Acta agriculturae slovenica, suplement 1(avgust 2004), 81–86. |
VPLIV OBOGATITVE OKOLJA Z RAZLIČNIMI VRSTAMI LESA NA KLAVNO KAKOVOST
INDIVIDUALNO UHLEVLJENIH KUNCEV
Ajda KERMAUNER
a), Silvester
ŽGUR, Dušanka JORDAN in Ivan ŠTUHEC
a) Univ. v Ljubljani, Biotehniška
fak., Odd. za zootehniko, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenija, mag.
Izvirni znanstveni
prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Proučevali smo vpliv obogatitve okolja z letvami za glodanje iz različnih vrst
lesa na klavne lastnosti kuncev pitancev. V poskusu je bilo 48 samcev pasme beli
novozelandec slovenske mesne linije SIKA (očetovska linija). Živali so bile
uhlevljene individualno v žične kletke, opremljene s krmilnikom na zalogo in
kapljičnim napajalnikom. Krmo in vodo so imele na razpolago po volji, trajanje
osvetlitve je bilo 12 ur. Glede na vrsto lesa, iz katere je bila letev, ki smo
jo namestili v kletko, so bili kunci razporejeni v štiri enako velike skupine:
kontrola, hrast, lipa in smreka. Poskus je trajal od 38. do 103. dne starosti,
ko smo kunce zaklali in izmerili klavne kazalce. Štiriindvajset ur po zakolu smo
merili še barvo in pH vrednost mesa. Obogatitev okolja na klavne kazalce ni
vplivala. Med skupinami z različnimi vrstami lesa je najbolj odstopala barva
mesa kuncev, ki so imeli letve iz smrekovega lesa: meso skupine SMREKA je bilo
bolj temno (CIE L*: 57,05) od skupin HRAST (59,40) in LIPA (59,71), manj rdeče
(a*: 3,73) in v tendenci manj rumeno (b*: 1,10) od skupine HRAST (a*: 4,66, b*
1,96).
Ključne besede: kunci /
obogatitev okolja / les / klavna kakovost / kakovost mesa
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004), 87–91. |
KAZALCI BIOLOŠKE VREDNOSTI MESA FAZANOV IZ NARAVNIH IN KONTROLIRANIH REJ
Zvonimir TUCAK
a),
Mario ŠKRIVANKO, Marko KRZNARIĆ, Štefica POSAVČEVIĆ
in
Ivica BOŠKOVIĆ
a) Josip Juraj
Strossmayer Univ. of Osijek,
Fac. of Agriculture, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31000 Osijek, Croatia,
prof.
Izvirni znanstveni
prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Avtorji so primerjali vpliv krme na metabolizem pri fazanih,
izražen kot biološka vrednost mesa. Primerjali so živali, ki se prehranjujejo
prosto živeče v naravi, s tistimi, ki so jih krmili s krmno mešanico. Rezultati
kažejo na boljšo biološko vrednost mesa pri fazanih, ki so se prehranjevali s
krmo iz naravnega okolja v primerjavi s fazani krmljenimi s komercialno krmno
mešanico. Avtorji potrošnikom priporočajo izbiro mesa fazanov in druge divje
perutnine iz naravnega okolja.
Ključne besede: fazani /
reja / prehrana živali / meso / biološka vrednost
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004), 93–97. |
IZDELKI Z GEOGRAFSKIM POREKLOM: NORME, STANDARDI IN ETIKA
Jean BOYAZOGLU
a)
a)
Aristotle Univ., Fac. of Agriculture, Dept. of
Animal Sciences, GR-54124
Thessaloniki, Greece,
prof.,
dr.
Member and Past President of the
Scientific Advisory Committee on DOP’s and IGP’s of EC.
Komentar
Jezik: angleški
IZVLEČEK
“Že 10 let…Leta 1994 so začele države
evropske unije v Bruselj pošiljati seznam izdelkov, ki so jih želeli zaščititi
kot DOP izdelke (izdelki z zaščiteno označba geografskega porekla) in IGP
(izdelki z zaščiteno geografsko označbo). Skupno je bilo predlaganih 1300
izdelkov, od katerih je bilo do sedaj registriranih 600. Prispevek govori o
izvoru DOP in IGP sistemov in razlikah med njima in izdelki masovne proizvodnje.
