Home 


ISSN 1408-3493

Ljubljana, oktober 2001

Suplement 31


Platnica (PDF) | Uredništvo

   

VSEBINA

 
Stran
Uvodna predavanja
  
The future of milk and meat production in Slovenia
(Prireja mleka in mesa v Sloveniji v prihodnosti)
Jože OSTERC, Slavko ČEPIN, Marija KLOPČIČ, Marko ČEPON, Silvester ŽGUR, Ivan ŠTUHEC, Drago KOMPAN, Antonija HOLCMAN in Snežana LEVSTIK

5

  
Future production of milk and meat in Croatia
(Prireja mesa in mleka na Hrvaškem v prihodnosti)
Marija ĐIKIĆ in Ivan JURIĆ 19
  
Mycotoxins as risk factors in animal products
(Mikotoksini kot dejavniki tveganja v živalskih izdelkih)
Melinda ZOMBORSZKY-KOVÁCS, Ilona BANCZEROWSKI, Péter HORN in Ferenc KOVÁCS 29
  
Prilagajanje evropski zakonodaji
  
EU-legislation in animal production and health
(Zakonodaja Evropske zveze za področje prireje in zdravstvenega varstva živali)
Klaus MEYN 35
  
The milk production in the Central and Eastern Europe and the enlargement of the European Union
(Prireja mleka v državah srednje in vzhodne Evrope in širitev Evropske zveze)
Emil ERJAVEC 45
  
Future tasks of veterinary service in production of meat and milk in Slovenia
(Naloge veterinarske stroke v prireji mesa in mleka v prihodnosti v Sloveniji)
Milan POGAČNIK in Črtomir BORKO 57
  
Economically significant viral diseases in pigs
(Gospodarsko pomembne virusne bolezni pri prašičih)
Mirko LOJKIĆ, Lorena JEMERŠIĆ in Svjetlana TERZIĆ 67
  
The system of dairy laboratories in Slovenia
(Sistem mlekarskih laboratorijev v Sloveniji)
Slavica GOLC TEGER 71
  
When the breed is a breed?
(Kdaj je pasma pasma?)
Andrej ŠALEHAR, Antonija HOLCMAN, Drago KOMPAN in Metka ŽAN 77
  
Ocena sedanje in bodoče prireje
  
Meat and milk balance sheet in Croatia
(Oskrba z mesom in mlekom na Hrvaškem)
Ante KOLEGA, Ivan JURIĆ in Marija ĐIKIĆ 83
 
Possibilities of Slovenian pig production
(Možnosti slovenske prašičereje)
Miran KASTELIC 89
 
Prospects and development of broiler meat production in Perutnina Ptuj resp. Slovenia
(Možnosti in razvoj prireje piščančjega mesa v perutnini Ptuj oz. Sloveniji)
Roman GLASER, Marko VOLK, Vladimir STRELEC in Ciril VARGA 95
 
Turkeymeat production in Slovenia
(Prireja purjega mesa v Sloveniji)
Ivo PUHAR in Antonija HOLCMAN 105
  
The expansion of dead-labour in connection with plant size in growing of fodder-plant
(Širitev opredmetenega dela v povezavi z velikostjo obratov, usmerjenih v pridelavo krme)
János EMBER in Gyula HORVÁTH 111
  
Opportunities for the European dairy farmers in Hungary and their actual results
(Možnosti za evropske pridelovalce mleka na Madžarskem in njihovi dejanski rezultati)
Szilárd GESZTI 117
  
Introduction of the international farm comparison network and its opportunities in the Hungarian milk production
(Uvajanje mednarodne primerjalne mreže za kmetije in njene možnosti pri prireji mleka na Madžarskem)
Bernadett KOVÁCS 123
  
What is the opinion of the consumers about the welfare rules, in Hungary, county Somogy?
(Kaj menijo porabniki o pravilih glede ugodnega počutja živali v pokrajini Somogy na Madžarskem?)
Attila CSORBAI , Péter JANKOVICS in Gábor CSERVÁRI 129
  
Perspectives of small family farms in the municipality of Cazin
(Perspektive majhnih družinskih kmetij v občini Cazin)
Vedad ŠAKIĆ, Ćazim CRNKIĆ in Asim KRAKOVIĆ 135
  
