ključne besede: prašiči /
krave / molznice / dobro počutje živali / kakovost / zagotavljanje kakovosti /
varstvo okolja
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004),
67–72. |
PRIMERJAVA LASTNOSTI KAKOVOSTI MESA, KRVNIH INDIKATORJEV STRESA IN VSEBNOST
PUSTEGA MESA PRI PRAŠIČIH ZA PROIZVODNJO IZDELKA SLAVONSKI KULEN ČRNE SLAVONSKE
PASME IN MODERNIH PASEM
Danijel KAROLYI
a),
Krešimir SALAJPAL, Željko SINJERI, Damir KOVAČIĆ, Ivan JURIĆ in Marija ĐIKIĆ
a)
Univ. of Zagreb, Fac. of
Agriculture, Dept. of Animal Science, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb,
Croatia, as., mag.
Izvirni znanstveni
prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Lastnosti mišičnega tkiva (pH1, pH24,
barva M. longissimus dorsi), krvni indikatorji stresa (CPK–kreatin
fosfokinaza, LHD–laktat dehidrogenaza, AST–aspartat aminotransferaza in glukoza)
in vsebnost pustega mesa (delež pustega mesa v stegnu, ledjih, plečih in vratu)
so bili ovrednoteni pri tradicionalni črni slavonski pasmi (BS) in pri modernih
pasmah prašičev: large white × švedski landrace (LW×SL) ter large white ×
švedski landrace križan z duroc pasmo (LW×SL)×D, ki jih uporabljajo za izdelek
slavonski kulen. Najnižjo aktivnost serumskega CPK in AST, ki sta kazalca
občutljivosti za stres, so izmerili pri BS prašičih (p<0,05). Pri vseh
proučevanih genotipih so bile pH vrednosti za kakovost svinjine v normalnih
mejah, vendar pa so imeli prašiči pasem BS in (LW×SL)×D bolj primerno barvo mesa
(nižje L* in višje a* vrednosti) za izdelke slavonski kulen. Vsebnost pustega
mesa (%) v stegnu je bila najnižja pri prašičih BS (29,31% v kosu in 7,04% v
klavnem trupu, p<0,05). Skupina (LW×SL)×D je imela najvišjo vsebnost pustega
mesa v ledjih (34,14% in 4,93%, p<0,05), skupina LW×SL pa najnižjo vsebnost v
vratu (22,31% in 1,12%, p<0,05). Vsebnost pustega mesa plečeta se med skupinami
ni statistično značilno razlikovala. Uporabnost osnovnih kosov za izdelek
slavonski kulen je bila pri skupini BS (26,75%) občutno slabša kot pri (LW×SL)×D
skupini (32,33%, p<0,05), uporabnost klavnih trupov za izdelek slavonski kulen
je bila pri prašičih pasme (LW×SL)×D (19,85%, p<0,05) boljša kot pri prašičih
pasem BS (16,26%) in LW×SL (16,28%).
Ključne besede: prašiči /
pasme / črna slavonska pasma / krvni indikatorji stresa / meso / mesni izdelki /
kakovost / slavonski kulen
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004), 73–79. |
VPLIV OBOGATITVE OKOLJA Z RAZLIČNIMI VRSTAMI LESA NA NEKATERE ETOLOŠKE IN
PITOVNE LASTNOSTI KUNCEV V INDIVIDUALNIH KLETKAH
Dušanka JORDAN
a),
Ada VARGA, Ajda KERMAUNER, Gregor GORJANC in
Ivan ŠTUHEC
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška
fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija.
Izvirni znanstveni
prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
V raziskavo, kjer smo proučevali vpliv obogatitve okolja
z letvami za glodanje iz različnih vrst lesa na obnašanje in pitovne lastnosti
kuncev, je bilo vključenih 48 samcev pasme beli novozelandec slovenske linije
SIKA (očetovska linija). Živali so bile uhlevljene individualno v žične kletke,
opremljene s krmilnikom na zalogo in kapljičnim napajalnikom. Krmo in vodo so
imele na razpolago po volji, trajanje osvetlitve je bilo 12 ur. Glede na vrsto
lesa, iz katerega je bila letev, ki smo jo namestili v kletko, so bili kunci
razporejeni v štiri enako velike skupine: kontrola, hrast, lipa in smreka.
Obnašanje kuncev smo proučili s pomočjo 24-urnih video posnetkov 16 fokusnih
živali. Obogatitev okolja je značilno vplivala le na trajanje in frekvenco
žretja in glodanja lesa ter na pogostost cekotrofije. Kunci v skupini s
smrekovimi letvami so žrli značilno manj časa in manj pogosto ter glodali les
večji delež dneva in bolj pogosto kot kunci v skupini s hrastovimi letvami.
Ključne besede: kunci /
obogateno okolje / les / obnašanje živali / etologija / pitovni parametri
nadaljevanje na drugi strani
|