Poleg tega avtor razpravlja o tradiciji, definiciji specifičnosti, uzurpaciji in
plagiatorstvo, kot tudi o vlogi moderne biotehnologije, okolja, ekologije,
zdravstvene koristnosti, sledljivosti in genetske variabilnosti, genetsko
spremenjenih organizmov in etike. Opisana je uporaba logotipov in vloga
globalizacije ter svetovnega trženja.
Ključne besede: kmetijstvo
/ proizvodi / poreklo / standardi / etika / EU
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004), 99–103. |
IZVOZ IN PRODAJA MADŽARSKIH EKOLOŠKIH ŽIVIL NA DOMAČEM TRŽIŠČU
Gábor GYARMATI a)
a)
Univ. of Pécs, Fac. of
Economics, Ph.D. School of Regional Policy and Economics, Rákóczi út 80, H-7622,
Pécs, Hungary, mag.
Izvirni znanstveni
prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Vloga ekološke prireje se je v EU in na Madžarskem povečala.
Madžarski ekološki proizvodi so predvsem namenjeni izvozu in le manjši delež se
jih proda na domačem tržišču. 70–90% vseh potrjenih proizvodov je bilo prodano
na tuja tržišča. Glavni proizvodi so jesenska pšenica, sončnice, koruza, govedo
in ovce. V letu 2001 je proizvodnja dosegla 71714 ton. Najpomembnejše uvoznice
madžarskih ekoloških proizvodov so: Nemčija, Švica in Avstrija. V prihodnosti se
bo moralo oblikovati močnejše domače tržišče.
Ključne besede: sonaravno
kmetijstvo / ekološka živila / Madžarska
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004),
105–111. |
MOŽNOSTI IN DILEME UPORABE TRANSGENE HRANE V HUMANI PREHRANI
Slavko ČEPIN
a), Nada ČEPIN in Karl SALOBIR
a)
Univ. of Ljubljana,
Biotechnical Fac., Zootechnical Dept., Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia,
prof., dr.
Pregledni znanstveni prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Vse večje potrebe po hrani narekujejo iskanje novih možnosti za
večjo proizvodnjo in boljšo kakovost hrane. Genska tehnologija prinaša hitrejšo
pot za doseganje teh ciljev od klasične selekcije, tako pri hrani rastlinskega
kot živalskega izvora. Z genskim transferjem lahko prenašamo gene med
nesorodnimi organizmi, kar pa je etično sporno. Evropsko prebivalstvo ima veliko
bolj odklonilno stališče do transgene hrane od ameriškega. Čeprav je veliko
nasprotnikov transgene hrane , je danes na svetu posejanih že 35 milijonov ha s
transgenimi rastlinami, od teh je največ soje, koruze, krompirja in bombaža.
Genski transfer pri živalih je še vedno omejen na raziskave, zato še nekaj let
ni pričakovati široke uporabe mesa ali druge hrane transgenih živali. Genska
tehnologija omogoča pri rastlinah povečan pridelek, izboljša kakovost, poveča
odpornost proti virusnim in glivičnim boleznim in škodljivcem, poveča odpornost
na pozebo itd. Z genskim transferjem lahko spreminjamo fizikalno – kemično
sestavo in prehransko vrednost hrane (več nenasičenih maščobnih kislin, prenos
beljakovin sončnic v koruzo, itd.).V svetu se uporablja prek 50 transgenih
rastlin, v ZDA 21 in v EU 9, vendar je v EU dovoljena le uporaba nekaterih
transgenih rastlin v kmetijstvu. Neomejene možnosti se obetajo z genskim
transferjem živali pri izboljšanju kvalitativnih in kvantitativnih lastnostih.
Izboljšamo lahko prirast, sestavo trupov in mesa, izkoriščanje hranilnih snovi,
povečamo odpornost na bolezni itd. Niso pa izključeni tudi vsi negativni učinki
na živali, ljudi pa tudi na okolje. Gensko spremenjena hrana mora biti označena,
tako da se lahko porabnik po lastni presoji odloči za ali proti njej. Genska
tehnologija ne more rešiti vseh problemov svetovne prehrane, vendar naj se to
revolucionarno metodo v zakonitih okvirih s pridom uporablja.