Joined development of agriculture and tourism in the Obsoteljsko-Kozjansko region
(Povezovanje kmetijstva in turizma v Obsoteljsko-Kozjanskem območju)
Franci ŽERAK in Maja JANKOVIČ 139
  
Nekateri vidiki prireje
  
Seasonal impacts on lactation curve course in dairy cows
(Sezonski vplivi na potek laktacijske krivulje pri kravah molznicah)
Andrej OREŠNIK in Alojz LOGAR 143
  
Effect of previous and present calving interval on milk yield in present standard lactation
(Vpliv predhodne in sedanje dobe med telitvama na mlečnost v sedanji standardni laktaciji)
Silvester ŽGUR, Marija KLOPČIČ in Marko ČEPON 151
  
Improvement of health status in dairy cows and decrease of somatic cell counts in milk by feeding the organic selenium
(Izboljšanje zdravstvenega stanja krav molznic in znižanje števila somatskih celic v mleku s krmljenjem organskega selena)
Vladimír FOLTYS, Katarína KIRCHNEROVÁ in Ladislav HETÉNYI 157
  
Pasture wintering for cattle and sheep to help recultivation of abandoned grassland
(Prezimovanje govedi in ovc na opuščenih traviščih za njihovo ponovno gospodarno izkoriščanje)
Anton VIDRIH in Matej VIDRIH 163
  
Alternative feeding practices for livestock in confinement and on pasture
(Izkušnje s spremenjenim krmljenjem živali v hlevu in na paši)
Frederick D. PROVENZA, Jozo ROGOŠIĆ in James A. PFISTER 169
  
Effect of sex and successive calving on growth rate of Charolais and Limousin calves from birth to weaning
(Vpliv spola in zaporedne telitve na rast telet šarole in limuzin pasme od rojstva do odstavitve)
Marko ČEPON in Silvester ŽGUR 175
  
Influence of the number of piglets born on the composition of sow's colostrum
(Vpliv števila rojenih pujskov na sestavo kolostruma pri svinjah)
János CSAPÓ, Péter HORN in Zsuzsanna CSAPÓ-KISS 183
  
Klavna kakovost in kakovost izdelkov
  
Future aspects of porcine carcass and meat quality
(Vidiki kakovosti klavnih polovic in mesa prašičev v prihodnosti)
Erhard KALLWEIT, Peter KÖHLER in Martina HENNING 191
  
More on the relation between meat percentage and meat quality traits in swine carcasses
(Več o razmerju med odstotkom in kakovostjo mesa v klavnih polovicah pri prašičih)
Gordana KRALIK, Antun PETRIČEVIĆ, Zoran ŠKRTIĆ in Goran KUŠEC 199
  
Percentage and distribution of tissues in pig carcasses in relation to (S)EUROP classes
(Odstotek in razvrstitev tkiv v klavnih polovicah prašičev v povezavi z (S)EUROP razvrstitvijo)
Antun PETRIČEVIĆ, Gordana KRALIK, Zdravko TOLUŠIĆ, Zoran ŠKRTIĆ in Goran KUŠEC 205
  
Rearing heavier pigs for the purposes of “Prekmurska šunka” production – comparison of three pig genotypes
(Pitanje prašičev na večjo maso za potrebe prekmurske šunke – primerjava treh genotipov)
Zorica ABRAHAM PANIČ, Sašo SEVER, Damjan JERIČ in Marjeta ČANDEK POTOKAR 213
  
Various aspects of quality beef production
(Različni vidiki kakovostne prireje govejega mesa)
Martina HENNING in Erhard KALLWEIT 221
  
Nutritional and technological quality of meat in slaughter bulls in the Slovak Republic
(Prehranska vrednost in tehnološka kakovost mesa bikov na Slovaškem)
Jozef MOJTO, Kvetoslav ZAUJEC in Ladislav HETÉNYI 227
  
Lamb carcass quality of the “Istrska pramenka” sheep breed
(Klavna kakovost trupov jagnjet pasme istrska pramenka)
Angela CIVIDINI, Silvester ŽGUR, Drago KOMPAN in Metka ŽAN 233
  
In vivo examination of the body composition of different genotype rams with the help of CT
(In vivo določitev sestave telesa pri ovnih različnih genotipov s pomočjo računalniške tomografije)
Attila LENGYEL in Dávid MEZŐSZENTGYÖRGYI 241
  