Ključne besede: prehrana
ljudi / genetsko spremenjena živila / biotehnologija / GSO
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004),
113–120. |
ODNOS MADŽARSKIH POTROŠNIKOV DO DODATKOV V HRANI – PREDHODNI REZULTATI
Gábor TARNAVÖLGYI
a)
in
Eszter MOLNÁR
a)
Univ. of Kaposvár, Fac. of
Animal Science, Dept. of Marketing and Quality Management, Guba S. u. 40, H-7400
Kaposvár, Hungary,
e-mail:
tarnag_hu@yahoo.com.
Izvirni znanstveni
prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
S pomočjo ankete smo proučevali odnos potrošnikov do dodatkov v
hrani. V raziskavi se je pokazalo, da so po mnenju potrošnikov dodatki v hrani
precej nevarni. Glavni razlog za to je neznaje: polovica anketirancev ni zmogla
opredeliti dodatkov v hrani ali E številk. Potrošnike smo tudi vprašali, če se
zavedajo dodatkov v hrani. Večina ljudi je pokazala večjo stopnjo zavedanja, kot
smo pričakovali, čeprav smo odkrili nekaj neverjetnih napačnih pogledov.
Potrošniki imajo različno mneje o tehnološki potrebnosti dodatkov, čeprav večina
ljudi misli, da so nekatri dodatki po nepotrebnem dodani hrani. Vloga dodatkov
pri odločitvi za nek proizvod je različna; čeprav je večini potrošnikov vseeno
glede tega, pa nekateri rajši izbereje proizvode z enako kakovostjo in ceno z
manj dodatki, oziroma so nekateri celo pripravljeni plačati več za tovrstne
proizvode. Velika večina vprašanih potrošnikov bi podprla vpeljavo nove blagovne
znamke “brez dodatkov”.
Ključne besede: prehrana
ljudi / živila / dodatki / varnost živil / potrošniki / odnos potrošnikov /
ankete / Madžarska
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004),
121–127. |
RAZLIKE V KLAVNIH LASTNOSTIH MED PRAŠIČI KRIŽANCI TERMINALNIH PASEM PIETRAIN IN
DUROC
Goran KUŠEC
a),
Gordana KRALIK, Antun PETRIČEVIĆ, Vladimir MARGETA, Zlata GAJČEVIĆ, Draženka
GUTZMIRTL
in
Mario PEŠO
a)
Josip Juraj Strossmayer Univ.
of Osijek,
Fac. of Agriculture, Dept. of Zootechnics, Trg svetog Trojstva 3, HR-31000
Osijek, Croatia, doc.,
dr.,
mag.,
e-mail:
gkusec@pfos.hr.
Izvirni znanstveni
prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
V prispevku so predstavljeni rezultati analize 27 klavnih trupov
prašičev križancev. Prašiči so bili razdeljeni v dve skupini glede na terminalno
pasmo očetov: v skupini pietrain je bilo 15 in v skupini duroc 12 klavnih
trupov. Vse matere so bile križanke pasem švedski landrace in large white.
Križanci so bili zaklani pri telesni masi približno 100 kg. Opravljene so bile
meritve kakovosti klavnih trupov in mesa. Analize so pokazale, da so imeli
prašiči iz skupine pietrain daljše klavne trupe (p<0,001).
Konformacija šunke in površina dolge hrbtne mišice se med skupinama nista
razlikovali (p>0,05). Prašiči v skupini pietrain so imeli značilno manjšo
površino maščobe (p<0,05), kar predstavlja boljšo mesnatost prašičev te skupine
z značilno nižjim razmerjem maščoba/meso (p<0,01). Med skupinama ni bilo razlik
v odstotku kosti (p>0,05). Prašiči iz skupine pietrain so imeli značilno večji
odstotek čistega mesa (p<0,001) in manj maščobe (p<0,01) v primerjavi s prašiči
iz skupine duroc. Med skupinama so bile ugotovljene značilne razlike za vse
lastnosti kakovosti mesa, razen za začetno pH vrednost, izmerjeno v šunki. Vse
lastnosti kakovosti mesa so bile v dobro skupine duroc. Razdelitev mesa v pet
kakovostnih razredov je pokazala, da je bilo pri skupini pietrain 85% in pri
skupini duroc 15% vzorcev mesa v kakovostnih razredih PSE in RSE. Samo 15%
vzorcev mesa iz skupine piterain je bilo razvrščenih v kakovostni razred RFN,
medtem ko je bilo pri skupini duroc v ta kakovostni razred razvrščenih 58,33%
vzorcev mesa.
Ključne besede: prašiči /
pasme / pietrain / duroc / križanci / klavne lastnosti / meso / kakovost
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004), 129–136. |
SPREMLJANJE RASTI MAŠČOBNEGA IN MIŠIČNEGA TKIVA PRI MLADIH OVNIH S CT MER
Tímea KUPAI
a) in Attila LENGYEL
a)
Univ. of Kaposvár, Fac. of
Animal Science, Guba Sándor 40, H-7401 Kaposvár, Hungary.
Izvirni znanstveni
prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Avtorji so s pomočjo CT meritev spremljali rast tkiv pri treh
različnih telesnih masah ovnov pasem madžarski merino (n=10), suffolk (n=10) in
texel (n=10). Primerjava rezultatov meritev je pokazala vpliv pasme na volumen
mišičnega tkiva pri vseh treh merjenih telesnih masah. Razlike v volumnu
maščobnega tkiva niso bile statistično značilne, razen pri kategoriji od 5 do 7
kg. Zamaščenost jagenjčkov pasme madžarski merino je bila pri tej kategoriji
primerna. V istem obdobju so imeli jagenjčki pasme texel značilno večjo vsebnost
mesa v primerjavi z jagenjčki pasem suffolk in madžarski merino. Meritve kažejo,
da so bili koeficienti rastnosti (b1), izračunani s pomočjo alorimetrične
enačbe, za maščobno (0,86–1,4) in mišično tkivo (0,75–1,14) pri ovnih pasem
texel in madžarski merino višji kot pri ovnih pasme suffolk. Avtorji bodo
prihodnje raziskave razširili na proučevanje rasti tkiv in razvoja ovnov ter
odkrivanje razlik med opazovanimi pasmami tudi na obdobje odrasle velikosti
ovnov. Za podrobnejši in natančnejši opis rasti bo v prihodnje potrebno v
raziskave vključiti večje število živali.
Ključne besede: ovce /
jagnjeta / pasme / madžarski merino / suffolk / texel / rast / CT / maščobno
tkivo / mišično tkivo / meso
Acta agriculturae
slovenica, suplement 1(avgust 2004),
137–144. |
VPLIV SPOLA NA DELEŽ GLAVNIH DELOV KLAVNEGA TRUPA IN TKIV V PRSIH PRI PURAH
Zoran ŠKRTIĆ
a),
Gordana KRALIK, Zlata MALTAR
in
Zlata GAJČEVIĆ
a)
Josip Juraj Strossmayer Univ.
of Osijek, Fac. of Agriculture, Dept. of Zootechnics, Trg svetog Trojstva 3,
HR-31000 Osijek, Croatia, as., mag., e-mail:
szoran@pfos.hr
Izvirni znanstveni
prispevek
Jezik: angleški
IZVLEČEK
Vpliv spola na delež glavnih delov trupa in tkiv v prsih so
proučevali na 30 puranih in 30 purah težkega tipa provenience Nicholas 700. Po
19 tednih pitanja je bilo iz vsake skupine naključno izbranih po 10 živali.
Razlike v masi klavnih trupov med purani in purami so bile značilne (p<0,001).
Purani so imeli značilno težja prsa (p<0,001) kot pure.
Delež prsi v klavnem trupu se med purani in purami statistično ni razlikoval (p>0,05).
Med purani in purami je bila ugotovljena tudi značilna razlika (p<0,001)
v masi stegen, beder, krajcev peruti, perutnic in vratov. V primerjavi s purami
so imeli purani značilno težja prsa (p<0,001). Bolj
ugoden je bil delež mesa v prsih pri purah in se je med spoloma značilno
razlikoval (p<0,001).
Ključne besede: purani /
meso / spol / klavni deli / prsi / mišično tkivo
nadaljevanje na drugi strani
|