The observation of the alteration in body composition of sheep during the growth of lambs by CT
(Opazovanje spremembe sestave telesa v času rasti pri jagnjetih z računalniško tomografijo)
Attila LENGYEL, Dávid MEZŐSZENTGYÖRGYI in Tímea KUPAI 247
  
Qualitative characteristics of crossbreed kid goat meat of domestic Balkan White and Saanen breed
(Kakovost mesa kozličev križancev med domačo belo balkansko in sansko pasmo)
Vedad ŠAKIĆ, Faruk ČAKLOVICA, Muhamed SMAJLOVIĆ in Bedrija ALIĆ 253
  
Growth rate and carcass traits in capons
(Rastnost in klavne lastnosti kopunov)
Dušan TERČIČ, Špela MALOVRH in Antonija HOLCMAN 259
  
Influence of the microwave heating on the water soluble vitamins and D-amino acids content of meat
(Vpliv segrevanja z mikrovalovi na vodotopne vitamine in vsebnost D-amino kislin v mesu)
János CSAPÓ, Gabriella POHN, Éva VARGA-VISI, Éva TERLAKY-BALLA in Zsuzsanna CSAPÓ-KISS 267
  
Effects of Lactobacillus acidophilus on the growth of Aspergillus ochraceus and ochratoxin A production in yoghurt
(Učinek Lactobacillus acidophilus na rast Aspergillus ochraceus in nastajanje ohratoksina A v jogurtu)
Marija ŠKRINJAR, Ivana SEDEJ in Dragana PEŠIĆ-MIKULEC 273
  
Genetika, selekcija, informatika
  
Current state and future perspectives of animal breeding
(Stanje in vizija selekcije domačih živali)
Milena KOVAČ in Špela MALOVRH 277
  
Phenotypic trends for the mass, height at withers and chest depth of one year old Simmental bulls in performance test from 1975 to 1995
(Fenotipski trendi za lastnosti telesna masa, višina vihra in prsna globina pri enoletnih bikih lisaste pasme, vključenih v direktni test v obdobju 1975–1995)
Ivan JURIĆ, Ino ČURIK, Krešimir KUTEROVAC in Nikola STIPIĆ 287
  
Model development for prediction of daily milk yield at alternating (AT) recording scheme
(Razvoj modela pri alternirajoči (AT) kontroli prireje za napoved dnevne količine mleka)
Marija KLOPČIČ, Špela MALOVRH, Gregor GORJANC, Milena KOVAČ in Jože OSTERC 293
  
Fixed effects for 305-day lactation milk traits in cattle
(Sistematski vplivi za lastnosti mlečnosti v standardni laktaciji pri govedu)
Gregor GORJANC, Špela MALOVRH, Betka LOGAR in Milena KOVAČ 301
  
Optimal experimental design for prediction of lean meat content by double-regression in pigs in Slovenia
(Optimalni načrt poskusa za napoved deleža mesa z dvojno regresijo pri prašičih v Sloveniji)
Špela MALOVRH, Milena KOVAČ in Marjeta ČANDEK POTOKAR 309
  
Genetic trends of lean meat percentage of the Hungarian landrace population
(Genetski trendi za odstotek pustega mesa pri populaciji madžarske landrace)
István NAGY, László CSATÓ, János FARKAS in László RADNÓCZI 317
  
Artificial Intelligence methods available in meat and milk production
(Razpoložljive metode umetne inteligence v prireji mesa in mleka)
Gyöngyi BÁNKUTI 323
  
Common data structure for information systems in livestock
(Skupna podatkovna struktura informacijskih sistemov v živinoreji)
Aleksandra JUG, Milena KOVAČ in Andrej BRODNIK 329
  
APIIS support for Animal Group Recording
(APIIS – skupinsko spremljanje živali)
Špela MALOVRH, Janja URANKAR in Milena KOVAČ 337
  
APIIS support for Individual Animal Recording
(APIIS – individualno spremljanje živali)
Darja ČOP, Aleksandra JUG in Milena KOVAČ 347
   
Subject index by Agris category codes
(Vsebinsko kazalo po predmetnih kategorijah Agris)
Nataša SIARD

357

   
Abecedno kazalo avtorjev

359

 

Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta